訓唔著~

無無聊, 吹下水先
potassium
Sergeant Major 士官長

訓唔著~

Postby potassium » Wed Sep 30, 2009 6:43 am

訓唔著有咩好做?最好就係上weweweb forum睇返xword嘅post~ 重溫當年點滴~

willy
Knight-Captain 上尉騎士
Knight-Captain 上尉騎士

Re: 訓唔著~

Postby willy » Wed Sep 30, 2009 9:55 pm

乜Xword好多post咩? 我又睇下先.

<無言感激>

曲:神林早人/深澤德 詞:小美

每次遇上夜靜沒法去入睡
最愛看舊照舊物或會悄落淚
彷彿將從前的歡笑 過去落寞的眼淚
再緬懷 內裡血汗水

偶爾倦透倦極或會說負累
每每念到是熱愛卻伴聚
歡呼聲時常衝擊我 教我踏步不畏懼
縱有困難 亦要拚命追

歲月無聲消逝 歡呼中不會醉
得到了我會繼續進取
信念藏於心內 感激暖暖熱愛
即使我有淚笑著強忍

愛上了夜裡靜悄象透似熟睡
最愛笑但最是害怕假面具
心坎中無形的鬱結 也有熱淚想下垂
卻倒流 換上血汗水

歲月無聲消逝 講一聲真愛你
歌聲竭力獻盡每分
信念藏於心內 感激千千百句
即使我有淚笑著強忍

potassium

Postby potassium » Thu Oct 01, 2009 4:01 am

post雖少~但勝在字字誅譏!
哈首歌又幾貼題喎!感激weweweb陪我度過咁多個寒暑!

beaniebean
Knight-Champion 一等騎士
Knight-Champion 一等騎士

Postby beaniebean » Thu Oct 01, 2009 5:46 pm

嘩, Pot妹竟然係清晨時份瞓唔著... :roll:

多年前的post俾我既感覺, 就好像一本封了塵的舊相簿, 平時唔會攞出嚟睇, 通常一放便好幾年, 但有時興之所至, 又會番看一下, 去懷緬過去的點點滴滴.

最高領導人好少post歌詞出嚟, 如我無記錯的話, 今次應是第二次, 實屬極之罕見... 唔, 佢可能係度憑歌寄意(即"無言感激
")給Pot妹, 加埋新遊戲"ShowHand"的版面當眼位置上有Pot妹的名字(啲字仲係大大隻), 所以Pot妹很大可能係最高領導人最摰愛的weweweb會員嚟.

我諗我至少要挨多二、三十年後, 仲要係非常支持weweweb的情況下, 到時或許在某個game的版面上, 在某啲極不起眼的角落上, 我能用有老花功能既放大鏡找到我的名字. 噢, 我諗我係度發緊白日夢, 事關最高領導人到時好大可能退休唔再寫game...

說回那些舊post... 只能無聲慨嘆"舊事已矣"................. (一連串長嘆, 加埋一點點幽幽的傷感~~ :cry: )

不知怎樣, "夕陽無限好, 只是近黃昏"這句話, 我越來越有強烈的感覺....

見最高領導人咁有興緻post歌詞, 咁我都post番首Eason既<<夕陽無限好>>先.

夕陽無限好

歌手:陳奕迅
作曲:Eric Kwok
填詞:林夕

多經典的歌后 一霎眼已走
纏綿著青葱的山丘 轉眼變蟻丘
這個剎那宇宙 拒絕永久
世事無常還是未看夠 還未看透

多好玩的東西 早晚會放低
從前並肩的好兄弟 可會撐到底
愛侶愛到一個地步便另覓安慰
枉當初苦苦送禮
最艷的花卉 最後化爛泥

*夕陽無限好 天色已黃昏
 本想去憑愛 去換最燦爛一生
 想不到長吻 帶來更永恆傷感

夕陽無限好 卻是近黃昏
 高峰的快感 剎那失陷
 風花雪月不肯等人 要獻便獻吻*

多風光的海島 一秒變廢土
長存在心底的傾慕 一秒夠細數
每秒每晚彷似大盜
偷走的青春一天天變老
只可追憶到 想追追不到

REPEAT*

好風景多的是 夕陽平常事
然而每天眼見的 永遠不相似

有興趣可去回味呢首歌:
1) http://www.youtube.com/watch?v=6nbduVXH7M8 (頒獎禮版本)
2) http://www.youtube.com/watch?gl=HK&hl=z ... 9fnYP2I1RI (KTV版本)