錦綉禁櫃車   大生圍村民擬堵塞抗議

時事新聞報導之討論
willy
Knight-Captain 上尉騎士

錦綉禁櫃車   大生圍村民擬堵塞抗議

Postby willy » Mon Mar 16, 2009 1:59 pm

條路係私家路, 管理公司係有權管理及限制車輛出入架bor. 而家只是禁止貨櫃車, 理論上只會影響到果d貨櫃場主, 為何d村民咁熱心出來抗議呢?

其實政府已開放了錦壆路, 但係因為錦壆路比較窄,又比錦綉大道遠多3公里. 所以比較唔方便.

"錦 綉 禁 櫃 車   大 生 圍 村 民 擬 堵 塞 抗 議

【本 報 訊 】 元 朗 錦 綉 花 園 管 理 公 司 , 昨 日 在 錦 綉 大 道 出 入 口 設 置 閘 杆 , 禁 止 貨 櫃 車 使用 錦 綉 大 道 ; 昨 貨 櫃 車 流 量 不 多 , 對 交 通 影 響 並 不 太 大 。 但 錦 綉 花 園 的 做 法 , 引 起附 近 大 生 圍 村 民 不 滿 , 不 排 除 今 日 發 起 堵 塞 行 動 。..."

Source: http://appledaily.atnext.com/template/a ... d=12496713

willy

Re: 錦綉禁櫃車   大生圍村民擬堵塞抗議

Postby willy » Tue Mar 17, 2009 12:18 pm

今次事件, 好明顯係d貨車司機唔啱, 靠惡. 佢地堵塞十字路口, 基本上係犯交通例, 個十字路口係黃格. 只係警方冇胆抄佢牌同拖走佢架車. 而佢地又唔係冇第二條路行, 而只是為貪方便同省油錢.

有人話地契例明村民有使用權. 跟據蘋果既資料: "錦 綉 花 園 的 批 地 契 約 已 訂 明 大 業 主 需 自 行 解 決 錦 綉 花園 大 道 使 用 權 問 題", 即表示大生圍村民的使用權沒有訂明於地契內, 但我相信讓村民使用該路段係一個大原則. 但當年出入該路的就只是村民而沒有貨櫃車. 所以管理公司只是禁止貨櫃車, 而非其他車輛(大生圍村民)使用該路段. 其實我而好懷疑, 貨櫃車司機使用是否等同村民使用.

再看電視, 大生圍村民拿椅子坐在錦綉大道中 (大部份都是老人家). 嘩, 咁都得? 比你地用係指比你地坐車用, 唔係用來乘涼bor. 不過我看到一點, 佢地格鄰有好多蒸餾水, 而且有幾個年青人 (個樣唔係好) 去攪激烈抗爭. 以我估計村民背後好可能係經有勢力人仕指使.

我個人覺得政府係有需要出手去解決此次事件, 而唔係縮埋一邊, 等時間過, 因為這個給人一個無能政府的印象. 最簡單方法就是限制長車出入該路段. 如果怕比人話. 就要諗下計, 誘導佢地肯尋求法庭仲裁.

最後我認為d貨櫃車司機唔可以靠惡, 如果佢地犯咗例, 警方係應該做野. (好似上次貨櫃車堵塞中環, 警察都唔賣佢地既賬架).

beaniebean
Knight-Champion 一等騎士
Knight-Champion 一等騎士

Re: 錦綉禁櫃車   大生圍村民擬堵塞抗議

Postby beaniebean » Wed Mar 18, 2009 12:53 am

我至怕啲聲大夾惡既人...

絶對同意Willy講"最後我認為d貨櫃車司機唔可以靠惡, 如果佢地犯咗例, 警方係應該做野."

無奈地, 社會上總是有很多人持惡行兇, 以為自己大哂, 經常理直氣壯, 講乜都覺得係道理, 但事實上係啲本末倒置既超級歪理.

不知大家有否不幸地遇上呢啲人呢? 肥Bean係好幾年前也遇上了一個有上述惡人特徵既人, 那次發生的是一件極之不合理的事, 更令我清楚知道佢係一個點樣既嘢人... 事源佢買了一件幾千蚊的東西無耐就自己唔小心整花咗, 結果走去店舖投訴要換貨. 唉, 佢竟然天真到以為人哋係Lu Lu會肯換俾佢, 結果佢聽到人哋say no咪係間舖內狂閙人囉. 之後...佢仲好氣憤地同我依依哦哦咗成個鐘, 我只能不作聲地聽佢發嗡風, 事關如我持相反意見的話, 佢一定唔高興及黑哂臉... 當時, 其實很想講"成件事個源頭係你自己搞出嚟, 你憑什麼去鬧人?"

正所謂"道不同, 不相為謀". 之後. 我更與此人保持更遠的距離(當然, 還有其他不同事件堆積而令我對一個人有咁差既印象). 真高興, 佢己極少在我的視線範圍內出現. 有時在街上看見一個類似佢身型既人, 都有一種驚恐既感覺. :shock:

肥Bean個腦轉得慢, 一定唔夠啲惡人一輪咀大聲講嘢, 所以遇上惡人, 肥Bean只會走為上著, 費事同佢嘈.