張建宗:二人月入萬二不算窮

時事新聞報導之討論
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

Postby beaniebean » Tue Feb 15, 2011 1:40 am

局長話二人月入萬二不算窮...

我宜家也搞不清幾多錢先叫做窮?? 我諗"窮"的標準都難去定立.

我只知道大把有錢人都話自己窮及無錢, 所以我唔會太相信佢哋口講既窮.

(明報)2011年2月12日 星期六 05:05
【明報專訊】政府放寬「鼓勵就業交通津貼計劃」(下稱交津)的申請資格,2人及3人家庭入息上限,將分別調高至1萬元及1.3萬元,但堅持2人全職家庭倘若均領最低工資(各約5800元),便沒資格申領交津。勞工及福利局長張建宗說﹕「2人家庭月入達1.2萬、1.3萬,不算是貧窮家庭。當局需投放資源予更有需要的家庭,這樣才可達致扶貧紓困。」...

政府昨日公布交津修訂方案,提高2人家庭及3人家庭的入息上限,前者由原先的每月8500元增至1萬元,後者由每月1.2萬元增至1.3萬元。但1人家庭及4人或以上家庭的入息上限維持不變。為期3年的方案,預計10月1日開始接受申請,可追溯至4月1日。每名合資格人士,每月可獲600元津貼,當局預計,受惠人數會由33萬增至37.8萬人。...

Source: http://hk.news.yahoo.com/article/110211/4/mnqc.html

willy
Knight-Captain 上尉騎士

Re: 張建宗:二人月入萬二不算窮

Postby willy » Tue Feb 15, 2011 1:46 pm

呢單新聞己經經過廣泛討論. 個人都覺得二人月入萬二蚊真係唔算窮. 你最多可以話佢地係收入比你低, 但唔係窮. 窮唔窮係要看你收入與開支既比例.

例如一個月入二萬既家庭, 佢地大洗大用, 啲錢月月清, 重要欠信用咭一筆數要清. 而另一個家庭雖然只係月入萬二蚊, 但佢地節儉持家, 每個月重可以有二千蚊儲蓄, 以備不時之需. 咁呢兩個家庭哪一個才叫窮呢?

如果你覺得佢窮, 好可能係你人工高, 用你現在既消費模式去看佢地. 嘩, 萬二蚊, 點買iphone, 食好野, 著靚衫? 而好可能萬二蚊既家庭重來冇想過自己窮, 這叫做比上不足, 比下有餘, 知足常樂. 當然, 如果佢覺得自己真係窮, 正確既觀念係要增值自我或勤力啲令到自己唔窮. 但如果佢只是自怨自哀, 望天打掛, 那麼他們也不算是窮, 而係蠢.

局長講既野, 不是沒道理, 佢既重點係指出, 社會既福利開支係要用係一啲比較有需要的人士身上. 呢個係金科玉律, 正常人不會反對吧. 不過因為窮呢個定義因人而異, 所以佢既說話先會引發社會既咁大回響, 修詞有待改善. 個人認為張建宗, 係云云局長中, 算是實事求事的一個. 佢定政策一定要有清晰既分野, 為什麼定在二人家庭萬二呢? 呢個界線就係公屋既申請上限 ($12,274).

最後, 如果有人要我答, 多少錢收入才算窮. 我之前已經說過係看開支和收入. 但因為開支有人大有人細, 我地可以定得更精細: 基本的生活需要開支. 一個人如基本生活都維持唔到, 咁佢就真係窮喇. 咁為何香港冇人會餓死, 是否代表香港冇窮人? 當然唔係喇, 因為香港有完善既綜援制度: 一個只有二個成年人的家庭收入低於基本生活費($3370+租金+醫療)就係窮!

beaniebean

Postby beaniebean » Tue Feb 15, 2011 2:01 pm

最高領導人實在好勁!! 佢既分析真係好好, 而且好全面又好有道理. 我宜家明白哂喇.

唔, 終於知道何謂"窮"...

社會上實在有太多不同意見, 呢個又好似啱, 嗰個又好似好有道理咁.

難得最高領導人講得咁清楚及明白. 我不用成為牆頭草. 嘿嘿.

simondog
Sergeant Major 士官長

Postby simondog » Fri Mar 04, 2011 6:04 pm

What the fxxking guy saying
If he don't know the fact / details, don't speak out in the public

I agree with what Willy said, poor or not poor is not based on the income, should based on overview

For examples, 1 family income is 20k specially the single parent family with 1 child

Rental - 8k (it is average) or even very reasonable price
Maid - 3.6k
Food - 4-5k per month
Water, electricity, gas ... etc
around 1k
already 17k ... not includes any activity, MISC, school fee, books ... etc

Don't know how to survival .... >.<

If i see him in person, i sure fxxk him
Lovely Dog

willy

Postby willy » Sat Mar 05, 2011 11:22 am

Dog, 你唔係講緊你自己嗎? 你英文朗朗上口咁鬼勁, 你唔會只得20k人工嗎....20k美金就差不多喇.

的而且確, 養個囡囡係好辛苦既. 所謂大既唔食, 細都要食嗎. 不過冇法喇, 捱下, 希望老咗佢可以比佢養返. 重有就係要比多啲心機教, 唔係個女大個咗唔生性就更加慘喇.

simondog

Postby simondog » Sat Mar 05, 2011 4:40 pm

of course not me la...but he is my brother

me also under a big pressure too ... >.<

Bean, you don't worry la
You rich, family rich, have property ... etc

I personal believe you are above the middle class average, it is good enough to suvive in Hong Kong

You said "唔, 終於知道何謂"窮"...", i have concern on what you say, but i don't believe you really know
You never "窮", you will never know 何謂"窮", I suggest you feel it in person

also, willy is not saying he know the meaning of "POOR", he only speak out his perspective of "POOR", but he never feel it, so, he don't know what is "POOR" from my point of view

In HK, most upper level / well educated people, they will discuss create the topic and then ba la ba la ba la ... a of of MBA will agree / disagree / try to find out the fact but they never experience it, so, i am not quite accept their conclusion at all...specailly they are from government, 張建宗 don't make any conclusion if you don't have any experience
Lovely Dog

beaniebean

Postby beaniebean » Sun Mar 06, 2011 12:23 am

呢篇文章, 我本想不再搭咀.

但點知見Dog講講吓... 仲講埋我嗰份.

Dog, 我好肯定咁講你知, 你確實係對我既情況有啲誤解, 與事實係有很大的偏差.

如我真係你所述既情況, 咁我宜家都唔駛做small potato, 一早quit 咗份工喇.

假設有些打工仔既工作環境係... 長途拔涉, 黑箱作業, 受到極細超的對待, 對著無腦/幼稚/心理變態/講嘢刻毒/不知所謂/扮哂嘢等等既老細, 與一些受寵的癈柴合作, 經常執佢啲蘇州屎, 仲要經常聽到啲極度令人嘔心既笑聲... 如果嗰啲打工仔係有錢既話, 都一早quit 咗啦, 駛乜谷住度氣, 人都短命好多.

你所指既above the middle class, 我有個好人選俾你... 佢就係最高領導人... 一早就上咗岸, 可以終日大把時間與好友及怪怪在一起. 宜家連weweweb都好少理.

我呢類人連ZZ時間都超級唔夠, 返工放工係巴士及地鐵都會昏迷, 目的都係為2餐...

如不用為2餐, 我都瞓到黃朝八晏, 鐘意幾點起身就起身, 駛乜咁辛苦??

至於我點解唔明何謂窮... 事關實在太多人... 成日都話自己窮, 無錢去旅行, 無錢轉iPhone, 無錢轉靚車, 無錢買豪宅, 無錢買名牌嘢...

窮既人又話窮, 攞綜緩既人又話窮, 有錢既人又話窮...

人有三衰六旺, 今日無俾人炒, 唔等如遲啲可以有得留低. 總結, 我都只是一個為2餐既小小打工仔. 手停就口停, 絶對不是上了岸的人仕.