史力加之咁就三世 (Shrek 3)

電影和音樂相關訊息討論
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

史力加之咁就三世 (Shrek 3)

Postby beaniebean » Mon Jul 02, 2007 10:32 pm

上星期六睇咗呢套片, 看後覺得非常爆笑, 意見如下:

1. 青蛙國王臨終前個幕死唔断氣, 真係笑死人, 氣咳聲既配音非常神似同抵死, 尤其是失驚無神伸長條脷食番隻蒼蠅先至捨得去賣咸鴨蛋.........笑死!!!

2. 有一幕講木偶被迫要講出史力加既下落, 佢為咗唔可以講大話, 講咗一堆帶人遊花園既廢話... 笑鬼死人!!!

3. 貓貓好得意, 最叻係用佢個副水汪汪既大眼睛令人覺得佢楚楚可憐。佢對眼真係好鬼正!!!

4. 史力加知道佢老婆有咗BB之後, 患上產前恐懼症, 搞到日有所"恐", 夜有所夢, 個幕又係笑死人。最後, 佢哋兩公婆生咗三胞胎, 啲史力B可愛到不得了。

5. 今次童話故事既人物大哂冷, 奸角大肚苦水, 令人反思。

6. 呢集既故事既劇情比第1及2集簡單, 影片時間雖短, 但故事尚算完滿。

7. 畫功仍然好靚, 無得頂...

8. 身為香港人, 梗係要睇廣東話版。我呢一兩個星期重睇明珠台既史力加第一及二集英文版, 好笑程度同廣東話版差好遠。

我一直很喜歡呢個故事, 除咗好笑之外, 就係佢夠反傳統。一向以來, 童話故事既男女主角都係俊男美女。但史力加係一隻騎呢既妖怪, 頭大, 肚腩大, 鼻大, 口大, 腳短..., 但憑住一個 “勇”字同夠“heart”, 結果打動咗費安娜公主既心; 而費安娜亦願意變為妖怪去沼澤過二人世界。呢個愛情故事真係好溫馨感動。我也覺得史力加好可愛, 夠man同好有個性, 唔會理別人點睇自己, 最重要係自己點睇自己。

所以, 其貌不揚的人不用灰心, 只要有可取之處, 始終會被人發掘其獨有魅力既一面。係呢個世界打滾咗咁多年, 越嚟越發覺睇人唔可以睇表面, 大把臥虎藏龍既人, 外表也平平無奇。雖然, 有啲人外表好有風采, 但其實都只係靠包裝搭夠, 事實上有無料就唔知喇。

P.S. 因為自已後知知覺, 錯失咗換M記既第一期史力加系列公仔(史力加, 驢友, 薑餅人), 只能大呼可惜!!!

可參考:
http://hk.news.yahoo.com/070628/12/2agxq.html
http://www.takungpao.com.hk/news/07/05/11/UL-734550.htm (呢個網頁可看到導演許誠毅, 可說是年青有為。)
http://www.metrohk.com.hk/pda/29062007/ ... 96178.html

willy
Knight-Captain 上尉騎士

Postby willy » Tue Jul 03, 2007 10:42 am

這套戲我看個面頭都好熱鬧, 角色好像超多. 但童話式的卡通片, 始終不是我的所愛. 我愛看的卡通, 多是日本出產的及打打殺殺的.

beaniebean

Postby beaniebean » Wed Jul 04, 2007 1:02 am

快將上畫既變形金剛(Transformers)應該啱哂你。

我也期待著呢套片..... Trailer既機械人型爆... 音響效果好震撼!!!

willy

Postby willy » Wed Jul 04, 2007 1:36 am

Transforms 一定要看. 不過佢唔係日本片, 而且沒有什麼好劇本, 只看特技.

willy

Postby willy » Wed Jul 04, 2007 11:54 pm

今天去了藝術館和科學館, 因為是星期三, 所以免費. 之後就是看史力加. 全套戲沒有什麼特別, 不過畫工說真係好靚. 片長91分鐘, 還可以吧, 看完剛好吃晚食.

Cindy
Sergeant 士官
Sergeant 士官

Postby Cindy » Fri Jul 06, 2007 5:51 pm

hello~~~
見阿bean叫我寫d野我又寫下啦..
橫掂我都睇左sherk..
不過我冇阿bean咁叻識寫咁多comments
我覺得呢套都幾好睇
好好笑呀
好鍾意木偶遊花園同幾個公主去救人果段...
我之前睇中文版
有d想去睇埋英文版
不過唔係好多戲院上

beaniebean

Postby beaniebean » Sun Jul 08, 2007 3:53 am

哈, Willy你真識揀啲好時間去, 相信當時入場人仕不大多, 能夠靜靜地欣賞藝術品, 應該別有一番感受。

呢個報導(http://hk.news.yahoo.com/070613/12/29far.html)話無價既國寶級藝術作品《清明上河圖》於29/6 至 22/7係藝術館展出, 且現場既設計也相當特別。你就好喇, 能夠先睹為快 ~~~

結論係Willy既生活... 好... 逍... 遙... 自... 在... 唉, 一眾網友也慨嘆 “望塵莫及”。

不過, 如果你喜歡看藝術品, 灣仔既藝術中心也是個不錯既選擇。

嘿嘿..... 估唔你最後都有睇<<史力加3>>。哈, 你唔覺得好好笑咩? 睇嚟呢類淺白既笑料唔啱你, 可能你會較喜歡深層次既黑色幽默。不過, 我最鐘意呢類笑料, 唔駛用腦就可以笑餐飽。

Cindy, 公主救人個段都好好笑, 佢哋各施其技去對付敵人, 尤其係睡公主無喇喇碌咗落地瞓著咗, 另外就係個位非男非女既人用條美腿去分散敵人既注意力.... 哈哈哈!!!

willy

Postby willy » Mon Jul 09, 2007 9:07 am

雖然話星期三免費, 但話明價既國寶級藝術作品《清明上河圖》... 所以此部分要收費呀. (我當然沒有睇, 但商務書有一本清明上河圖的書, 一樣好詳細)