升完了嗎?

經濟, 金融
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

升完了嗎?

Postby beaniebean » Sun May 10, 2009 12:28 am

我今日看了都市日報(2009年5月8日)2篇有關股市既專欄, 由於都市日報既網站係用php, 所以沒有文章相關的網址連結, 我唯有把整篇文章都轉截下來. 如各位有興趣看原裝文章, 請自行到都市日報網站, 並去5月8日的"財富"版面再揀個別專欄來看.

黃偉康:升勢將盡 或下試12,500
對於港股升近「牛熊分界線」,敦沛證券董事總經理黃偉康認為,雖然恒指表現仍勇,但觀乎大市自3月中至今,升幅已高達50%,升勢將難以維持,預計兩至三個月內會出現較大調整,最壞情況可見12,500 點至13,000點。
黃偉康又表示,近日港股的升勢,主要是由大戶挾淡倉主導,而熊證的街貨已由本周初的逾50億份,回落至昨天中午的33億份,相信挾倉活動已經成功。由於今晚美國政府會公布銀行壓力測試結果,相信美國銀行業需集資合共約800億美元,預料集資活動將抽緊資金,令大市下跌。
他續稱,雖然市場傳出有二千億元資金流入本港,但不代表所有資金都投入股市,而且內地下周公布的經濟數據,可能會令市場樂觀情緒稍降溫,令A股出現回吐。他相信港股今輪回吐,不會出現去年10月的10,676點低位,而隨着年底經濟有機會復甦,大市可升至比現時高的位置。

羅家聰 一名經人:差不多了
本欄篇幅有限,今次附圖一幀,相信不說自明。今年3、4月的升市,以斜率計,與炒錯消息(直通車)的前年8至10月一樣。至於過去一星期的升市斜率,則與前年升穿三萬點的一星期相同。這個訊息,應已清楚 不過了。(逢周五見報)
羅家聰
交通銀行資金部
Lawkachung@gmail.com

由於第二篇文章在報紙有幅圖(該圖很清楚地顯示需留意的升市斜率部份), 但網上的版本無該幅圖, 所以我唯有用yahoo既圖給大家參考, 但大家唯有靠上述文章而留意相關的升市斜率.

按以上2篇文章, 再加埋最高領導人話我仲有機會係低位入貨, 咁我就唯有繼續密切留意. :mrgreen:
Last edited by beaniebean on Mon May 11, 2009 12:34 am, edited 1 time in total.

willy
Knight-Captain 上尉騎士

Re: 升完了嗎?

Postby willy » Sun May 10, 2009 12:01 pm

阿Bean你又精靈咗, 懂得貼圖. 而家呢個係資金市, 佢令股市爆升, 同經濟係冇乜大關係. 而佢幾時升完, 升幾多都冇人會知, 因為要問番果啲資金擁有人才知. 不過我地係呢個時世, 可以做既就係順勢怎出投資 (好倉). 但是如果你打算買股作長線投資, 現階段不是一個好時機. 相對公司賺錢能力(今年)與股價, 其實股票是開始變得貴. 如經濟數據未如理想, 熱錢流走, 大市的調整可以是非常之驚人. 我個人看會下調至13,000點許. 不要要求太底, 因為股票個勢我還是認同會拾級而上.

其實我比較有興趣知到啲熱銀是哪裡來. 短短一個星期, 流入香港的資金以有2000億元. 而且調動資金等人士好像是有個一致性. 絕對不是普通基金經理可以做得到. 我估計是各國政府放鬆銀根, 令銀行有錢加大信貸給予某些投資者有關.

還有一點要留意, 有些公司會在這些爆升時間會向市場集資. 這類行為都會成為股市上升的阻力.

beaniebean

Postby beaniebean » Mon May 11, 2009 12:49 am

嘿嘿嘿... 多啲跟你學嘢, 人都會精靈好多. :D :mrgreen: :D :mrgreen: :D :mrgreen:

我也覺得奇怪... 為何股市不斷係咁升, 但裁員既聲音仍響不絶耳(如: 最近傳HSBC又裁員). 我有一個朋友(佢公司都算是某行業既頭三大之一), 佢話公司內部有個傳聞....話會要求員工每週放0.5日, 並減薪10%. 由此反映, 其實啲公司高層仍憂慮經濟環境會惡化, 所以不斷諗計去節省開支.

所以, 如今年無被裁走且無減人工, 都總算幸運. 如有人工加的話, 咁就要慶祝一番去推動經濟.

beaniebean

Postby beaniebean » Tue Sep 08, 2009 1:52 pm

唉.... 一直以來都等緊HSBC的價位幾時會回落, 但越等就越唔想等... 事關個價位企硬係$80以上已有一段時間. 番查近半年的走勢, 內心只能無限慨嘆...... 由$4X至現今$8X的差額, 如在$8X買後好可能要等十年八載所收的股息至可填補那個數, 那時人已死咗都未定...

9/4 - 突破$50
5/5 - 突破$60
20/7 - 突破$70
4/8 - 突破$80

似乎9月或10月可能會突破$90...

無心機... :(

willy

Postby willy » Tue Sep 08, 2009 1:58 pm

哈, bean, 看來你真係好想買匯豐wor. 咁你咪買一手放入夾萬囉, 當係了咗你個心願. 反正你都係收息吧, 匯豐個價位高低都唔會影響你.

beaniebean

Postby beaniebean » Tue Sep 08, 2009 10:37 pm

係呀, 我對HSBC的愛慕可用"朝思暮想"嚟形容... 嘿嘿, 可能誇張咗啲啲, 但我確實係差不多日日都諗起佢bor.

最高領導人也很愛慕HSBC, 但與我不同之處係佢已手持N手HSBC放係夾萬入面, 而我就一手都無. 所以我要朝思暮想HSBC, 而最高領導人就不用咁苦喇. 佢得閒攞出來看看, 然後很滿足地把愛股放回夾萬內...

係呀, 人如有心願未了就好難走得舒服... 唔, 咁我就再密切留意吓, 約$81-$83便出手買一手, 費事煩咁多, 完咗一個小心願吧!
唉......唉.......唉...... :(

willy

Postby willy » Wed Sep 09, 2009 1:12 am

"係呀, 人如有心願未了就好難走得舒服..."

嘩乜講得咁言重呀.