張信哲演唱會

電影和音樂相關訊息討論
potassium
Sergeant Major 士官長

張信哲演唱會

Postby potassium » Sun Sep 24, 2006 1:21 am

今晚去咗睇張信哲演唱會

一定會有人話:「嘩,乜仲有人睇佢嘅咩?」、「張信哲?!咁老土~~」就算係我呢個fan屎,入場前都冇乜期望。

哈!出乎意料之外,個演唱會勁好睇喎~~~~~!!!!!

阿哲把聲一向都好完美女聲,其實有時聽CD都聽到有啲厭,但頭先聽佢唱live仲好聽過CD!再加埋管弦樂團伴奏,簡直聽出耳油!作為fan屎嘅我,聽到好感動!

不過可惜嘅係,個演唱會好快就完,10:58就完!仲有好多好聽嘅歌都冇唱﹙或者係我呢個fan屎嫌少啦 ),嘉賓就係泳兒同兩個男高音,而阿哲亦都唱咗幾首別人的歌。

計我話,阿哲最好唱足兩個半鐘頭,唔洗換衫架喇,同埋唔好唱其他人嘅歌喇,因為佢好聽嘅歌實在太多,而佢把聲實在太動聽喇!

<written by 頭號fan屎Potassium>

beaniebean
Knight-Champion 一等騎士
Knight-Champion 一等騎士

Postby beaniebean » Fri Sep 29, 2006 12:50 am

Pot妹, 我尋日係"東張西望"睇到少少阿哲演唱會既精華片段, 真係好精采!!! 我都感受到現場fans既開心情緒。阿哲接受主持人訪問時都好開心。

你話阿哲把聲唱live仲好聽過CD。噢, 好勁喎!!! 雖然, 演唱會既時間真係短咗啲, 但從另一個角度睇, 就係好既嘢通常都係"貴精不貴多"。

身為頭號fan屎既Pot妹, 請問如果遲啲呢場concert出碟既話, 你會唔會買?

另請問泳兒唱live好唔好聽?

你話呢個演唱會令你聽到好感動, 我都好替你開心!!!

potassium

Postby potassium » Mon Oct 30, 2006 10:57 pm

嘩!成個月前嘅entry,而家至覆!

阿哲把聲的確係現場聽都好好聽!因為我嘅音響系統唔係勁,聽CD只係聽倒佢把「例牌」高音同埋啲普通嘅b/g music,但live就唔同,有live嘅交響樂團,佢唱live把聲亦都好穩定!扣人心弦就係呢種感覺!

至於泳兒,本來都唔想見倒佢出場,但好難得佢唱自己首「感應」時 (你知幾咁高音架啦),都唱得好好聽,又夠氣,把聲又嘹亮!真係好難得。(其實我鐘意佢把聲多過容祖兒添!)