《大行報告》里昂重申匯控「沽售」及看66元

經濟, 金融
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

《大行報告》里昂重申匯控「沽售」及看66元

Postby beaniebean » Wed Oct 21, 2009 1:29 pm

嘩, 66蚊... 難以想像.. :shock:

唔知啲大行用什麼理據去評定呢?

回想大半年前, 股市大跌時, 佢哋預計既價位低得好恐怖, 唔知係咪想嚇啲股民沽哂啲股, 咁佢哋就可以趁低吸納呢? :roll:

Source: http://hk.biz.yahoo.com/091020/263/3k0h6.html?s=0005.hk

willy
Knight-Captain 上尉騎士
Knight-Captain 上尉騎士

Re: 《大行報告》里昂重申匯控「沽售」及看66元

Postby willy » Thu Oct 22, 2009 1:43 pm

66元? 我信bor. 而家匯豐大強勢係因為有資金追棒, 但是股價上升長遠來看是要與盈利能力看齊. 就算一間管理幾好的公司, 其盈利能力也要看世界經濟復甦. 現在說經濟復甦是沒有不對, 問題只是復甦的速度. 所以我長遠是看好匯豐, 但問題是以短期而言, 經濟不是真的好. 各國大印銀紙和低利率政策只會令大量遊資熱錢出現, 帶旺資產市場而已. 而這些政策, 只會做成短暫繁榮, 對帶動經濟未必是正面, 攪不好弄個超級通貨膨脹就真係瓜得. 有專家甚至用 "飲鴆止渴", 來形容這些政策.

君不見多間所謂"豪宅"都以天價出售, 市場被過份扭曲. 想一下, 銀行跟本不會(敢)做這些天價豪宅的貸款, 如果是一個正常交易 (若排除有心人做勢推高樓市), 買家要拿出真金白銀去做交易. 到底那些買家是什麼人, 為何可以動用這麼多的現金? 如果你話是中國內地一些從商的暴發戶, 我是不會相信的.

股票有升有跌, 其實心水清的話, 以匯豐現時的股價89元計, 66元只是下跌26%, 不會太困難吧. 不過到那時我一定會入少少去支持我隻愛股.

beaniebean

Re: 《大行報告》里昂重申匯控「沽售」及看66元

Postby beaniebean » Fri Oct 23, 2009 12:44 am

最高領導人既分析真係強... 勁!!! 8)

好, 我也等待66蚊的來臨吧!