不能說的秘密 (Secret)

電影和音樂相關訊息討論
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

不能說的秘密 (Secret)

Postby beaniebean » Sun Jul 29, 2007 1:40 am

近日看電視廣告先知道Jay自導自演既戲快將上畫. 在搜查有關資料時搵到電影歌曲既MV(http://www.youtube.com/watch?v=C6dO6hCunTA) . 聽後真是有點失望......... 風格依然是周杰倫, 但沒有驚喜。旋律方面, 我只喜歡最初的一段鋼琴聲, 而歌詞方面, 更是連少少的感動也感受唔到.

我還是喜歡幾年前既周杰倫, 喜歡佢將意想不到既元素柔合係音樂裡面 (例如: 飛機聲、乒乓波聲、神父禱告聲等等), 而歌詞有的好有feel, 有啲就相當有新意.

但奈何近這一兩年Jay既歌已不及以前給人個種surprise. 不知是我變了, 還是Jay無變呢? 我也不知道........

尋日, 一個Jay既超級忠實粉絲同我講, 佢已經唔聽佢既歌。因時間關係, 我未來得及問佢原因, 佢已經閃咗.

我心裡面想, 佢既生活可能已唔同咗, Jay既歌對佢嚟講可能已無咗個種感覺....

歌手在變時, 歌迷也在變 ... 要長時間喜歡同一個歌手, 真是不易.

離開咗世界既歌手總是特別令人懷念..... Leslie, Anita, Danny, 家駒, 籮記, ... 好多首既令人回味既歌又隨隨想起來…

我本來都無諗住睇呢套片, 難得有朋友叫我去睇, 我當然樂意去啦.

不知呢個 “不能說的秘密” 是否很難說出口, 埋在心裡面會較好呢? 如果最後我真係睇咗呢套片, 先再補充.

不能說的秘密
作曲:周杰倫
作詞:方文山

冷咖啡離開了杯墊
我忍住的情緒在很後面
拚命想挽回的從前
在我臉上依舊清晰可見

最美的不是下雨天
是曾與你躲過雨的屋簷 oh~
回憶的畫面
在蕩著鞦韆 夢開始不甜

你說把愛漸漸放下會走更遠
又何必去改變 已錯過的時間
你用你的指尖 阻止我說再見
想像你在身邊 在完全失去之前

你說把愛漸漸 放下會走更遠
或許命運的簽 只讓我們遇見
只讓我們相戀 這一季的秋天
飄落後才發現 這幸福的碎片
要我怎麼撿

potassium
Sergeant Major 士官長
Sergeant Major 士官長

Postby potassium » Thu Aug 02, 2007 10:40 pm

佢啲詞特別,都係因為阿文山

原來嗰個歌迷呢排又聽返佢啲歌喇~

beaniebean

Postby beaniebean » Wed Aug 08, 2007 1:33 am

哈哈. 嗰個周杰倫超級歌迷真係好百變.... 不過, 佢始終係一個長情既人, 所以仍然咁支持阿Jay.

星期二終於睇咗呢套片, 因為故事既後半段劇情真是意想不到, 所以嗰個“不能說的秘密” 確實唔可以講出嚟........ 否則, 就無咗個surprise喇!

其中有一段講述周杰倫同一位鋼琴王子大鬥彈琴, 不少Yahoo網友太讚厲害. 我也覺得好勁, 但同行既朋友已考咗7級鋼琴, 佢話其實有唔少看似精采的部份係鏡頭剪接效果, 勁既部份可能只佔少量.

片中有笑料地方, 特別是黃秋生呢個阿爸 ... 嚴肅得嚟又搞笑, 佢同阿邊個跳舞個段 .... 正~~~

當然, 故事也有地方是不合情理, 而最有問題... 就係劇中既塗改液.

女主角既樣子就麻麻哋, 好似欠咗啲氣質, 同阿Jay也不太襯. 如果換咗另一個有音樂氣質既靚女, 呢套戲既好睇指數會上升0.5粒星. 不過, 各花入各眼, 以下明報影評也讚女主角.

看完此片後, 對阿Jay既喜愛指數由6分升番去8分. 阿Jay真係好有才華, 自導自演之餘, 又係一位出色既唱作人. 佢最有型既時候...... 係當佢眼超超望人, 笑笑口得嚟又帶點招積既樣子 ... 真係好有型格.

早前, 佢嚟香港宣傳呢套片時著住個件粉紅色短身西裝褸, 係佢至可以著得咁好睇.

總結, 呢套片既結局出人意表, 不妨一看, 特別係周杰倫既fan屎.

明報影評: http://hk.news.yahoo.com/070802/12/2cupw.html

willy
Knight-Captain 上尉騎士
Knight-Captain 上尉騎士

Postby willy » Wed Aug 08, 2007 10:57 am

個女主角麻麻哋,又欠咗啲氣質, 阿J都揾佢, 一定係有原因. 可能女主角識做戲, 又可能部戲個角色好適合佢, 總之有原因?!? 好似港姐冠軍一樣有人話麻麻哋, 又欠咗啲氣質, 無線又一樣搵佢, 一定係有原因.

"看完此片後, 對阿Jay既喜愛指數由6分升番去8分." 阿bean乜你個愛恨指數系統, 好似海鮮賀咁, 時常變....

好, 等我而家你yahoo看看, 睇下d網友點講先. 如果好的話, 一於BT下來看看. (講笑)