不甘被騙簽約 失業漢吊頸 死控無綫收費電視

時事新聞報導之討論
willy
Knight-Captain 上尉騎士

不甘被騙簽約 失業漢吊頸 死控無綫收費電視

Postby willy » Thu Jul 16, 2009 12:15 pm

為咗簽成份約, 而無所不用其極, 手法實令人髮指. 最慘就係簽約就容易, 取消佢就難如登天. 各位網友敬請小心細意. 由其是你家裡有老人家, 或小朋友.

以下是一個網友"chansky"的個案, 供大家參考:

"睇黎大家都有類似經驗~等我都分享一下
仲記得幾個月前,係屋企玩緊電腦,突然有位仁兄敲門!
原來係無x收費電視d人~佢地都係聲稱大廈頂樓已安裝發射器,藉詞協助調校電視機入屋。<=第一個呃人位
咁我咪比佢入屋!!之後佢開左我地部電視,就開始推銷啦。(根本就唔係協助調校電視機,佢地咩都無做)
一開始就問我地以前係咪用過有線電視。
咁我咪答係lo~
之後同我講左一輪安裝無x收費電視ga好處~
佢就話為答謝過往曾使用,依家比我地免費試睇(我當時有小小心動,不過當然都有小小警覺)
之後我當然問佢係咪完全$0收費啦~
不過佢答我,要租機頂盒,不過只需$3~~ <=第二個呃人位
之後當然詳細咁問清楚,佢都只強調只需$3租機頂盒費~
無問題就call技師一陣黎裝~
差d比佢呃到ga時候,我老豆就出聲啦!!$3係一日,定一個月定一年先!!
之後個salesman居然扮聽唔到,繼續講有幾抵幾抵!!
之後我老豆問左3,4次佢終於答係每日計!!咁即係$150個月啦!!
人係善變ga~我平均每日睇1hr電視~要我比$150~我即時拒絕佢啦!!
之後佢居然同我講,唔安裝機頂盒,連免費電視都無得睇(我都知,不過係幾年後) <=唔知算唔算呃人
不過佢ga語氣同用詞好似講緊幾日之後咁!!!(我當時心想,仲好,到時部電視比我打機用)
之後就送走左佢。之後屋企人同d街坊傾返,佢地d所謂著數其實個個一樣!!
不過有d人唔好彩中左招!!"

Source: http://hk.apple.nextmedia.com/template/ ... d=12990161

willy

收費電視合約倡設冷靜期

Postby willy » Thu Jul 16, 2009 12:30 pm

消委會方向正確. 保險單都有泠靜期喇. 啲收費電視, 通訊公司, 全部都係大公司, 做個生意要攞專有牌照. 點解唔可以有合約泠靜期, 以保障消費者.

Source: http://hk.news.yahoo.com/article/090715/4/d7dd.html

wayway
Sergeant Major 士官長
Sergeant Major 士官長

Re: 不甘被騙簽約 失業漢吊頸 死控無綫收費電視

Postby wayway » Fri Jul 17, 2009 7:34 pm

agree.........