神奇4俠:銀魔現身(Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer)

電影和音樂相關訊息討論
willy
Knight-Captain 上尉騎士
Knight-Captain 上尉騎士

神奇4俠:銀魔現身(Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer)

Postby willy » Sun Jun 24, 2007 3:33 pm

上上個星期五, 本來去打網球, 但因天雨關係, 又變了電影時間 ^o^

這套電影 <<神奇4俠:銀魔現身>>又是續集戲. 由卡原著通片改編. 片長只有92分鐘, 以荷里活電影來說是有點短.

本片如何? 先看一下yahoo評價: 4粒星. 好吧? 但我又不覺得真是這麼好. 首先是續集, 沒有大的新意, 神奇4俠的異能又沒有恰當的發揮. 那個銀魔又九唔八. 全片只玩CG特技. (可能因為budget所退, 所以只有92分鐘).

以為銀魔是個奸角, 完來是會錯意, 查實他是本片的主要角色. 而壞人就是上一集那一個大奸角. 但本集他就是只是一個小奸角, 因為他和神奇4俠有一個更大的共同敵人...

今集的新意是神奇4俠的特能可以crossover, 但沒有太大的驚喜. 而編劇則加入大量攪笑元素, 使情節不至於太平淡.

片中的女主角"隱形女俠", 我朋友之後和我說, 他回看了上一集的dvd, 覺得以前的"隱形女俠" (同一人, 只是老了一些) ”索”一些.

整體而言, 雖則有點失望, 但我會給予3粒星.

beaniebean
Knight-Champion 一等騎士
Knight-Champion 一等騎士

Postby beaniebean » Mon Jun 25, 2007 2:11 am

我於端午節個日(上週二)都睇咗呢套片, 結論是有點失望, 我也只俾3粒星。

呢套片同蜘蛛俠同是Marvel系列既漫畫, 但相比之下, 呢套片遜色很多。我既意見如下:
1. CG較假, 不夠真實, 特別係倫敦救人個幕。雖然鏡頭已拉遠了, 但拉長了身體既神奇先生就幾假。
2. 神奇先生與隱形女俠既感情戲一般, 不大感動。
3. 銀魔既能力來自滑板, 無咗滑板就無料到, 真係無鬼用。
4. 正如Willy所講, 其實4人能力既crossover都無乜大作為, 只是搵啲笑料搞作吓。
5. 宜家既荷李活電影都幾重視亞洲市場, 片中有兩幕來自中國地方: 萬里長城及上海, 結尾時隱形女俠係日本結婚, 並以和服為出嫁服裝(真係無喱頭, 有點格格不入)。
6. 戲情不夠緊湊, 打鬥場面唔夠喉, 打幾打就玩完。
7. 石頭人係最不幸但又最有蜜運既異能人仕, 因為佢由一個光頭佬變咗石頭look, 難得有一個女朋友仍然咁鐘意佢。
8. 霹靂火係片中最有型既主角, 但佢同隱形女俠既姐弟關係就有點奇怪, 皆因兩人既膚色不同。
9. 女主角要著緊身戲服, 所以身型一定要靚, 個樣要有番咁上下; 否則, 一眾愛看靚女既觀眾可能會呱呱嘈... (#*!x..y..z..*%#@...)
10. 片長得92分鐘, 真係幾短, 所以戲情方面會較簡單。
11. 我無睇第一集, 遲啲會睇碟補番。

Willy, 你就好啦....可以去打網球。難得咁有興致同閒情去做運動, 真係令人羨慕!!!

回想我上一次去打波, 好像已是兩年前既事。最近又肥咗好多, 慘!!! 係時候要的起心肝去做運動, 否則, 變為肥豬既日子不遠矣。

呢樹有呢套片既詳細資料:
http://www.hkfilms.com/Films/2007/Fanta ... our2.shtml