盜海豪情13王牌 (Ocean's Thirteen)

電影和音樂相關訊息討論
willy
Knight-Captain 上尉騎士

盜海豪情13王牌 (Ocean's Thirteen)

Postby willy » Sun Jun 24, 2007 1:16 pm

上上個星期二, 又係廉價場時間. 沒有什麼好電影上映, 所以就選了這部電影看. 之前看了yahoo評分是2.5星, 所以不會抱太大期望.

這部電影是盜海豪情系列的第三部, 第一部好似叫<<Ocean's Eleven>> 2001年上影, 我是買VCD看的, 感覺上這類騙徒對賭場的情節很有新意, 戲本也寫的不錯. 我查看資料, 完來這是有原作的: "本片承襲自1960年法蘭克辛納區的經典名作《OCEAN’S 11》". 但是這是第三集, 和第一集可算是差幾班. 編劇不思進取, 只吃老本; 劇情沒有大突破甚至倒退多是這類續集電影的通病.

總結評論如下:

- 和上集一樣的, 完班大明星上陣: 佐治古尼(George Clooney), 畢彼特(Brad Pitt), 麥廸文(Matt Damon), 當哲度(Don Cheadle). 本集還加上阿爾柏仙奴(Al Pacino)助陣做反派, 可算是星光熠熠.

- 阿爾柏仙奴飾賭場老闆, 不知為什麼, 全埸都是傻仔一名. 使主角門不費吹灰之力就可以得手, 完全沒有高潮可言.

- 因為太多人, 編本也太平平, 導演要求也不高. 演員們很難發揮其演技, 連老戲骨阿爾柏仙奴也如是. 好像交了課就算數, 有點可惜.

- 本片的重點由劇情轉移至喜劇, 有些地方都有點好笑(但不太多). 這可使導演更容易的交貨.

- 此本沒有女角. 唯一的一個就是賭場老闆的女助手. 正如劇中的字幕所說: "熟女一名". 令我這一眾愛看靚女的觀眾只有在銀幕前輕歎.

最後我會給它2.5星, 總算合格吧.

beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

Postby beaniebean » Sun Jun 24, 2007 2:15 pm

呢套盜海豪情系列既海報, 啲主角行出嚟都幾有型有款(特別是畢彼特)。我也想看這套片, 不過第一及第二集也無看過, 費事睇到一頭霧水, 所以諗住等呢套片出碟既時候, 我就一氣呵成睇哂三集。

不過, 港產賭片既賭神、賭俠及賭聖都算係經典, 係電視台翻播再翻播都係咁好睇, 特別係有周星星既電影就更加爆笑。

Willy, 你睇唔到靚女都唔駛輕歎。其實, 要睇靚女真係易過借火。只要多啲去蘭桂芳蒲吓, 不難結識啲惹火既靚女 :oops: 。到時你也未必有時間再嚟weweweb, 一眾忠實既網友只有在"芒"前.................輕歎。

willy

Postby willy » Sun Jun 24, 2007 4:03 pm

阿bean, 不要誤會, 此片是"騙徒對賭場", 和港產賭片的情節完全是兩回事. 我想基本上 1,2,3 只在人物上有關連, 故事劇情完全獨立.

有靚女演員的電影, 絕對是錦上添花的 (寫實, 記錄片例外). 記得有一年, 碧咸來港踢波, 有很多女仕都說要早點回家看波. 問她們愛看足球嗎? 她們全都不懂或沒興趣, 目的只是為看碧咸那個靚仔.

我出街很少看靚女, 沒有太大興趣. 也不會到蘭桂芳, 因為我不下bar. 飲酒不是我的興趣, 我還是比較喜歡去飲較甜的汽水. 如果和朋友到酒店的lounge飲野, 我也會選擇較甜和少酒精的cooktail.

beaniebean

Postby beaniebean » Mon Jun 25, 2007 2:27 am

Willy, 你真健康喎! 確實係有遠見, 少喝酒對身體好, 命仔會長啲。

我也喜歡飲汽水(可樂及忌廉), 但diet coke或diet cream soda就麻麻哋, 始終味道差一截。

酒 .... 我只飲到苦味, 一點也不好飲, 而且價錢也$$$。

不過, 最近舊老細請佢既舊伙記食dinner, 叫咗甜品後, 佢話加點洋酒在朱古力蛋糕上, 就越能帶出朱古力的味道。我試過後, 確實吃不到酒既苦味, 反而朱古力味更濃。舊老細真係識飲識食...