東京鐵塔 - 我的母親父親

電影和音樂相關訊息討論
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

東京鐵塔 - 我的母親父親

Postby beaniebean » Mon Nov 26, 2007 2:05 am

未看之前, 已預計呢套片好感動. 不少Yahoo既網友影評已話自己喊到豬頭咁. 自認不太眼淺既我, 結果還是低估了呢套片既感動程度. 至於同行既朋友, 我估計佢都用咗一包紙巾, 而戲院內也不時傳來鼻涕聲, 可想而知呢套片有幾感動. 其實套戲既最後30分鐘, 我既眼水已不停流下, 但費事俾座響我隔鄰既人知道, 所以就慳慳地用咗一張紙巾.

片中很細膩地形容兩母子之間既感情, 相信有不少既情節, 大家都會身同感受到阿媽對自己有幾咁好. 由於片中既阿媽身患重病, 在醫院裡受盡病魔既煎熬, 因藥物影響而不停嘔肚, 辛苦到“典”牀“典”蓆, 痛苦時連腳趾都緊緊扭在一起. 真是見者留淚, 聞者心酸. 做阿仔既男主角(小田切讓)同做阿媽既女主角(樹木希林)既演技都非常好, 佢哋既真情演繹感動咗好多觀眾.

看完呢套片, 我認為:
1) 對嗰啲父母仍健在既仔女來說, 應該感到自已好幸福, 因為還有機會好好報答父母
2) 對嗰啲無機會報答父母既仔女來說, 呢套片會勾起已遺忘既點滴回憶, 是一個好好懷緬過去與父母共處既機會.

有些人很少喊, 原因通常有2個:
1) 生活愉快, 或者無不如意既事發生, 所以無乜原因要喊.
2) 情感已變得麻木, 喊同唔喊都無乜分別, 在悲哀時已不懂作出什麼反應, 已到達欲哭無淚既地步.
對於屬第二類的人來說, 我非常贊成佢哋睇吓呢套片, 至少可刺激下情感既神經線.

另外:
1) 片中既松隆子真係keep得好好, 佢既外貎同佢十年前拍既<<戀愛世紀>>無乜分別, 樣子仍然清新好看.
2) 男主角小田切讓在片中既髮型很特別, 長長的, 有點亂, 好似自己同自己剪咁, 而且佢既服飾顏色都與別不同(如: 粉紅色衫配粉紅色褲, 紫色衫配紫色褲). 不愧啲宣傳單張話佢係型男, 確實唔係位位男士都襯得起呢種style.

片尾播了一首由福山雅治唱既歌, 有興趣可看呢個MV: http://www.youtube.com/watch?v=EkTuHQDQ ... re=related

beaniebean

Postby beaniebean » Mon Nov 26, 2007 2:10 am

另外, 呢個故事在香港已改編為廣播劇(), 女主角係司棋姐, 而男主角係林海峰.

另有首歌係由有耳非文主唱(). 如看過此片, 會更明白到歌詞所講既嘢.

電影中男主角經常講"GULUGULU", 意思約係"轉來轉去".

東京鐵塔下GULUGULU
作曲:梁基爵
填詞:林日曦
編曲:梁基爵

GuLuGuLu 踏步在休閒中午
GuLuGuLu 別垂頭自命受苦
GuLuGuLu 任動盪世情可惡
難受的 由自己 加上音符

*人人忙亂轉動 埋頭原地轉動
無從容納理想和衝動
別被迷惑作弄 思想動作失控
志氣斷送在城中
如能隨遇轉動 如孩童在轉動
難成才但至少能起動
你有的青春 都即管推進
安心揮霍 開心放縱

GuLuGuLu 待遇未會如首富
GuLuGuLu 別排除病患疾苦
GuLuGuLu 命運未靠誰吩咐
由上走 由下走 不要攙扶

willy
Knight-Captain 上尉騎士
Knight-Captain 上尉騎士

Postby willy » Tue Nov 27, 2007 11:49 am

快樂的故事我會多看幾次, 但傷感的, 我一套也不會看 (朋友邀請除外). 我們現實世界所發生的, 也有很多不幸和不開心, 因此我不想做夢是也看到一些傷心的事情.

beaniebean

Postby beaniebean » Tue Dec 04, 2007 12:55 am

我也不喜歡看悲情片, 特別是絶症片. 今次也是朋友想看, 所以咪一齊去睇, 反正近排呢套戲也有很多人討論.

Willy, 你其實不用怕看完呢類片會發夢都見到啲傷心既事. 事關你有一項特異功能........ 就係"選擇性永久失憶", 即係啲不重要既事可以好快地徹底忘記.

最厲害之處是不會recall絲毫記憶, 情況就好像keyboard上delete既掣, 一按即無. 呢項特異功能, 真令人羨慕不已. 正所謂, 不如意事十常八九, 如果可以很快地忘記不快既事, 完全唔記得哂, 真係好爽既呢~~~