蜘蛛俠3 (Spider-Man 3)

電影和音樂相關訊息討論
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

蜘蛛俠3 (Spider-Man 3)

Postby beaniebean » Fri May 04, 2007 12:35 am

勁呀~~~~~~~~

<<蜘蛛俠3>>打破咗香港史上首日開畫票房, 成績排常驕人(738萬), 比04年周星星既<<功夫>>刷下既開畫票房(404萬)紀錄多出一大截。

哈, 香港竟然比美國早3日上映。為咗一睹為快, 我係上週六已買咗首日(1/5)既戲飛。我看後既感受係 “勁正!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”。

由於要去zzz, 遲啲再補充。

未睇既話, 就快啲去睇喇!!!

資料來源:
http://hk.movies.yahoo.com/news/ent/007 ... 26nlg.html

beaniebean

Postby beaniebean » Fri May 04, 2007 1:17 am

因為八卦既原故, 剛才上咗Broadway既網站, 發現<<蜘蛛俠3>>既熱潮好厲害, 其中有間戲院(Palace apm)係星期六及日, 每日均有三十多場上映。以一部139分鐘既電影來說, 要同一日有咁多場上映, 確實係好勁, 相信其他電影都要行埋一邊。

下一個席捲全城既電影相信係...<<加勒比海盜:魔盜王終極之戰>>。

好期待... 可以見到有型有款有性格又有勇有謀既魔盜王積克(Jack Sparrow)。

willy
Knight-Captain 上尉騎士

Postby willy » Fri May 04, 2007 1:48 pm

我下個星期會看, 不過yahoo話此戲唔係好多動作?

beaniebean

Postby beaniebean » Tue May 08, 2007 1:22 am

Willy, 呢套片既對打動作場面絶對唔少, 一定唔會令你失望。

我認為呢套片比前2集更好看, 劇情非常豐富, 人物角式既關係錯中複雜, 驚險刺激及險象環生既場面一浪接一浪, 高潮泆起, 沒有冷場。雖然2007年尚有大半年先會完結, 但我已估計呢套片將會入選我既2007年最喜愛電影三甲之內。

我既意見如下:
1. Mary Jane有一幕係舞台上著住件閃閃既白色晚裝, 高貴大方, 令人眼前一亮。第一集既Mary Jane, 我覺得不大靚。但到第二集, 我已對佢有所改觀; 而第三集, 我就覺得佢與別不同, 越看越靚, 身型非常苗條好看。
2. Harry係個有情有義既人, 而且仲幾靚仔, 但奈何.....。佢既遭遇令人黯然。Peter有咁既生死之交, 應該會好感動。
3. 嬏嬏係個寬宏大量既人, 佢既一句說話 "仇恨令人變得醜陋" 好有道理。
4. 5個人(Peter, Mary Jane, Harry, Venom同Gwen)擠在一起既愛情實在太迫, 從中產生不少誤會同仇恨, 有些人最後只能離場。
5. 我很喜歡Sandman既造型, 有時渾身是勁, 有時卻虛無飄渺, 時大時細, 有形無形, 似死非死。當佢啱啱變咗Sandman係沙堆爬番起身個一幕, 感覺好深刻, 有點悲涼。
6. Peter由忠變奸既過程非常鮮明, 無論衣著, 髮型, 待人接物既態度等等都判若兩人。哈, 佢由便服look改為西裝look, 真係好似有型咗好多。黑衣造型既蝙蝠俠更加有power, 不過背後要付出代價。
7. 有一幕講述Mary Jane係佢返工既餐廳被心愛既人奚落, 佢當時心傷透, 真係hurt 爆 ~~~~~
8. 對打鏡頭非常精采, 特別係2對2個場。超勁!!!!
9. 有幾幕好好笑, 主要係同個位編輯老總有關, 看過就知有幾好笑。

上星期日, 電視台播放蜘蛛俠第一集, 因我已不大記得劇情, 所似再次收看。相比之下, 第3集真係好鬼正。下星期日, 我會繼續重溫第二集既劇情。有報導話個導演有意開怕第4集。Yeah.... 好嘢!!!

不過, 有些地方有點不合邏輯, 就是綠魔既武器"炸彈"。佢既威力有時好勁, 有時就麻麻地(特別係Harry被......)。另有一點不明: 究竟Peter既叔叔是否Sandman親手所殺? 有心還是無意(誤殺)呢???

willy

Postby willy » Thu May 10, 2007 3:35 am

星期二終於去看了Spider-Man 3. 去看7點半, 6時去買飛, 旺角百老匯同UA朗豪坊都只餘頭三行, 心想今天又和蜘蛛人"緣慳一面". 好彩過經旺角道, 有一間戲院名叫"豪華", 不知何故, 竟然有很多空位, 票價還是30元而已. 心想真今天真是有運行. 立刻去買飛飛, 之後行街街去...

入場後, 發覺這間戲劇真是很大, 和以前號稱全港最大的麗宫戲院 (注意:不是碧麗宫) 有得揮. 但是位子很低, 沙發很薄, 不好坐. 還有這戲院有點異味, 幸好很快就習慣了.

至於這套戲, bean 的評論寫得很好, 十分細膩. 我唯一不同意的就是她說女主角變得靚咗. 這話我覺得只說對了一半, 的確她比上兩集好看, 因為上兩集搵到錢可以做facial同瘦身, 所以只是比上兩集順眼了一點. 我問我的幾個朋友, 他們都異口同聲說女主角唔靚. 不過各花入各眼, 我絕對專重bean既意見. :lol:

至於Peter既uncle係被誰殺死, 我也沒有看得仔細, 但應該是Marko(Sandman)吧. 不過誰殺死Ben Parker都不重要, 因為 May & Peter 都以先後原諒咗這個人!