小男人週記舞台劇 <<Kiss Me Goodbye>>

電影和音樂相關訊息討論
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

小男人週記舞台劇 <<Kiss Me Goodbye>>

Postby beaniebean » Thu Dec 20, 2007 1:05 am

上週六看了呢套舞台劇, 但不用我付錢, 因啲飛係朋友送的, 而票上既價錢竟然係$420, 即係最貴嗰隻. 心想座位既位置應該唔錯, 可惜事與願違.

我對<<小男人週記>>一點認識也沒有, 印象中沒有聽過廣播劇, 又沒有看過電視劇同電影, 只知道阿旦就係那個小男人. 結論, 呢套舞台劇只是一般. 靚女陳法拉既演出不算多, 對於那些喜歡陳法拉既男fans, 可能會有點失望. 我認為片中最惹笑既地方, 就係阿蛋、李思捷及蔣志光嗰part. 另有些地方有點悶, 特別係當梁寬(即: 阿旦)講佢同劇中囡囡既過去感情, 要聽明佢所講既一番說話, 有點吃力, 但也有人覺得好感動. 不過, 對那些<<小男人>>fan屎來說, 可能比我會有更多既feeling. 正所謂, 各花入各眼.

不過, 我有2點極為不滿:
1) 九龍灣展貿既演出地點非常差勁, 那兒有2層, 樓下座位完全在同一地平線, 那個舞台又搭得唔高, 我見到前面既人頭多過見到啲演員, 唯有全程在那兒看大型電視機, 但那個大型電視機間唔中會short short 地. 如要付出$420坐那些位置, 簡直完全不值. 在山頂的歡眾可能仲看得清楚. 連阿旦既blog()中, 都有人作出呢啲批評. 主辦機構應該要檢討一下, 下次搵啲合適既場地, 唔好求其就算.

2) 從今次既輕驗, 我發現觀眾既質素都好重要. 不幸地, 那天我坐咗響個細絡前面, 那個細路不停講嘢, 又不停打機, 其聲浪之大非常騷擾他人. 我一邊聽台上演員講嘢, 一邊又聽見細路講嘢同打機聲, 好似nicam咁, 簡直精神分裂. 我真係好想拎轉個頭同呢位細路講: “你可唔可以唔好出聲? 同埋唔好打機?”唉, 有什麼質素既觀眾坐係你附近是不能控制的, 只有聽天尤命. 試想想, 你一路睇戲, 而你張椅背一路俾個細路踢, 相信唔火滾都奇. 我同意每人有權做自己喜歡做既嘢, 但有一個condition, 就係不影響他人. 但可惜, 不少人是自私的.

臨完場, 有首歌幾好聽, 經我在網上搜查, 原來係好耐無開金口既林珊珊唱既, 我差啲忘記咗佢曾經係歌星. 首歌既歌詞好有意思, 歌聲也相當動聽, 但至於阿旦那段旁白是否啱聽, 就見仁見智喇...

看後有2個問題:
1) 小男人既定義是什麼?
2) 如果時日無多既話(如: 剩番一星期), 會做啲乜東東? 會否有勇氣去做一直好想試既嘢? 去講啲一直唔知點講既嘢呢?

我上一次看舞台劇, 已是多年前既事, 又係唔駛我俾錢, 啲飛是朋友送的. 劇名已不記得, 只記得焦小姐(女主角)作了性感既演出.

Kiss Me Goodbye
主唱: 林珊珊
試聽:

就要終結這比賽 跑不了 請喝采
立塊紀念碑 好讓你 以後給記起

*回頭行一轉 有數百辛酸
如能行多轉 亦都不嗟不怨
從頭來清算 也有過虧損
總算能活過 臨別亦沒怨*

La Kiss Me Goodbye 
人生競賽 何等精彩
細節起伏 用來記載
旅程極可愛 
將親吻豁出來 鬥贏 這場 競賽

旁白:鄭丹瑞
我一直都相信,命運係控制喺我哋手裡面
冇錯,啱呀,人哋就係
我,我就偏偏畀命運控制住
不過,我都唔知係咪應該多謝佢
多謝佢,逼到我埋牆角
逼到我抖唔到氣
如果唔係,我永遠都唔會知道
自己有幾強,直到真正嘅考驗嚟到
不過老實講,唔係我想堅強
而係,我根本就冇得揀

willy
Knight-Captain 上尉騎士
Knight-Captain 上尉騎士

Postby willy » Thu Dec 27, 2007 9:20 pm

個人覺得小男人周記這類話劇不夠專業, 所以有免費票也未必會看.

看見你的描述, 說明我的想法沒有差太遠. 因為話劇不夠專業, 觀眾是一些對話劇要求不高的. 例如那位"不停說話的小朋友". 遇到同樣的情形, 通常我先會"bear"住佢作一個warning, 如果佢唔醒目, 我會出聲罵佢(包括佢的家長).

什麼叫小男人? 這個是很難定義的. 簡單一點說是將男人兩極化, 不是自命為大男人的就全歸類為小男人就是了.

beaniebean

Postby beaniebean » Sat Dec 29, 2007 1:44 am

哈... Willy... 如你要bear住呢啲un皮既細路, 咁你嗰樣要兇啲先至得; 否則, 恐防佢只會同你講"嘿嘿嘿... 叔叔(或哥哥), 你個樣好funny喎!", 又或者啲細路會調轉頭bear番住你...

你對小男人既定義很獨到及精簡. 呢個答案令我想起了違忘已久既Set Theory. 如無理解錯誤既話, 呢個case應屬於Complement.

U = 全世界既男人
A = 大男人
A' = 小男人

A n A' = U (Universal Set)

其實, 真係乜都唔記得哂... 只不過係網上搵到啲資料參考吓.