地海傳說

電影和音樂相關訊息討論
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士
Knight-Champion 一等騎士

地海傳說

Postby beaniebean » Mon Oct 30, 2006 9:03 pm

今日睇咗呢套戲, 意見如下:

1) 故事有幾多地方唔明白, 片中多次提及"死亡"與"生命", "光明"與"黒暗", 主要帶出咗"唔好懼怕死亡, 要珍惜生命"既訊息, 係一套值得思考既片。

2) 有部份畫面畫好靚, 如: 繁華小鎮、繁星閃閃既夜空等。

3) 套戲既中段部份有女主角清唱, 歌聲非常優美。PotPot, 我諗你會鐘意呢首歌, 有興趣可以去呢套片既官方網站(http://www.earthsea.com.hk/ )試聽。不過, 呢個版本既初段係清唱, 而後段則有background音樂, 但一樣咁好聽。

4) 片尾首歌都好聽, 不過, 我還是喜歡女主角清唱嗰首。

5) 呢套片係改篇自美國作家蘇拉姬莉昆恩既同名小說(Tales from Earthsea)。有人同我講呢套小說有6部曲, 所以我覺得要係大約2小時既片講哂成套小說係好難, 故某啲戲情交代得唔清楚。

6) 雖然我睇日文版, 但因同時有中文及英文字幕, 所以我又學咗2個英文字:

a) archimage – 呢個字時時出現, 片中字幕譯作"大賢者", 而Yahoo字典譯作"大魔術師"
b) nag – 片中有2個師奶好鐘意講人是非, 但又要向俾佢哋講是非既人攞著數, 都幾令人討厭。由於佢哋既行踁都幾似現實社會上某啲人, 而片中字幕用呢個字嚟形容佢哋, 所以我特別留意呢個字。係Yahoo字典譯作"好嘮叨的人(尤指女性)"

7) 以下為其中一個明報的影評: http://hk.movies.yahoo.com/news/ent/006 ... 1uvld.html

我啱啱睇過Yahoo既網友影評, 意見好壞參半。我自己覺得呢套片都算OK, 但比"千與千尋"遜色。(我之前無睇過"哈爾移動城堡", 所以唔能夠比較呢兩套片。)

willy
Knight-Captain 上尉騎士
Knight-Captain 上尉騎士

Postby willy » Tue Oct 31, 2006 3:38 pm

這套戲不是宫崎駿的作品, 所以沒有打算看. 阿bean聽妳說起才知是美國小說改編而成. 我想如這類比較有哲理的故事, 不易為一般大眾所接受. 正所謂曲高和寡, 而導演宮崎吾朗又沒有足夠經驗, 被評為爛片也不足為奇.

雖然這是一套卡通影片, 本人認為應評定為IIB級. 因為同"細蚊仔"去睇此片, 佢地由頭到尾都可能唔明, 所以絕對係兒童不宜. :lol:

Cindy
Sergeant 士官
Sergeant 士官

Postby Cindy » Sat Nov 25, 2006 4:17 pm

呢套戲我覺得悶到爆...
兩個鐘既戲我睇左半個鐘就想走
睇左一個鐘真係有人走喎
好辛苦咁睇完兩個鐘之後就即刻搭車返屋企訓
因為套戲實在令我太眼訓