無間道風雲

電影和音樂相關訊息討論
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

無間道風雲

Postby beaniebean » Fri Sep 29, 2006 2:05 pm

呢套片係我近期想睇既電影, 但10月頭先上映, 我驚我返o黎既時候已落畫。

心裡對呢套片有2個問題:
1) 呢套美版無間道是等如第一集港版無間道, 還是濃縮三集港版無間道?
2) 港版無間道既經典對白同場景會否出現?

Pot妹, 你會唔會睇呢套片? 如果會既話, 請報料。

potassium
Sergeant Major 士官長

Postby potassium » Sat Sep 30, 2006 12:59 am

哈哈~ 我都唔鐘意睇戲嘅~

要睇的我都只係會睇鬼片~~~

willy
Knight-Captain 上尉騎士

Postby willy » Sun Oct 01, 2006 12:14 pm

呢套真係"鬼"佬片....

Bean 睇唔到就算. 隨緣吧 :oops:

beaniebean

Postby beaniebean » Mon Oct 23, 2006 1:28 am

尋日, 我終於睇咗呢套戲。如我所料, 呢套片好精采。可能係因為呢套片係改自港版戲本, 所以睇既時候特別投入, 好想知道兩個版本有咩嘢分別。雖然片長149分鐘, 但因戲情豐富, 話咁快就過咗兩個半鐘頭。

不過, 呢套片既對白好多個 "f..."字, 我估計起碼有百幾二百個, 每隔幾句對白就有, 且好多時候, 仲一連串咁樣爆出嚟。無論係差人定係黑幫人仕, 都勁講呢個字。有時啲對白粗得嚟都幾搞笑。我有興趣日後再睇呢套片既DVD, 主要想對住啲英文字幕睇番啲對白有幾"精采"。

片中曾多次提及rat, 且在最後一幕, 麥迪文係佢自己間屋裡面終於俾人..., 之後鏡頭一轉, 就見到有隻老鼠爬係個露台上面, 咁就完咗套戲。

睇完套片, 我特意去Yahoo字典查吓以下兩個字既意思:
1) departed – 解作死者, 但唔知套片名係咪真係咁既意思
2) rat – 解作叛徒, 告密者 (即係二五仔)

PotPot, 你個人真係好特別, 淨係鐘意睇鬼片, 同你一齊睇戲既人真係要好有膽識先至得。 8)

willy

Postby willy » Mon Oct 23, 2006 1:50 pm

bean, 好真你係好犀利, d 英文對白都聽得咁清楚. 我想問一下中文版同英文版有版有沒有大分別? 那一套你覺得好一些.

beaniebean

Postby beaniebean » Mon Oct 23, 2006 11:52 pm

Willy, 我梗係唔犀利啦! “F...”呢個字, 唔駛英文勁都識聽。不過, 對於呢套片有咁多粗口同埋三級既對白, 我有啲驚訝。

其實, 港版同美版係戲情上有好多相同既地方。不過, 我都係唔講咁多喇, 費事你遲啲有機會睇呢套戲既時候會無咁正。

至於邊個版本較好, 我自己就兩個版本都鐘意, 真係唔知點揀好。

雖然套片裡面無乜靚女(不過, 女主角都幾有氣質架), 但我好贊成你去睇吓, 真係好精采!!!

potassium

Postby potassium » Wed Oct 25, 2006 10:12 pm

我兩套都冇睇

我想睇「鬼書友」!