一個公平分配的IQ題

無無聊, 吹下水先
willy
Knight-Captain 上尉騎士

一個公平分配的IQ題

Postby willy » Sun Mar 22, 2009 6:05 pm

今日坐巴士百無了賴時, 想起同阿dog討論關於fairness既議題, 小宇宙轉轉, 想到一個IQ題考一下大家:

有一瓶水, 有十個不同形狀的水杯, 有十個表面好講求公平的人(可能佢地只係唔想蝕底). 在沒有其他的道具下, 想將這瓶水分給這十個人飲用, 即一人一杯水. 有沒有一個大家都覺得比較公平的方法呢?

此是一個比較正路的IQ題, 不會捉字蝨的. 但我想的那個答案只是比較公平而已. (因為呢個世界係有絕對的公平喔)

beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

Re: 一個公平分配的IQ題

Postby beaniebean » Sun Mar 22, 2009 6:59 pm

我的IQ一向不高, 所以通常都估錯. 以下為我估計的答案, 如太白痴、低B及愚昧的話, 希望不要笑我. :( :( :(

1. 用其中一個水杯(叫做水杯1)作為量器.
2. 先用肉眼為該瓶水作出評估, 把約1/10(只是靠估)的水倒入水杯1中.
3. 用方法去記錄該水位.
4. 把水杯1的水倒入水杯2內.
5. 跟著把水瓶的水倒入水杯1至已記錄的水位線.
6. 把水杯1的水倒入水杯3中.
7. 重複step 5 及 6, 直至水杯10也有水.
8. 把水瓶剩下的水倒入水杯1中.
9. 如倒入的水到達水位線, 咁就大功告成. (當然呢個世界邊有咁好彩. 唉, 唔知要做幾多次先成功).
10. 如倒入的水位比水位線較高或較低, 則要重新再做過, 把所有水杯的水倒回水瓶內.
11. 當然在重新開始前, 要把水位1的水位線再作微調.

上述方法因沒有量器, 一定不會準確的, 且在重做時, 在水杯1至10可能會殘留咗啲水, 結果各杯水的含量也有偏差.

話明呢題係IQ題, 我深信我不是用IQ的角度去諗答案, 所以我的答案會係非常愚蠢, 有99.9999...%機會係錯的. 希望聰明的人快啲解決呢題IQ題啦.

從上述IQ題中, 我更加感受到呢個世界係無絶對的公平.

wayway
Sergeant Major 士官長

Postby wayway » Tue Mar 24, 2009 6:38 pm

beaniebean

Postby beaniebean » Wed Mar 25, 2009 12:55 am

威威叻, 真係好... 又見到你post啲詩句出嚟, 我會去揾吓首詩既意思...

威威叻, 你既IQ咁高, 好大機會俾你解答到呢個難題... 努力, 加油!!! Yeah ~~~ :mrgreen:

beaniebean

Postby beaniebean » Sat Apr 11, 2009 5:54 pm

Willy, 我想問你幾時會開估呢? 我很想知道個答案喎. :D

willy

Postby willy » Sun Apr 12, 2009 10:01 am

有網友如此答, 係我心目中既答案:

"...首先搵一個人分左10分先,然後叫其他果9個揀9杯

咁淨番果杯就俾分水果個

然後將頭先果9杯倒番成一壺,再搵一個人將佢分成9杯

然後又叫其他果8個揀,揀淨果杯又俾頭先分水果個

如此類推..."

beaniebean

Postby beaniebean » Sun Apr 12, 2009 10:13 am

啊, 原來係咁....

諗出呢條題目同答到問題既人, 真係好聰明呀 8) !!! 勁勁~~~

究竟邊個網友答到呢? 又係我八掛Bean出動去追查既時候.... :mrgreen:

simondog

Postby simondog » Wed Apr 15, 2009 9:25 pm

For me ... the answer is super stupid, ng G do mud
Lovely Dog