2006年我最喜愛的十大電影

電影和音樂相關訊息討論
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

2006年我最喜愛的十大電影

Postby beaniebean » Fri Jan 12, 2007 12:35 am

係Broadway既討論區, 有網友post咗呢個msg(http://bc.cinema.com.hk/forum/cinema/po ... ic_id=1296)。其實, 2006年的上半年, 我忙到嘔泡, 所以好少睇戲, 而係下半年我終於放監喇, 所以先至睇咗唔少戲。諗諗吓, 2006年可能係我人生中睇最多戲既一年。

係果個msg裡裹. 有幾套戲多次俾網友評為佢哋心目中既十大, 所以我都好有興趣遲啲買碟睇。

1. 迷失決勝分 (Match Point)
2. 花樣奇緣 (Memories of Matsuko)
3. 你‧我‧他她他 (Me and You and Everyone We Know) (4/2 百老滙電影中心上映, 可能係最後一場)
4. 尋找他媽...的故事 (Transamerica)
5. 命運自選台 (Click)
6. 陽光小小姐 (Little Miss Sunshine) (12/1 百老滙電影中心上映, 可能係最後一場)
7. 浮花 (Volver)

由於我要瞓覺喇, 所以今日講住咁多先 ... 我需要啲時間諗吓我既2006年十大。

Cindy
Sergeant 士官
Sergeant 士官

Postby Cindy » Tue Jan 16, 2007 2:50 pm

bean果然睇好多戲
你果6套戲我一套都冇睇過

beaniebean

Postby beaniebean » Wed Jan 17, 2007 2:01 am

Cindy, 我上述提及既7套片, 其實我一套都未睇過, 只不過有多人評為佢哋既2006年十大, 所以我都興趣去睇。

係2006年裡面, 我都只係睇咗十幾套戲。由於我係個懶人, 都係唔好用咁多腦汁去諗我既十大。哈哈, 我都係慳水慳力諗吓三大便算, 片名如下:

1) 反斗車王
2) 冰河世紀2
3) 加勒比海盜: 決戰魔盜王

我既評分準則非常簡單, 就係要睇得開心及笑得開懷, 當然有impressed既感覺就更加好。

不過, 近年已很少有電影令我看後會感到impressed, 但其中有一套要推介的就是 “樂滿夏灣拿”。呢套片係我唯一睇完後會買Soundtrack CD既電影, 亦令到我好想去南美走一趟。

遲啲有時間再補充一吓呢套片有幾好睇。