《麥田捕手》作者逝世 文壇巨人塞林格享年91歲

時事新聞報導之討論
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

《麥田捕手》作者逝世 文壇巨人塞林格享年91歲

Postby beaniebean » Sat Jan 30, 2010 11:32 pm

我係一個文學程度很低的人嚟, 事關很少看名著... 呢本書名令我想起王菲的一首歌《守望麥田》.

睇完呢篇文章, 我先認識到《麥田捕手》(The Catcher in the Rye) 係咁勁. 唔知我呢世人會否有機會看呢本名著? 又會唔會明白到書中帶出既訊息呢?

不過, 我想看《挪威的森林》先, 因好耐之前己知呢本書好出名... 唔, 不如決心係一個月內看完呢本吧.

"【明報專訊】美國20世紀經典小說《麥田捕手》(The Catcher in the Rye)作者塞林格(J.D.Salinger)周四去世,享年91歲。塞林格在1950年代憑《麥田捕手》一舉成名。這本小說借一名叛逆青少年之口表達對虛偽成人社會的反抗,面世後影響了數代美國青年,被列為美國高中與大學必讀作品,並多次被選為20世紀全球最佳小說之一。....

《麥田捕手》另一令人注目的原因,是它與英國 披頭四樂隊成員約翰連儂1980年被刺殺存在微妙關係。兇手查普曼(Mark David Chapm an)被捕時被發現隨身帶著這本書,他表示自己在書裏找到了殺人的動機。1981年意圖行刺美國總統列根的欣克利(John David Hinckley),也自稱是《麥田捕手》的書迷,連串事件令《麥田捕手》被人視為「反社會者的聖經」。

《麥田捕手》在全球各主要語言中都有翻譯本,迄今賣出6500萬本。英國書商Waterstone表示,《麥田捕手》令「塞林格絕對稱得為20世紀的文學巨人……大概每個在西方世界的人都聽過這本書」。在社交網站Facebook,亦有書迷談論他的著作。日本作家村上春樹是「麥田迷」之一,在他最暢銷的代表作《挪威的森林》裏,曾多次提到《麥田捕手》,一些年輕讀者正是透過村上春樹作品知道《麥田捕手》。"

Source: http://hk.news.yahoo.com/article/100129/4/gd90.html

willy
Knight-Captain 上尉騎士

Re: 《麥田捕手》作者逝世 文壇巨人塞林格享年91歲

Postby willy » Wed Feb 10, 2010 2:10 pm

唔, 呢本書之前我有聽過....等我去圖書館look look 先.

beaniebean

Postby beaniebean » Wed Feb 10, 2010 11:57 pm

好呀... 如睇完之後, 請話我知好唔好睇.

我昨日去咗圖書館想借"挪威的森林", 點知好搶手... 上集借不到, 唯有借住下集先, 希望過年前借到上集, 跟住一氣呵成睇哂兩集... 好彩2本書也不厚, 如專心的話, 應可半日看完. :mrgreen:

willy

Postby willy » Thu Feb 11, 2010 12:42 am

今日去咗圖書館check過....可能係個作者瓜咗既問題, 好追手, 大部分都借出咗.

beaniebean

Postby beaniebean » Thu Feb 11, 2010 12:47 am

嘿嘿... 又真係幾搶手bor...

總之, 如你真的借來看, 請分享吓閱後的感想. 真係好想知係咪咁好睇呢? :D