深圳情侶扮父女 港女被騙550萬

時事新聞報導之討論
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

深圳情侶扮父女 港女被騙550萬

Postby beaniebean » Sun Dec 06, 2009 11:05 am

唔... 看完呢篇新聞, 我有點好奇, 呢啲咁既條件既大陸男騙徒都可以有咁多market既?

1) 21歲女友又會喜歡了一個比自己大多過一倍的47歲男騙徒(賭波佬), 不但同佢生兒育女, 仲同佢一齊夾計呃人?
2) 對香港富婆來說, 47歲的男騙徒表面上是一個有21歲女兒的單身公安, 佢又會肯貼錢買車及提供投資金錢之餘, 仲要一齊同居?

似乎男騙徒把口非常識講嘢, 仲要係令啲受害者相信... 佢話嗰550萬輸哂. 剩番1萬蚊. 哈, 有無人信呢?

希望港女唔好再被呢啲騙徒欺騙, 當沉醉在可能是假像的愛河時仍要保持清醒, 否則最後的結局與呢單案件都係差唔多.

Source: http://hk.news.yahoo.com/article/091205/4/fi61.html

willy
Knight-Captain 上尉騎士
Knight-Captain 上尉騎士

Re: 深圳情侶扮父女 港女被騙550萬

Postby willy » Sun Dec 06, 2009 11:41 pm

呢啲咪叫做當居者迷囉. 睇電視都有講.

好耐之前我看過一個survey, 講女性覺得個做男朋友最重要係乜, 答案排名如下:-

1. 口甜.
2. 有錢.
3. 靚仔.

beaniebean

Re: 深圳情侶扮父女 港女被騙550萬

Postby beaniebean » Mon Dec 07, 2009 12:13 am

嘿嘿, 你睇既survey, 其實都幾有道理.

我諗... 呢3類男仕係人數方面既分佈情況係: 靚仔 < 有錢 < 口甜

所以女仕係取易不取難既情況吓, 揾個口甜的男朋友總比揾個有錢或靚仔的易好多... 如那個男仕是"靚仔 + 有錢 + 口甜"的話, 咁真係不得了. 嘿嘿, 呢啲人間極品還是留番俾啲極高質素的女仕吧.

如男仕係"唔靚仔 + 無錢 + 口衰"的話, 咁就無人幫到佢哋, 不但女仕怕怕, 連男仕都費事同佢哋做friend. 如想改變一吓咁既境況, 至少唔好再講啲令人討厭及不快的說話. 咁樣或許可以改變下人緣. 人緣好了, 自然會多了女仕喜歡佢哋既機會.