中國移動加油

經濟, 金融
willy
Knight-Captain 上尉騎士
Knight-Captain 上尉騎士

中國移動加油

Postby willy » Wed Sep 03, 2008 12:37 am

大約個多月前, 那時中國移動(941)還有10x元, 網上已有人說他會跌至$90水平. 因為我是看淡的, 所以當時我定下目標, 要等到中移動跌至80元水平才會開始考慮. 不知不覺間, 他已跌至近這個水平了. 其實我一直以來都想買中移動作長線投資, 因為我看好內地電訊業的發展, 但礙於他是基金經理們的寵兒, 其股價一直都處於高水平 (高PE, 低股息率), 使我望門輕嘆.

先看一下, 為什麼我會看好中移動呢? 中移動為中國電訊業的大阿哥, 上客量有4億多, 而盈利於近兩年平均每年增長超過兩成. (邊際利潤率:24.39 %). 而剛交出的08年上半年業績亦十分好, 但在大行唱衰下還是插水, 失守90元大關. (應驗了好消息出貨的傳統智慧). 以現全水平比對一年內的價位, 中移動可算是十分平(=抵買?). 試想一下流動通訊在中國, 尚處於高增長的行業 (不明白的可以看一下香港, 無線電話已成生活必需品, 連剛進小學的也可能有一部3G iphone :twisted: ), 而中移動可算是處於半壟斷地位. (中國五大電訊巨頭: 中移動、中聯通、中網通、中電信和中鐵通; 當中鐵通已被中移動收購; 其第二競爭對手聯通, 則只有1.7億流動電話用戶. 要明白, 經營電訊要投放大量資源作基礎發展, 當基礎發展完成後, 新增的客戶會很易推高邊際利潤. 同時新競爭對手是很難有立足空間. 所以強者越強本就是電訊業的遊戲規則.

若問中移動是否抵買, 很難說, 因為中移動還有一些隱憂. 其實電訊業本身是相當高風險的, 如電訊盈科 (8) 就是一個好好的例子了. 再拿一隻正路一點的來說, 和黃 (13), 記憶所及他最高時股價達14x大元, 但縱使年年賺錢 (計及變賣資產), 他現時的股價還是流連於100元或以下水平, 真是回家鄉遙遙無期. 回說中移動: 之前說過他是基金愛股, 但對市況逆轉時, 基金瘋狂出貨, 其跌幅會是相當驚人的; 此外, 中移動還要面對3G上馬的大量資金投入的需求. 最後(也是最要命的) 就是國內電訊業很受中央政府的政策影響, 因此冇得估, 看你運數.

縱使有這些隱憂, 我還是看好中移動. 簡單一點說, 香港股市要有運行, 推高中移動的股價是必須的. 要知到, 香港的股市是不會永遠沈下去的. 況且, 流動電話業務, 很難會因為經濟差而大幅下滑, 試想一下, 你會因經濟差而少用流動電話嗎? 不會吧. (實情係你可能用多左電話, 因為要搵工!!) 而且, 所謂富貴險中求, 唔買會走寶, 哈哈.

中移動還有下挫空間(這個判斷是建基於我早前指恆指會跌破2萬點的論調), 所以我打算在80元樓下開始考慮分段入注, 因為那時PE已降至約17, 息率則升至約2.5厘以上, 可算是攻守皆宜. 要留意, 我不會估底, 因為需要大量數據分析, 而且又未必精確. 所以我只會分段吸納, 以作長線投資.
Attachments
中移動兩年股價圖

beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

Re: 中國移動加油

Postby beaniebean » Thu Sep 04, 2008 12:55 am

嘩... 一個很詳盡的分析...

所以話Willy既正職係專業股票投資專家... 係無講錯既.

再者, 由此可見Willy有龐大既Cash正在蓄勢待發...

係呢個時期, 唔少人都 "苦dell dell" (電視劇<<家好月圓>>啲常見對白), 事關個市每況愈下...

基金帶動到MPF回報都大打折扣...

係呢個時期, 手持大量Cash既人係大嬴家(Willy係其中一個)... 到適當既時候, 佢哋真係想買邊隻股都得.

我係啲手持少量Cash既人...宜家連嚟緊既短期trip所需既盤川都在惆悵中... 真係苦dell dell 囉. :(

simondog
Sergeant Major 士官長

Postby simondog » Fri Oct 10, 2008 5:46 pm

最新價 66.400

How to refuels?

Analysis is one thing, Reality always cruel
Lovely Dog

simondog

Postby simondog » Fri Oct 10, 2008 5:51 pm

Willy
What is the minimum investmet?

Regarding "所以我只會分段吸納, 以作長線投資", what is your status now?

I am not going to say anything, I just want to learn how you manage regarding 分段
Lovely Dog

beaniebean

Postby beaniebean » Sun Oct 12, 2008 11:56 pm

哈哈... 我諗Willy未必會回應你呢個問題.

因為, 每個人既投資策略會受好多不同因素影響. 加上近排既情況係"今日唔知聽日事", 個風好像是無定向咁... 實在太多變數.

至於你既問題"What is the minimum investment?", 我諗你係咪想問某某股既每手股數? 如果係既話, 你求其去啲銀行既website都搵到有關資料.

呢啲風頭火勢, 還是睇定啲先....

啱啱睇咗晚間新聞, 又多2間美國銀行執笠. 嘩, 好嚇人呀~~~~~

Dog, 小心!!!