舞出真我2 (Step Up 2 The Streets)

電影和音樂相關訊息討論
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

舞出真我2 (Step Up 2 The Streets)

Postby beaniebean » Tue Apr 08, 2008 12:14 am

兒童節那天, 我看了這套片. 結論係第二集比第一集好看.

第一幕在地鐵車廂內的跳舞場面, 有點驚喜.

其後在Disco一場比舞場面也相當不錯, 地面安裝了彈板, 舞者可以利用彈板有更大的發揮, 表演高難度的動作.

最後一幕在雨中激舞非常勁爆, 水花四淺, 很有“力”的表現.

喜歡看跳舞片的人實在不能錯過. 如有第3集, 我會繼續支持. 實在很好睇.

粵語場片年代有首街知巷聞的歌, 其中一句歌詞 “青春, 真可愛青春...” , 那種感覺在這呢類青春片能感受得到.

現時我的老骨頭不能太過操勞, 雖然心裡也想學吓呢類街頭舞, 但骨頭太脆, 恐防會唔小心跳到入廠, 都是欣賞別人的表演好過囉.

beaniebean

Re: 舞出真我2 (Step Up 2 The Streets)

Postby beaniebean » Tue Apr 08, 2008 11:39 pm

嘩... 我諗我尋日實在太zzz, 竟然擺錯位. Willy, 請問可否幫我把呢篇文章搬番去"電影&音樂"既版面? 唔該.

willy
Knight-Captain 上尉騎士
Knight-Captain 上尉騎士

Re: 舞出真我2 (Step Up 2 The Streets)

Postby willy » Wed Apr 09, 2008 11:00 am

Done.

PS: 阿Bean要保重身體.

beaniebean

Postby beaniebean » Fri Apr 11, 2008 12:20 am

Willy, 你真好人, 叫我take care.

近日天氣不冷, 我當然不會叫你著多件衫以免著涼. 剛好相反, 天氣有時都幾悶熱. 我有啲同事話佢哋晚上瞓得不好, 經常一晚醒幾次, 原因可能是太熱.

你這位環保人仕, 如太熱既話, 就唔好太環保lu, 開點點冷氣, 以免熱到你暈咗就大鑊. 哈, 事關我諗住遲啲得閒既時候, 搵你食個飽, 飲杯茶.

P.S.: 保重身體, you too 喎. :wink: