身體健康

電影和音樂相關訊息討論
simondog
Sergeant Major 士官長

身體健康

Postby simondog » Fri Nov 14, 2008 4:37 pm

Hi all,

I want to share a song to all of you!!!

身體健康

如若我 患了傷風 怕就怕你惹了我的咳嗽
連累你 發起高燒 跟我睡覺你也要分睡床
如若我 喉嚨腫痛 怎樣去唱你愛聽的歌韻
連累你 唇乾口淡 因要共我吃最淡的粥 最青的菜

*我不要做弱質病人 變一個負累你不幸
 誰想有病 厭惡呻吟 我不要千金百銀
 也祈求這小小的福蔭*

#我只想 身體健康
 我害怕你要照顧我 擔心得出一臉倦容
 而我病床中反悔內疚 令你太心痛
 我只想 身體健康
 要活到過百歲不需拐杖都可跟你相擁
 不忍你勞碌的照料我 受了這種切膚之痛#

如若我 跌短雙腿 我就算去那裡你都跟我
扶著我 輪椅中坐 親我時你也要俯身彎腰
人漸老 耳朵失聰 怎樣去聽你說我多可愛
唯願我 牙齒堅固 可吃盡你炮製我愛的每款小菜

Repeat *#

我會為你好好的保重 我怕病了等於失了寵
怕你嫌藥味太濃 藥煲太重 不知怎操縱

Repeat #

我只想 身體健康
看著你替我蓋被 窩心得心有點痛
得到你這般的愛護我 眼淚這刻難自控

Very touching!!!

http://www.youtube.com/watch?v=mUMofariEi4
Lovely Dog

beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

Re: 身體健康

Postby beaniebean » Mon Nov 17, 2008 10:50 pm

Dog, 有幾個問題想問:
1) 仲乜無啦啦話自己lovely? :lol:
2) 仲乜無啦啦咁感慨分享呢首歌俾大家?
3) 呢首歌出咗幾耐?
4) 我係網上找過, 歌手係咪張衛健?

simondog

Postby simondog » Tue Nov 18, 2008 1:19 am

Bean
Welcome back HK

1) 仲乜無啦啦話自己lovely? ... I like lovely because I am not ... :D
2) 仲乜無啦啦咁感慨分享呢首歌俾大家? ... very touching recently and I want everybody have good health
3) 呢首歌出咗幾耐? ... long time ago ... probably year of 2000
4) 我係網上找過, 歌手係咪張衛健? YES

hey ... share some of your picture la ...
Lovely Dog

beaniebean

Postby beaniebean » Tue Nov 18, 2008 11:23 pm

嘿嘿嘿..... Dog, 你又唔駛咁絶望話自己唔lovely. 雖然你認為呢個世界可能無人覺得你係lovely, 但我相信至少還有一個人會話你lovely, 佢咪係你個心肝寶貝囉.

"Lovely"通常用係啲小朋友身上. 人越大, 就好像同"lovely"呢個字既距離越來越遠. 不過, 我認為lovely係一種感覺, 都無分年紀大小.

Dog, 只要你由宜家開始潛移默化你個心肝寶貝覺得你lovely. 咁樣到你將來變咗叔叔、伯伯及老伯伯時, 佢一樣會覺得你好lovely.

噢... 啲風景相要等我稍後有時間先可以揀出來post, 有啲景點都想同大家分享吓.