500長者報名匯豐兼職

時事新聞報導之討論
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

500長者報名匯豐兼職

Postby beaniebean » Sat Feb 06, 2010 2:39 am

唔... 估唔到HSBC會有呢個計劃, 可能佢想盡吓啲社會責任都未定. 至少佢係第一間銀行推出呢個計劃, 都幾有新鮮感.

呢個計劃都唔錯, 可以讓那些退休但仍想做工的長者, 一來可賺點外快, 二來可以打發時間及與時並進, 不與社會脫節.

如我是退休長者的話, 我也可能會去報名.

"【明報專訊】匯豐銀行 計劃聘請80名長者當兼職,消息昨日見報後,短短一天已吸引500人在網上報名,反應非常熱烈。匯豐銀行發言人說,未知申請人是否全部符合資格,職位亦非先到先得,歡迎更多長者參加,暫時未有截止報名日期。在初步篩選申請人後,銀行最快於3月以電話通知合資格人士作進一步面試,落選者會獲電郵通知。..."

Source: http://hk.news.yahoo.com/article/100204/4/ggi6.html

willy
Knight-Captain 上尉騎士
Knight-Captain 上尉騎士

Re: 500長者報名匯豐兼職

Postby willy » Wed Feb 10, 2010 2:09 pm

唔錯bor, 好似話年齡不限, 我都想做呀, 希望唔好比佢年齡歧視喇....哈哈....

beaniebean

Re: 500長者報名匯豐兼職

Postby beaniebean » Thu Feb 11, 2010 12:13 am

雖然我無睇過申請呢份工的條件, 但斷估最高領導人好大機會被年齡歧視...

大家可能想知此話何解?

好簡單... 單憑最高領導人的大頭相就可略知一二... 事關那幅充滿活力又動感又精伶活潑既大頭相, 咁就知最高領導人相距長者之鹷仍有一段很大的距離. 呢份工係俾長者申請, 咁又點啱最高領導人申請呢?

如我同最高領導人一齊申請的話, 我獲得取錄的機會應比佢大好多... 事關我似長者多過佢... 嘿嘿嘿~ :lol: