變形金剛 (Transformers)

電影和音樂相關訊息討論
willy
Knight-Captain 上尉騎士
Knight-Captain 上尉騎士

變形金剛 (Transformers)

Postby willy » Sun Jul 29, 2007 5:05 pm

上個星期五, 立刻去睇這套期待已久的電影. 己經是兩日前買票, 我們也要分兩行坐.

這套戲如何? 一個字講完: 勁!!! 它可能是本年最勁的電影, 比<<Die Hard 4>>還要勁!!! 首先, 這片的機械人個個大大隻, 睇得又打得. 這要多謝幕後一班電腦突技人員的努力. 除了電腦的突技強之外, 本片有大量的美式笑話, 好好笑, 如聽得明佢地的英語對白效果會更好.

結尾時那場人加機械人的大戰, 可算是全片的高潮, 不過因為太勁, 鏡頭行得好快, 觀眾要落足眼力看. 據說鏡頭越快, CG cost 就越平, 因為很多地方不用做得很精細. 不過我會買DVD回家再看. 用慢鏡看清它的CG是怎做的.

其實這片不是十全十美, 但如果我們只是期望看一套突技動作片來看, 它應是相對的 perfect.

---

最很我會給予它四粒半星的評價.

beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

Postby beaniebean » Mon Jul 30, 2007 12:12 am

我對此片也有相當高既期望, 所以諗住係一個有大銀幕及好音響既戲院揀一個最正斗既位置去欣賞此片, 咁先至夠perfect.

有朋友(佢係變形金剛既忠實粉絲)同我講, 要先對各機械人有點認識去看會好一點, 所以我宜家仲等緊佢send啲資料俾我參考.

佢仲話有一幕講有隻機械人變咗隻戰機, 結果同人類既同款戰機混埋一齊, 搞到敵我不分, 非常精采...

難得一向要求超高既Willy肯俾4.5粒星.... 呢套片係真唔簡單.

大家切勿錯過....

可參考: http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%8F%98% ... 1%E5%88%9A (呢篇好大段, 等我有精神既時候再去慢慢消化)

beaniebean

Postby beaniebean » Wed Aug 08, 2007 2:02 am

星期日睇咗呢套片, 由於今日太夜, 我只能精簡地講三個字:

感動之處不是劇情... 而是可以在我人生中看到一齣如此精彩絶倫既電影...

有時間既話... 再補充