變形金剛狂派再起 (Transformers: Revenge of The Fallen)

電影和音樂相關訊息討論
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

變形金剛狂派再起 (Transformers: Revenge of The Fallen)

Postby beaniebean » Thu Jun 25, 2009 11:52 pm

看完第一集, 已深深喜歡咗變形金剛, 佢係我心目中有型有款既超級大英雄嚟. 呢套片絶對能打入我的十大經典電影之一.

很可惜, 我估我最快要下週日才可以去看, 而尋日聽聞最高領導人同niko均會於呢個星期五去看, 希望佢哋睇咗之後可以發表吓意意. Ummm, 唔知會否好睇過第一集呢?

剛去咗Yahoo電影看看, 第一日上畫已有216個網友既影評, 實在很厲害!!!

Transformers...... I'm lovin' them. :mrgreen:

beaniebean

Re: 變形金剛狂派再起 (Transformers: Revenge of The Fallen)

Postby beaniebean » Sun Jul 12, 2009 5:56 pm

今日終於睇咗呢套期待已久既電影...

剛剛去咗Yahoo電影看看啲網友影評. 嘩, 仲乜事??? 前幾排好似已有幾百個影評, 星星粒數至少也有4粒或4.5粒. 但今日看既影評數目只有266個, 星星粒數只有2粒. 何解???

我對此片既好的評語如下:
1. 今次變形金鋼嚟了一次大哂冷, 數量多到好難估計... 佢哋既造型比第一集多咗好多, 有啲似動物, 有啲就由幾件(或幾百粒珠珠)打造出嚟; 而最勁勁勁勁...勁勁的莫過於一個索爆既....(為未看此片的觀眾著想, 呢個不能說出來.) 對我來說, 呢隻變形金鋼非常出人意表. (除電影中既學生哥外, 我故計現場不少男觀眾見到佢已暈哂大浪~~~ :oops: :oops: :oops: )
2. 有一句對白, 意思大約係"你是我畢生中最著緊的人"... 我認為呢句係全片至冧的一句說話 :oops: :oops: :oops: . 嘿嘿嘿嘿, 要看過呢套片先知係邊個講呢句冧爆既甜語蜜語, 真係估不到. :lol: :lol: :lol:
3. 今次加入咗2個騎呢配角, 令此片生色不少. 佢哋2個再加上男主角嗰老豆同那個神化既阿媽, 真係好好笑.
4. 大主角既死... 嘩, 極度婉惜!!! 當我的眼淚在心裡流時, 只能講"嗚嗚嗚, 無咗你點得架~~~~ :cry: :cry: :cry: " 幸好, 最後...
5. 此片的後段係壯麗既沙漠取景, 加埋一座座既金字塔, 令我恨不得盡快去埃及看看...
6. 呢套片交代咗變形金鋼既歷史, 令觀眾能知道一些前因後果.
7. 有一對變型金鋼"雙生兒", 佢哋好鬼過癮.. 係一對孖寶嚟, 好得意~ :D

而我的唔好評語如下:
1. 可能啲變形金鋼多到不得了, 加上佢哋既動作超快. 有時我也唔知究竟邊隻打邊隻? 哪隻是博派? 哪隻是狂派呢?
2. 外國人一向比較熱情, "I love you"呢句說話經常掛在口邊. 但係呢套片, 這句說話卻顯得格外矜貴, 真係有啲無呢頭. :roll: 其實, 男方爽快哋講先反而無咁婆媽, 而女方在片中的打扮也非常熱情奔放, 絶非害羞之人, 佢也可以講先. 雖然佢哋絶對已 feel 到大家都好喜歡對方, 但如再係咁拘泥下去, 真係死咗就唔駛有機會講.
3. 大黃蜂今次既戲份好似少咗好多咁. 我反而懷念上一集佢同男主角之間既點點滴滴及友誼.
4. 片中後段, 男主角要行約1公里(還是半公里... not sure)既路程去做一件大事, 但呢part實在拖得有點耐.
5. 男主角在片中處處著緊女主角, 生死與共. 但我認為...在那峰煙四起、爆炸、炮火橫生既超級危險情況下, 女主角應揾一個安全既地方躲避, 好讓男主角專心一致去完成大事.

至於"第一集還是第二集好看?"呢個問題, 我既答案係2集都一樣好看, 因各有各好, 好難比較. 我會給予4.5粒星星.

真不明Yahoo電影, 竟然有人只俾1粒或2粒星星... Too bad!!! :evil:

willy
Knight-Captain 上尉騎士
Knight-Captain 上尉騎士

Re: 變形金剛狂派再起 (Transformers: Revenge of The Fallen)

Postby willy » Mon Jul 13, 2009 11:35 am

呢一集真係痳痳地喇, 都冇乜戲情. 一味打打打, 機械人大晒泠.

不過呢一集取景幾靚呀. 可惜個金字塔比人打爆咗......真慘!

wayway
Sergeant Major 士官長
Sergeant Major 士官長

Postby wayway » Fri Jul 17, 2009 7:36 pm

i didn't watch. 8)