天水圍問題

時事新聞報導之討論
willy
Knight-Captain 上尉騎士

天水圍問題

Postby willy » Wed Dec 12, 2007 2:11 pm

你可能沒來過天水圍, 我97年前已在天水圍住. 天水圍是有分南北. 南部的港英時代建成, 環境很好, 有中央公園, 大型商場和完善交通. 樓宇的密度很低, 因為公屋不多. 我印象中, 北面的樓房是多是97年後才興建的, 它們都很高很密. 我朋友說是要配合董伯的房屋政策而增加密度, 也沒有增加地區配套. 最大的問題是, 天水圍北現在還要在不斷起樓(公屋?), 但好像沒有什麼新的社區興建設. (好像最近那裡只建了一個社區會堂)

我看政府的政策是把一些貧窮新家庭(如新移民家庭)遷徙到天水圍北, 因為地價平而且還有士地起公屋, 而那些貧窮家庭也沒能力選擇更好的環境. 但是高官們還沒有想清楚其配套問題及其他政策的影響, 以致問題越滾越大.

在這希望政府能"強政勵治", 主動把這個問題解決.

beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

Postby beaniebean » Fri Dec 14, 2007 12:49 am

在我印象中, 我幾年前去過天水圍一次, 但印象很模糊, 一落巴士就去咗一間茶樓吃晚飯, 真的沒有好好認識呢一個區.

有很多有關天水圍既問題想問吓Willy呢個老街坊...

但因要zzz, 所以要等我組織吓啲問題先再問過.

天水圍已成為全城熱門話題, 我真想搵日實地去深入看看, 可惜我估計朋友中無人有興趣陪我去...

beaniebean

Postby beaniebean » Fri Dec 14, 2007 12:52 am

Willy, 唔知點解會重複post咗篇msg, 唔該取消其中一篇.

willy

Postby willy » Mon Dec 17, 2007 11:35 am

因為太zzzzz....

beaniebean

Postby beaniebean » Wed Dec 19, 2007 11:51 pm

好多年前, 我曾在新界區讀書, 當時同房既同學是住在天水圍, 她是住在那大型的私人屋苑. 不知什麼原因(不記得了), 她把家裡既龍貓暫住在我和同房的宿舍裡. 就係咁, 宿舍住了一位來自天水圍既客人. 那隻龍貓好鬼得意, 在你的身上一路行一路大便, 結果地上滿是一粒粒的屎, 但並不核突, 沒有臭味, 只是花點心機去打掃一吓就搞掂. 那個時候, 對天水圍沒有什麼特別感覺, 只是覺得這個地方有點遠.

事隔幾年, 就出現居屋短樁問題...

再事隔幾年, 就間唔中出現啲新移民悲劇問題...

對於那些天水圍的老街坊來說, 真是有點無奈. 在十多年前, 那處是一個居住環境不錯既地方(雖然我無去過), 但到今時今日, 這個地方卻被人標籤咗.

我暫時諗到以下問題想了解一吓天水圍:

1. 那處有間百x滙戲院. 請問嗰間戲院好唔好?
2. 那處有無其他娛樂場所(如: 卡啦OK、開心x園等等)?
3. 除私人屋苑內有設施外, 請問該區有否其他公共康樂設施(如: 羽毛球、網球、 壁球場、泳池、圖書館等等)?
4. 由北部(最北處)行去南部(最南處)要幾耐?
5. 南部同北部既空氣質素有無分別?
6. 我記得天水圍有個濕地公園, 那處可逛幾耐?
7. 天水圍有無一啲文化及歷史既遺跡?
8. 呢區好似無醫院? 咁有否足夠公共及私人診所?
9. 街市及超級市場是否足夠? 買餸是否方便?
10. 如無記錯的話, 天水圍好像有一個新既大型私人屋苑推出? 到時會否改善該區, 如: 多咗啲大型商場、食店、銀行、超級市場等等?
11. 如由天水圍去中環、銅鑼灣同尖沙咀, 搭巴士同搭港鐵要幾耐? 車費要幾多錢? 哪種交通工具方便些?
12. 區內多少個輕鐵站?
13. 看過一些報導, 話嗰度有唔少童黨, 有無咁誇?

P.S. 哈, 我不是太zzzzz, 未至於魂遊太空, 相信係個software可能有bugs而致呢.

willy

Postby willy » Thu Dec 27, 2007 7:02 pm

阿bean你真係好多問題.

1. 那處有間百x滙戲院. 請問嗰間戲院好唔好?
唔好, 因為好細.
2. 那處有無其他娛樂場所(如: 卡啦OK、開心x園等等)?
開心x園好多, but冇卡啦OK.
3. 除私人屋苑內有設施外, 請問該區有否其他公共康樂設施(如: 羽毛球、網球、 壁球場、泳池、圖書館等等)?
公共康樂設施, 應有盡有.
4. 由北部(最北處)行去南部(最南處)要幾耐?
行? 一個鐘吧....
5. 南部同北部既空氣質素有無分別?
南部基本上是差點沒地盤, 所以空氣應比北部好.
6. 我記得天水圍有個濕地公園, 那處可逛幾耐?
一天, 如你有心. 一般都是半天吧.
7. 天水圍有無一啲文化及歷史既遺跡?
沒, 之前是魚塘.
8. 呢區好似無醫院? 咁有否足夠公共及私人診所?
有地區健康院. 不清楚如何才算足夠.
9. 街市及超級市場是否足夠? 買餸是否方便?
應可以吧, 這是最基本的.
10. 如無記錯的話, 天水圍好像有一個新既大型私人屋苑推出? 到時會否改善該區, 如: 多咗啲大型商場、食店、銀行、超級市場等等?
新既大型私人屋苑係沒商場.
11. 如由天水圍去中環、銅鑼灣同尖沙咀, 搭巴士同搭港鐵要幾耐? 車費要幾多錢? 哪種交通工具方便些?
巴士或鐵路. 20多元吧. 約一個鐘至金鐘.
12. 區內多少個輕鐵站?
不知....這個問題有點....
13. 看過一些報導, 話嗰度有唔少童黨, 有無咁誇?
不知...比其他地區, 應不算有很大問題吧.

beaniebean

Postby beaniebean » Sat Dec 29, 2007 1:20 am

唔該... 答案好詳盡.

對天水圍不大認識既我... 開始多點初步了解.

感覺上這個地區可以自成一角, 基本所需都全部有齊, 同其他地區差不多, 本應是個安樂窩.

不過, 不知哪個(班) "有腦"既政府高層諗到啲咁"周詳"既政策, 搞成今日既局面.

唉... 過去的已成過去.. 米已成炊...

希望另一班更有腦既政府高層能切切實實把問題改善, 大家可以開開心心生活就好囉.

wayway
Sergeant Major 士官長

Re: 天水圍問題

Postby wayway » Mon Dec 29, 2008 11:15 am

剛好是整整一周年了。但沒有新的留言。

beaniebean

Postby beaniebean » Mon Dec 29, 2008 11:22 pm

哈哈, 威威叻... 你咁都留意到此msg的最後留言已屆一年. 你實在好好眼力呀~~~

至於點解無新的留言, 我諗原因係這一年內有更大鑊及更轟動的不同事件發生. :shock: :shock: :shock:

simondog

Postby simondog » Wed Dec 31, 2008 12:09 am

天水圍問題 ?
I think the quality of people problem

Central also has problem, people too rich
Lovely Dog

willy

Postby willy » Wed Dec 31, 2008 12:59 pm

阿dog, 你話"quality of people problem"係指乜quality呀?

而中環人有錢又有乜problem?

beaniebean

Postby beaniebean » Thu Jan 01, 2009 2:17 am

係呀, Dog... 我都不大清楚你想講乜呀?

請詳述...