假如你一注獨得5千萬頭獎,你會打算不做那些事情 ?

無無聊, 吹下水先
wayway
Sergeant Major 士官長

Postby wayway » Thu Oct 30, 2008 2:48 pm

經常見到這樣的問題, 答案亦都大同小異。但今時今日流行『反思維』,用不同角度了解問題,打碎問題(意思是大問題化為小問題)。

時間關係, 我先將我的答案公開, 再看大家的回覆。

我會以後也不買六合彩 !
Last edited by wayway on Fri Oct 31, 2008 2:00 pm, edited 1 time in total.

willy
Knight-Captain 上尉騎士

Re: 如果你一注獨得5千萬頭獎,你會點用啲錢呢?

Postby willy » Thu Oct 30, 2008 3:06 pm

我會當冇事發生過, 繼續我平時的生活. 當然會間中偷偷地去豪一下, 例如去茶餐廳叫多個甜品吃.

wayway

Postby wayway » Thu Oct 30, 2008 3:43 pm

今次等我做下老師改下卷先 :

Willy Tse = 5 分, 評語 : 未無清楚問題內容

willy

Postby willy » Thu Oct 30, 2008 5:50 pm

Sorry, 看不清問題. 唔做呀...都幾難答bor...

唔用來 買煙, 買毒品, 買凶殺人, 去賭場倒錢, 放數......不過呢d野我一向都唔會做, 咁算唔算呀? 老師.

beaniebean
Knight-Champion 一等騎士
Knight-Champion 一等騎士

Postby beaniebean » Thu Oct 30, 2008 9:40 pm

威威大師用"反思維"嚟啟發我哋諗嘢既模式, 實在很有意思.

如果要我答既話, 我會話"我不會做啲令自己唔開心既事". 至於是什麼事, 我暫時未深入去諗, 因為呢個咁好運既事實在很虛無飄渺.

不過, 我可以好肯定的話, 我一定不會即時quit咗份工去un un 腳嘆世界, 始終做咗咁耐有感情, 且唔想同個時代脫節. 或者, 我會同老細講可唔可以由full-time轉為part-time.

哈哈... Willy份人一向好好笑, 所講"豪"既事都特別風趣幽默過人. 上次佢係forum講, 一樣話中咗六合彩唔會俾人知, 最多食麵時加多碟油菜.

wayway

Postby wayway » Thu Oct 30, 2008 11:57 pm

十月三十日 六合彩 已 名花有主

獎項 每注獎金 中獎注數
頭 獎 $48,890,260 1
二 獎 $449,390 10
三 獎 $42,645 281

派彩好接近這標題。等我明查暗訪『喜主』(近期太多苦主)問下他/她 不會做甚麼先。不過我打定輸數,因為 「我不接受訪問」肯定是其中的一個熱門答案。
------------------------------------------------------
各有前因莫羨人

potassium

Re: 假如你一注獨得5千萬頭獎,你會打算不做那些事情 ?

Postby potassium » Fri Oct 31, 2008 10:51 pm

我打算唔話俾人知……