大亞灣專家:沒福島危機

時事新聞報導之討論
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士
Knight-Champion 一等騎士

大亞灣專家:沒福島危機

Postby beaniebean » Thu Mar 24, 2011 1:59 pm

唔知大家信唔信呢?

但有兩句說話... "世事無絶對"及"世事無常"...

係呢個時世, 一啲想像唔到既事係會突然發生的, 所以真的很難100%相信.

(明報)2011年3月24日 星期四 12:55
大亞灣核電公司表示,核電廠反應堆有多重保護,加上附近海域沒海嘯危機,發生福島的事故的機會微乎其微。

核電安全專家陳泰在記者會上表示,福島核電廠事故發生後,他們一直關注事態發展,相關資料對大亞灣有好的參考作用。而是次事故,已為全世界的核工業帶來新思維。

被問到大亞灣核電廠的安全問題,陳泰指大亞灣自1994年投入運作以來,一直達到國際最高安全標準。他又指,接近2000年有地震紀錄以來,在大亞灣150公里範圍內,只曾發生46次有感地震,大部分都是5級以下,僅一次達到6.1級。另大亞灣附近多個小島形成天然屏障,故出現海嘯或福島核泄漏事故的機會甚微。

Source: http://hk.news.yahoo.com/article/110324/4/nf94.html

willy
Knight-Captain 上尉騎士
Knight-Captain 上尉騎士

Re: 大亞灣專家:沒福島危機

Postby willy » Thu Mar 24, 2011 10:11 pm

唔信又可以點呢? 既然乜都做唔到, 咁咪信佢囉, 起碼會安心啲啲.