疑墮傳銷陷阱 240人被騙2500萬

時事新聞報導之討論
willy
Knight-Captain 上尉騎士

疑墮傳銷陷阱 240人被騙2500萬

Postby willy » Wed May 27, 2009 11:01 am

常言道. 貪字變個貧. 大家在渴望發達之餘, 有冇諗過為何有咁易賺錢既生意比你做. 唔通啲蛤蜊真係隨街跳?

本人不反對這些傳銷生意的存在, 不竟自由社會, 願者上釣. 但建議政府檢討目前法例, 以堵塞法律漏洞. 並立例監管其運作, 以杜絕不良傳銷手法. 最好就是設立傳銷加盟冷靜期, 使參加者不會因為一時衝動而加入這種傳銷生意.

其實參加者亦要負一定的責任. 這類公司的負面新聞不絕於耳. 但還有人無視這些信息而如儀加入. 我可以理解到的就是社會充斥著一群既貪婪但又無知的人, 才可以助長這些傳銷生意的發展.

Source: http://hk.news.yahoo.com/article/080518/3/6cd0.html

Additional source: http://hk.myblog.yahoo.com/PKLB-DCHL (personal blog)

beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

Re: 疑墮傳銷陷阱 240人被騙2500萬

Postby beaniebean » Mon Jun 01, 2009 1:21 am

一向口水多過茶既我... 本想講發表一吓意見, 但奈何現已時候不早, 所以只能很簡單地講出我既最精簡意見, 只是兩個字, 就係啲人........ "好傻"

如呢個世界咁易發達, 就無人窮啦. 希望那些人還是腳踏實地努力工作吧! (又忍唔位講多咗一句 :mrgreen: )

willy

Postby willy » Mon Jun 01, 2009 2:47 pm

一個叫 whitelove 的經歷:

"各位,我以前都比朋友騙我去亮碧思(LB)銅鑼灣東角中心買香薰,當時搞左我四個鐘,幸好我最後可以全身而回。當時自己以前為一世都唔會再去亮碧思(LB)了,點知佢地用新手法厄多我一次:

最近識左個朋友,我見大家幾好傾而且又玩過幾次,佢約我去一個大陸紅酒dinner,我不虞有詐,就答應左佢。Dinner前都約我食晚飯同比紅酒 dinner費用,初初我都怕佢地係傳銷,所以比錢時候我都問佢賣咩,原來係紅酒,心諗只要唔係香薰就OK啦!另外再問佢公司係邊架,原來係世貿中心,心諗唔係東角中心同民安都無問題啦!就係咁跟左佢地上大陸,早午去到先聽一個講座先,但當時環境好似唔對路,個個人講自己生意點點點賺錢,而且佢地每一個人都帶住一個朋友入場,大家好似洗左腦咁。之後講座開始,佢第一時間講亮碧思香薰,天呀,我當時才恍然大悟,原來一切係個騙局!可惜是我身在大陸,根本唔知自己係邊,想走都走唔到,最後打電話叫附近既親戚接我返香港才安全避過一劫。而我問過大陸的親友,原來亮碧思(LB)已經入侵了大陸好多地方,而且遠到北京、遼寧及東北三省等極北地方。

最後提一提大家亮碧思(LB)除了香薰之外,佢地近年積極托展新產品及新品牌,例如護膚品及紅酒,並時常用試酒會引人入局。而且會時常搬Office遮人耳目,好似由東角中心及民安搬去世貿一樣。"

Source: http://www.uwants.com/viewthread.php?ti ... d117069803

willy

少女疑墮傳銷騙局破產

Postby willy » Mon Jun 08, 2009 11:12 am

beaniebean

Postby beaniebean » Tue Jun 09, 2009 12:47 am

看見呢啲新聞, 不禁搖頭慨嘆:

1) 為何啲人咁容易俾人焗去借錢, 而且銀碼唔係少數目?

2) 那間公司似乎是專門傳銷香薰、紅酒等產品, 其實這類型產品, 我諗極都唔覺得令人做傳銷可做到發達. 例如香薰, 根本市場唔大, 我認識既人中, 極少數人會用. 例如紅酒, 現在任何超市都有得賣, 駛乜要幫襯佢?

3) 那些人往往用"朋友"及"親戚"方面著手, 如佢哋有啲啲良心既話, 就應該一早收手劈炮唔撈, 而唔係揾佢哋既親朋戚友做老襯. 老實說, 如當事人俾朋友及親戚咁樣對待, 不但金錢上有嚴重損失, 其實個心都非常之hurt, 以後對人都失去信心, 負面既後果可以很大.

4) 從報導中看到那些高層所說既話, 真係咁都講得出. 報導中那間公司已在國內擴散, 相信將會有更多可憐個案出現.

5) 若日後大家不幸無喇喇一時心軟遇著相同遭遇, 一定有一樣嘢要謹記, 就係誓死都唔好俾錢佢哋(當然包括"切勿碌卡"及"切勿向財務公司借錢"). 我也明白在那個環境, 一時心軟就好容易俾那些人洗腦, 事關佢哋似乎好鐘意圍攻當事人, 跟住嗡幾個鐘頭去疲勞轟炸當事人. 有見及此, 一旦見勢色唔對, 就幾大厚住面皮唔理三七二十一, 一於走為上著.

希望警方能徹底調查, 把不法奸商繩之於法, 以免陸續有千千萬萬既....過份天真又愛發達之人再蒙受欺騙.