阿里巴巴(1688) 暫時不能"一路發發"

經濟, 金融
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

阿里巴巴(1688) 暫時不能"一路發發"

Postby beaniebean » Wed Mar 19, 2008 1:16 am

2008年3月18日午飯後, 有點時間咪去看看恒生恉數的走勢, 竟然跌穿了21000點.

晚上又看到一篇YAHOO財經新聞(http://hk.biz.yahoo.com/080318/239/2qv8z.html?s=1688.hk), 原來阿里巴巴跌穿招股價, 是日跌幅達20.98%, 都幾嚇人. 想當年(其實都只是3個月前的事), 1688曾每股高達40蚊以上, 不知恨死多少抽不中的人.

但想不到在很短的日子裡, 1688又打回原狀.

面對近月股市既景況, 實在不能言語, 就算是沒有買股票的人, 唔多唔少都會有點影響(如: MPF/基金的表現).

世事無常... 只能"既來之, 則安之"...

beaniebean

Re: 阿里巴巴(1688) 暫時不能"一路發發"

Postby beaniebean » Wed Mar 19, 2008 11:41 pm

報紙話1688於去年:

1) 純利升3.4倍至9.68億元人民幣, 略高於市場平均期9.18億元
2) 純利中有3.51億元是招股期間凍結大量資金的利息收入 --> 呢點令我 :shock: :shock: :shock: , 原來咁都可以賺到咁多錢
3) 不派息

Bean並沒有呢隻股. 只不過1688都可說係一個Legend, 所以先至留意吓啫.

willy
Knight-Captain 上尉騎士
Knight-Captain 上尉騎士

Postby willy » Wed Jul 16, 2008 12:49 pm

阿bean好彩你冇買呢隻股, 如果唔係你真係冇運行. 此股在11月6日在香港上市, 作價13.5港元. 上市首日報39.5港元收市, 大升192.6%. 入票又抽到的人可算是笑呵呵, 但留意散戶中簽率是6%. 阿里巴巴上市次日開盤價是40.4港元, 己接近歷史高位 (高位是40.5, 已在同日出現了). 接著其股價在一個星期內一路下滑至27港元, 接又穩步上升至40港元. 留意這段升浪吸引不少散戶"趁低吸納". 其股價從此如江河日下, 甚至跌破招股價.

我回應這篇文章的目的是想說明投資者用高溢價去買一個企業的遠景是不可靠的, 這是有違我個人的投資理念. 因此, 1688 我是不會沾手竹的. 不過有散戶還可在1688中贏錢, 但他們可說少數有眼光或幸運的.

最後, 這文章的標題可以改成: 阿里巴巴(1688) 暫時不能"一路發發" 只能"一路趴趴".
Attachments

beaniebean

Postby beaniebean » Thu Jul 17, 2008 11:20 pm

嘿嘿嘿... 你真有創意, 呢篇文章既標題...俾你改到好貼題喎.

Willy, 我一向都好相信你講既嘢(雖然間唔中會有啲質疑), 所以我會聽你講唔好沾手呢隻股.

不過, 我實在好鬼欣賞你可以咁厲害去堅持自己既原則. 上年投資氣氛非常好, 我想至少有一半的新股買咗後在短期內沽出都應該賺到錢, 而且當時1688係超大熱. 我也認識2個人為了能穩陣地抽中1手, 不惜花了數十萬元去買10手. 不過, 你卻沒有受到$$$的誘惑而去抽, 實在太勁了!!! 而我則是抽不到的一個小散戶.

我這條牆頭草真是要多多向你學習.