舞出真我

電影和音樂相關訊息討論
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

舞出真我

Postby beaniebean » Tue Nov 14, 2006 1:15 am

星期日去咗睇呢套片, 原因係受到Yahoo網友影評既影響而去。佢哋講到套片好正, 大多意見如下:

1) 音樂好正
2) 跳舞勁好睇
3) 男女主角係靚仔靚女
4) 係一套勵志片

我睇完之後, 只覺得戲情非常簡單, 不夠細膩。主要係講一個無所事事、渾渾噩噩、喜歡半途而廢、無目標、無理想、但喜歡跳舞既後生仔, 因犯事而被判到一間藝術學校履行社會服務令。期間男主角遇上了女主角, 且最後成為女主角既舞伴, 從中發揮咗自己既跳舞天份及才華, 最後得到呢間藝術學校取錄佢做學生, 令佢搵到人生既方向。

我諗住套戲會有多好正既音樂同埋精采既跳舞場面, 先至買飛入場睇。可能我既期望太高, 所以最後有點失望, 因為呢兩嘢都比我預期中少好多。不過, 呢套戲有幾段一大班人跳舞既場面, 配合著強勁既音樂, 都好精采。另外, 女主角都好勁, 著住對3吋高踭鞋係到勁跳, 轉完好多個圈之後仲四平八穩, 真係要有番咁上下功力先至得。

“美國有史以來五大賣座跳舞電影之一”呢一句係套片既海報上面出現。真係好想知道其他四套電影既戲名。

散場時發現唔少上咗年紀既人都嚟睇呢套片。哈哈, 真係好!!!咁就証明跳舞同音樂係無分年齡介限, 總之鐘意就得啦!!

willy
Knight-Captain 上尉騎士
Knight-Captain 上尉騎士

Postby willy » Tue Nov 14, 2006 4:54 am

“美國有史以來五大賣座跳舞電影之一” 找了很久也沒有相關資料. 我想到的有:

Saturday Night Fever (1977 - $250 million worldwide)
Grease (1978- $340 million worldwide)
Flashdance (1983 - $200 million worldwide)

沒有了, 一片空白!!!

但比票房沒有多大意義, 因為時代不同. 上映戲院數目又不一樣.

http://www.the-numbers.com/movies/series/Drama.php

http://www.imdb.com/boxoffice/alltimegross

上咗年紀既人都嚟睇呢套片。 "上咗年紀既" 是什麼意思? 60歲以上的長者乎?

beaniebean

Postby beaniebean » Wed Nov 15, 2006 1:22 am

果然厲害!!! 竟然可以係你腦裡面既database搵到3部70-80年代同跳舞有關既電影戲名。實在好驚訝!!! 我想問吓你有無睇過呢3套片? 邊套最好睇? 宜家市面仲搵唔搵到? 如果我遲啲有時間既話, 會搵吓你報料既3套片有乜嘢來頭 ....

當然, 你講得無錯, 唔同年代既片好難用票房嚟作出比較, 唔少冷門既戲都好精采。你提供既2個網址都好informative, 尤其係第2個。係呢樹俾我知道 “史力加2” 係美國票房原來咁勁, 真係估佢唔到。

其實, 每個人對 “上咗年紀既人” 有唔同既定義。唉, 係呢樹唔敢亂講嘢, 分分鐘俾人炳到上天花板。我諗比較穩陣啲既答案係 “有資格攞長者咭既人仕”。不過, 係唔係上咗年紀未必用年齡嚟衡量, 有時可能從外表或心態等等而作出判斷。不過, 呢樹既網友請放心, 有我呢個長氣既阿婆墊底, 個個都係後生仔或後生女。Yeah... :lol:

Cindy
Sergeant 士官
Sergeant 士官

Postby Cindy » Sat Nov 25, 2006 4:08 pm

我都想睇呢套...
我之前睇過一套差唔多既...
叫"舞出色"
果套都好好睇架