安安佳佳或留港養老

無無聊, 吹下水先
willy
Knight-Captain 上尉騎士
Knight-Captain 上尉騎士

安安佳佳或留港養老

Postby willy » Thu Jan 11, 2007 1:04 pm

海洋公園的一對大熊貓來了香港7年了, 期間為遊人帶來很多的歡樂. 可是因為他們年事已高 (今年28歲, 像人類一個90歲的老人家), 他們在公園內只是吃飽就睡, 睡醒就吃, 哪有精力討好遊人. 有鑑於此, 公園管理人有意向中方領養兩隻一歲多的大熊貓來港以代替兩隻老熊貓位置. 而安安佳佳則多數會留港安享天年 (本地的醫療系統還是不錯).

安安佳佳就好像6-70年度來港的內地移民, 他們不辭勞苦, 默默耕耘, 為香港創造黃金三十年. 但三十年過了, 他們都隨隨老爾. 香港正在陷入人口老化危機! 幸好香港背靠祖國, 我們得到阿爺的支持, 大量批出雙程証于內地人士來港產子. 我們不要仇視他們, 因為他們只是幫香港解決人口老化問題. 有人會問, 為什麼不保留資源給港人產子? 答案很簡單, 很多香港人都不願產子 (意外的不計), 因為本地養兒成本太高. 大家還記得, 李麗珊在電視上說養一個小孩要400萬.....(400萬?!?, 給我用來養老好過). 內地人在港生的小孩多拿回世界工廠(中國)培養, 相對成本低, 效益高. 當他們成長後或回來香港發展, 補充人力資源, 理應是我們所樂於看見的.

最後本人向安安佳佳至最高敬意, 感謝他們為香港辛勞多年.

potassium
Sergeant Major 士官長

Postby potassium » Wed Jan 24, 2007 11:07 pm

知唔知安安佳佳幾時退休?

beaniebean
Knight-Champion 一等騎士
Knight-Champion 一等騎士

Postby beaniebean » Sun Jan 28, 2007 8:54 pm

安安佳佳嚟咗香港咁耐, 我都係一個月前先第一次探佢哋。現實中既安安佳佳比想像中可愛好多。佢哋大大隻又圓碌碌, 我都好想攬吓佢哋, 感覺一定會好正。佢哋不知幾生猛同精靈活潑, 真係唔知佢哋已經有番咁上下年紀, 一啲都唔似要退休。

我曾經諗過如果我係佢哋, 應該繼續留番係個安樂窩好, 還是出去走走, 見番自己啲鄉里好? 呢個問題真係好難答, 希望最後既安排會係最好的。

見到佢哋可以"執子之手, 與子皆老", 實在係一件好幸福既事, 好戥佢哋高興。

Pot, 如果你近排有點時間既話, 不妨去探吓佢哋, 順便玩啲激既機動遊戲嗌餐飽。

哈哈, 果次我個fd玩"越礦飛車"驚得濟勁尖叫, 我坐係佢前面, 聽見佢既勁高音尖叫聲真係笑鬼死我。另一個fd一直對於玩"跳樓機"十五十六, 但最後行到座位既時候, 突然驚得濟放棄咗, 希望下次有機會再陪佢玩過啦。

呢啲激既game都係趁後生玩多啲, 老咗通常會受唔住。所以, 我成日鼓勵啲fd如果有心玩既話, 就唔好諗咁多。

potassium

Postby potassium » Mon Jan 29, 2007 12:45 am

唉,海洋公園向來係我最愛嘅地方,同K齊名

不過唔好提喇
無謂鈎起傷心事