反轉豬腩是王子 (Handsome Suit)

電影和音樂相關訊息討論
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

反轉豬腩是王子 (Handsome Suit)

Postby beaniebean » Sun May 10, 2009 1:04 am

上星期睇咗呢套日本片, 由於有軟硬配音, 且電影很有漫畫感覺, 好笑程度比我想像中高很多, 有點喜出望外. 這是一齣我近年難得頗喜歡的日本片. 現時Yahoo電影啲網友評分係4.5粒星星, 我認為係實至名歸.

由於無力再寫咁多字, 我以最精簡的字講出感受(但最後都好囉嗦地講咗一大堆):
1) 結局頗出人意表.
2) 演員表情幾誇張, 但又唔覺得造作, 非常搞笑.
3) 片中"纖型老西"好搞鬼, 外表很似米芝蓮. 至於如何可著上後變得靚仔, 理論上是無可能的, 但因只是做戲, 故不用深究.
4) 男主角好醜, 係生活上遇到很多不公平既對待...其中幾段係巴士發生既劇情都很反映到現實情況, 不少人都會以貌取人... 唉, 樣衰既人總給人討厭.
5) 結局是happy ending, 但以現實來看, 這種個案是極少數會發生的, 我估計機會如同中六合彩三奬咁難. 所以, 醜男們不要信以為真, 誤信自己很大機會成為其中一個幸運兒.
6) 軟硬配音令呢套片生色不少. 兩者之間. 我喜歡阿葛多過阿Jan, 因阿葛把聲同份人搞笑好多, 但醜男一角總是揾佢做配音, 而阿Jan就可為靚仔做配音呢? 不過, 平心而論, 阿葛為醜男配音, 確實係傳神好多.
7) 片中帶出一個訊息需大家思考: 你想揾既另一半係咪要係靚人? 定還是一個會陪你笑、陪你喊、很關心你一切、處處為你著想既人呢?

最後, 片中醜男有2個選擇俾佢: 做回自己(即醜男)或永久地變為一個靚仔呢? 如果你就係佢, 你會點揀呢? (呢個問題不一定只給男仕答, 女仕也可以答的. 只需把醜男改為醜女, 靚仔改為靚女即可.) :roll:

simondog
Sergeant Major 士官長
Sergeant Major 士官長

Re: 反轉豬腩是王子 (Handsome Suit)

Postby simondog » Wed May 13, 2009 5:34 pm

hahahahaha....sounds good

Let me take a look sin...but may not go to see that movie... I look at myself is ok...hahahahah
Lovely Dog

willy
Knight-Captain 上尉騎士

Postby willy » Wed May 13, 2009 9:11 pm

dog 真有幽默感. :lol:

beaniebean

Postby beaniebean » Thu May 14, 2009 12:07 am

哈, 真係幾幽默~

電影中的同一個人, 有2個身份 - 醜男及靚仔. Dog話"I look at myself is ok", 不知Dog認為自已似那一個?

不過, 我個人認為2個都不似Dog. 所以, Dog有空時也可去看看呢套片, 開懷大笑一餐也是好的.

我諗很多人都聽過... "呢個世界無醜樣既女人(男人), 只有懶惰既女人(男人)"... 不知有幾多人認同呢句說話?

希望有心減肥的肥人(包括肥Bean), 有志者, 事竟成!!!

Dog, 如你是有心減肥的人.... 呢句"有志者, 事竟成"都啱你既. :mrgreen:

willy

Postby willy » Thu May 14, 2009 3:48 am

我就 冇聽過 "呢個世界無醜樣既人, 只有懶惰既人".

只係時常都聽到人地講, ""呢個世界乜人都有".

beaniebean

Postby beaniebean » Fri May 15, 2009 12:24 am

嘿嘿嘿, 其實呢句通常只嚟形容女人, 我未聽過用嚟形容男人. 只要在yahoo打上keywords, 不難找到類似的句子.

我已找丁一篇有類似句子的文章(已是05年10月), 有興趣可看看.
()

由於最高領導人唔係女人, 且又唔係醜樣(係handsome及kawaii先至啱), 所以無聽過呢句說話係絶對唔出奇既. :lol: :lol: :lol: