假如...

無無聊, 吹下水先
willy
Knight-Captain 上尉騎士

假如...

Postby willy » Sun Aug 12, 2007 12:24 pm

小時候, 老師愛問我們將來的志願. 同學通常的答案是: "我想做xx師". 細心回想, 老師這個問題都很有心思, 因為他可給我們有個發白日夢的機會, 但又不會想得太遠和太複製. 留意, "我想做" 應理解為 "I wish I were". 因此, 我們的志願通常是不會成真的.

中學時, 學懂了什麼是邏輯. 這個工具很有用, 他能幫我們做一些"理性"的分析,思考和決定. 以我所見邏輯中的, Conditional Statement, "IF..THEN.." 應是最有用的. 所以小時間我的志願問題: "你大個想做乜?", 可以被理解為: "假如大個左可以任你揀, 你會做乜(工作)?" 留意"大個左可以任你揀"這個前提(hypothesis)是沒有機會成真,所以我們答什麼也可以, 大話西遊, 不用負責任.

大學時, 發覺邏輯有其局限性, 因為它將世界兩極化: 真與假. 如<<變形金剛>>中的狂派是反派, 博派則代表正義的, 忠奸分明. 但現實世界中, 又怎會只有黑色和白色? 這時我又接觸到另一個工具,叫做模糊邏輯(Fuzzy Logic). 不想說得太深入, 模糊邏輯的精髓就是不但有真假, 還有好真, 有d真, 有d假, 好假...好似我昨子看蘋果, 它說緬甸玉有分A,B,C,D貨一般.

出來做事後, 發覺"假如"這個詞語的使用是相當普遍的及好用的. 很多女生會問男朋友:"假如我同你媽咪一齊掉咗落水, 你會救哪一個先?", 聰明的男士當然是懂得順水推舟, 哄一下女朋友. 上司指派下屬做事: "假如有需要, 會要你接手果個Job.", 可能過兩天你手上又多了個豬頭骨任務. 有人做錯事, 想自首, 又怕別人責備, 會說: "假如我做錯左野, 你會唔會原諒我?"...

現代人生活壓力大, "假如"又可幫大家有個冥想空間, 以便減減壓. 被上司欺壓後心心不憤, 想一下:"假如我連升兩級, 一定會姶你好看...". 每天不停的工作, 心身疲纍, 想一下:"假如公司放我三個人有薪假期, 我會...哈哈哈". 我身為一個草根階層, 最愛想的假如問題就是: "假如我中了六合彩頭獎(要三千萬以上果隻), 我會...". 可能就因可以有個發大達的美夢, 才使我有買六合彩的動力. (我不賭博, 也不是在鼓勵別人賭博, 但我還是會買六合彩. 而中六合彩頭獎的機會, 是13,983,816份之一)

我喜歡實力歌手, 杜麗莎是其中之一. 她那首<<假如>>我很是喜愛:

假如 - 杜麗莎
曲︰羅大佑
詞︰林敏聰
編︰NATHAN WANG

假如 真的要我跟你分別
假如 真的要說分手
請求 把我愉快記憶都洗去
才能免我一生也在默默痛苦

假如 真的要我跟你分別
請求 不要讓我知道
假如 干了淚水中的雙眼
可否不再剩下我不顧

*只求 再度尋獲你曾在心頭
留低〔燃燒〕的愛 跟那情深的維護
請容 我在期望有日在將來
能讓你會明白我仍在痛苦

#假如 不許我再跟你生活
世上 不必存著有我
假如 天意讓我此生得不到你
不必需要有天意

beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

Postby beaniebean » Sun Aug 12, 2007 9:14 pm

Willy呢篇文章確實好高深難明 ... 當中包括hypothesis, logic 同fuzzy logic ...

原來係小學、中學、大學、到出來社會工作 ... 不同時期既 “假如”, 都會有所不同.

唉....................唉.........................唉......................R哂頭............... 因乜解究Willy會話佢係草根呢? 如果佢係草根, 豈不是大把人(包括我在內)係一pat瀾泥... 可能Willy患咗嚴重既 “過份謙虛症”...

不過, 呢篇msg有一項驚人發現. 呢樣就係... 一向不談音樂既Willy竟然罕有地推介咗一首歌, 仲post咗啲歌詞係度. 哈哈.... 真係唔似佢既作風.

當然啦, 杜麗沙把聲一向好“林”, 我最喜歡見到佢成日笑笑口唱歌既様, 一副陶醉到不得了既表情. 我遲啲會買佢同林子祥今年演唱會既碟嚟聽先至得.

假如... 呢首歌係Willy一時觸感既心聲, 我叫能講一聲 "Cheer up 啦!!!" (Willy: 傻!!! 我不知幾happy.)

假如... 我上述既“假如”又再次誤解Willy既諗法, 只能盡快閃... 閃... 閃... 逃離現場 (費事俾佢炳)

由於講開"瀾泥", 我又無喱頭地post咗許志安舊歌既<<瀾泥>>. 如果我無記錯, 當年某個音樂頒獎典禮中, 許志安唱到喊哂口, 歌詞實在太慘喇~~~~~~ 所以, 都係唔好做一pat瀾泥lu.

作曲: 李峻一
填詞: 李峻一
編曲: 陳輝陽@好好笑

妳 最盛放的玫瑰
流芳百世 怎可瞬間枯萎
我願意留低 捨身去墊底
任滿天花瓣散落這污泥

我 會為妳躺下去
全身貼地 方使妳企得起
化做了塵土 腐化中等妳
甚至輸出我養份全部直至死

*願可做妳 腳下那堆爛泥
 來守護妳 我未理身上那污穢
 別輕視我 縱是這種爛泥
 能滋潤妳 耗盡每分讓妳艷壓一切*

我 暗地裡等下去
寧可遠望 不可對妳觸摸
眼淚也流乾 讓妳可解渴
甚至輸出我血液無懼被刺死

REPEAT*

願可下世 再做這花下泥
來守護妳 我願意躺在最污穢
別捨下我 縱是這種爛泥
能親近妳 縱被妳踩在腳下也矜貴

willy

Postby willy » Mon Aug 13, 2007 4:57 am

beaniebean

Postby beaniebean » Mon Aug 13, 2007 11:15 pm

請放心. 呢度啲人個個都知你係斯文人, 佢哋有雪亮既眼睛同清晰既頭腦, 又點咁容易會被我片面之詞而誤導呢.

其實“俾人炳”呢幾個字係我既口頭禪.

唔同既人對 “炳”呢個字有唔同既定義.

“炳”在我的定義裡是不包含“武力或暴力”, 但有唔同既層次, 要視乎當時既情況. 我暫時諗到既層次有呢幾個: 俾人話, 暗串, 明串, 鬧, 責備, 呼喝, 斥責, 照肺, 鬧爆... 等等

所以, 我經常都會話 “驚俾人炳”, 而呢啲人包括: 阿爸, 阿媽, 老細, 同事, 朋友, 路人甲乙丙丁茂...

哦. 原來 “草根階層” 既正確定義係咁既. 不過, 所定既標準真係有點高.

假如... 有個家庭只得1個人, 而佢個人既收入接近$25K的話, 已相當唔錯.

假如... 有一對退咗休既夫婦, 佢哋有幾個仔女已出嚟做嘢, 本屬中上或高收入階層. 但咁啱個年雙春兼閏月, 啲仔女係同一年結哂婚及搬走哂, 結果就即時變為 “草根階層”.... 有點似過山車咁...

“草根階層” 呢四個字, 真是可圈可點. 我真係要重新去理解箇中既意思, 且不要存有貶義.

不過, “草根根層”呢個名稱確實係麻麻哋, 唔知可唔可以好似中學會考咁, 啲成績級數由ABCDEF改名為5*54321...

另外, 買六合彩其實也不是草根階層的專有喜好. 好似我既舊老細, 我估計佢應該屬高收入階層, 但仍然好喜歡買六合彩, 仲要係買電腦飛10期個隻(即合共40條). 我最怕佢買六合彩, 原因係....