祝旅途愉快

無無聊, 吹下水先
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

祝旅途愉快

Postby beaniebean » Fri Sep 15, 2006 11:29 pm

今日, 我收到一個老死既電郵, 主要係報平安同講吓佢由香港去印度嗰間瑜伽學校既過程, 真係長途跋涉, 唔係人人頂得住。

真係好鬼服佢, quit咗份工做自己鐘意做既嘢, 真係型! 佢將會係印度留一個月學瑜咖, 希望有個好好既體驗, 同埋可以啓發到啲新靈感。佢係個勁人, 當年佢會考報10科, 俾佢攞到N個A, 而且GPA成日高企, 年年攞船。曾經有個學期, 佢有科完全唔上堂, 係屋企自己研究, 結果個科成績係A。佢份人好好。想當年, 我有時會問佢借啲功課嚟"參考", 佢從來都無講過一句"你千祈唔好抄!"。咁既老死, 真係邊樹搵。

係呢度祝佢有個奇妙既旅程, 快啲返嚟同佢啲friend分享旅途中既趣事。

Pot妹, 其實你有啲似我既老死, 就係叻得嚟又平易近人, 爽朗且不拘少節。不過, 你仲有樣勁過佢, 就係你份人好風趣幽默, 同埋講嘢好鬼抵死。試過有幾次, 你係msg寫既嘢笑到我碌地。Hahaha...

potassium
Sergeant Major 士官長

Postby potassium » Fri Sep 15, 2006 11:38 pm

嘩,乜真係有「印度瑜家學校」架??我以為係「高朋滿座」(TVB劇集呢) 吹出嚟嘅添?!你個fd係咪搵你丁,其實係去著草咋?!?

hahahhahaha.....N條A仲要GPA高企?!點都relate唔倒去我度啦!我當年會考得16分,仲要俾人踢咗出校去第二間中學讀預科!大學都係得2nd low畢業~ (畢倒都執返身彩~~~~ ) 不過原來我俾倒你一個咁嘅impression喎!bean妹,你一定係一個好「滑頭」嘅人!你係咪marketing人嚟架?!

hahahhahaha....我係悶起上嚟至「口沬阻欄」咋~~~
不過我都好明白你睇倒msg笑到扒喺度嘅情景,有時我見倒d好笑嘅msg,都會一條友坐喺度傻笑,真係嚇死隔黎屋!

喂,原來你喺度!快上game room啦!

willy
Knight-Captain 上尉騎士
Knight-Captain 上尉騎士

Postby willy » Sat Sep 16, 2006 12:22 am

你兩個妹前妹妹後, 真係相敬如賓. 乜真係會笑到碌地? 有點難想像 :roll:

其實quit工去做一些自己喜歡做的事有乜困難, 有錢咪得囉. 但係對於一群貧苦大眾來說, 的確是無望. :oops:

potassium

Postby potassium » Sat Sep 16, 2006 12:38 am

willy,吓吓打全名beaniebean又太冗長,咁叫阿bean又好似爭d咁,咪加個「妹」字囉~~~

嘩,如果我有錢,我都夠膽quit咗份工!不過我真係冇

咁我又冇笑到碌地,但真係「哈」出嚟囉,例如見倒一個大陸嘅menu翻譯如下:
「蟹黃湯包」……你估佢點釋?!

Dumplings stuffed with the ovary and digestive glands of a crab呀!

我係外國人,真係嚇死!

仲有
「自助終端」﹙即係提款機 )

係Help onself terminating machine!

beaniebean

Postby beaniebean » Sun Sep 17, 2006 1:48 am

Pot妹, 呢啲印度瑜伽學校既課程應該幾受歡迎, 我個friend本來想報既課程(讀完有張cert)滿哂, 先至改報宜家嗰個(讀完無cert)。佢唔係去著草, 因為有份政府工等緊佢11月返嚟做。

不過, 我估佢唔係好多$。佢去印度之前情願做PT都唔做FT, 因為想有多啲時間做自己喜歡做既嘢。佢對生活要求唔高, 但鐘意自由自在, 所以成日搬出去住。為咗慳錢, 佢通常租住大厦天台、舊樓套房或新界區村屋, 而嗰次我參觀過佢係村屋既睡房, 最驚嚇係佢張木板床有好多蟻行來行去。噢, 係佢先頂得住, 真係有性格。

Pot妹, 我都想我係個滑頭既人, 如果係既話, 就唔駛宜家仲係兩袖清風, 同埋人浮於事啦!!! 我唔係marketing人嚟, 只係一個小小既打雜...

你舉既例, 真係好搞笑, 尤其係第一個。好驚呀!! :roll: