國泰拒絕讓機組人員戴上口罩

時事新聞報導之討論
willy
Knight-Captain 上尉騎士

國泰拒絕讓機組人員戴上口罩

Postby willy » Thu Apr 30, 2009 11:01 am

今日看了新聞, 說國泰以世衞未有指引為由, 不許往返香港至紐約的機組人員戴上口罩及手套工作。 看了這個新聞, 我對國泰這個決定表示失望.

本人強烈支持機組人員要戴口罩, 一則是要保障他們的健康. 再者機組服務員與乘客常保持接觸, 也有可能成為病毒傳播的媒介, 所以此舉同時也保障乘客的生命安全.

國泰管理層好像在是次時件中欠缺危機意識, 我想他們是怕機組人員戴上口罩後會影響形象, 令不景的業務再受打擊. 但從數據看, 豬流感有5%死亡率. 而世衞專家指全球人類豬流感確診宗數,由前天 91宗增至昨天的 140宗,有跳升迹象。人命關天, 是不可以用金錢來衡量的. 希望國泰管理層能從善如流, 撥亂反正, 以避免有機艙感染事故發生.

Source: http://hk.apple.nextmedia.com/template/ ... d=12700894

Cindy
Sergeant 士官
Sergeant 士官

Re: 國泰拒絕讓機組人員戴上口罩

Postby Cindy » Fri May 01, 2009 7:55 am

班management不嬲都唔理我地死活架啦...
形乜鬼象丫...
佢地concern既係個cost
港龍sars後收tray全部crews都戴gloves架...
cx就一路都唔俾我地戴..
明明係姊妹公司....但都唔同standard

willy

Postby willy » Fri May 01, 2009 9:25 am

手套, 口罩駛幾錢呀? 真係慳小唔慳大. 洗手間啲厠紙都要錢, 會唔會比management cut 埋架. 看來Cindy對呢單事件都有不滿wor.

啲management日日坐係office道, 又點會體會到班機隊人既處境同需要呢. 你睇下如果佢地office係有豬流感傳播既危機, 佢地肯定反應超快去order啲口罩比自己喇.

simondog
Sergeant Major 士官長
Sergeant Major 士官長

Postby simondog » Sun May 03, 2009 7:03 am

Willy,

佢地肯定反應超快去order啲口罩比自己喇
Pin not in sku, will not feel pain!!!

Cindy, do they allow you to go to management office?
Lovely Dog

Cindy
Sergeant 士官
Sergeant 士官

Postby Cindy » Sun May 03, 2009 6:23 pm

去management office做乜...
散播d菌俾佢地??
我地而家終於都俾戴口罩同手套喇...