做個快樂投資人

經濟, 金融
willy
Knight-Captain 上尉騎士

做個快樂投資人

Postby willy » Tue Sep 16, 2008 11:04 am

過了一個休閒的中秋節後, 今天一起床, OH MY GOD! 因雷曼兄弟面臨破產, 恆生指數裂口下跌12xx點. (如果不是有中秋假期, 分開兩日跌, 感覺上應會好過一點).

因為有事, 今天再寫, 恆指又跌6xx點收市. 現在美國股市因經濟數據超差, 人心虛怯, 道指正大跌25x點中(最高曾試過35x點). 繼雷曼事件後, 又有AIG事件, 縱使美國政府今次又再一擇千億打救AIG. 不過個人覺的美國政府果d所謂金融專家好廢, 只會胡亂使用公帑去打救私人企業. 其實樣做法根本是扭曲金融市場, 是治標不治本的方法. 首先, 美國這許多大企業面臨資金短缺問題, 主要是美國經過多年的低成本借款, 以支持資產市場的升值. 現在市況逆轉, 資產質素變壞, 融資渠道收緊, 企業難於找到新資金補鑊, 最壞情況是拖垮整個企業而走向破產之路. 這個問題不只限於個別企業, 因為資金與資產是分不開的, 一環緊扣一環, 無論大企業或小企業甚至私人都會有機會牽連其中. 美國政府的救市資金, 相對於資產市場的委縮, 只不過是杯水車薪吧了 (可能可短期內維持市場的信心). 再者, 美國的財政年年赤字, 國庫空虛, 怎來這麼多金錢救市呢? (美國係唔需要儲備就可以印銀紙, 因為美元係 "IN GOD WE TRUST"!!!)

吹了這麼多水, 還沒說到主題: 怎樣才可以做個快樂的投資人呢? 就用MPF做個例子吧. 上年年尾股票大旺, 有朋友對我說: "真慘, 我的MPF是保本的, 人地果dMPF有成十幾二十個巴仙升幅, 而我的只有一個多巴仙升幅, 差點還比存銀行收息少, 真慘!". 現在股市低迷, 又有朋友和我說: "真慘, 我的MPF是高風險的, 人地MPF有一個多巴仙賺, 重好過存銀行, 而我的則損了十幾個巴仙, 今年供款不但全軍覆沒, 結餘金額比上年還少, 真慘!" 無論股市升還是跌, 總有人叫慘, 究竟問題出在哪呢? 每個人都希望一生快樂的渡過, 但現實我們都很易向壞的一方面去想. 現在, 我就教大家一個令自己可以做一個快樂的投資人的方法.

再用MPF為例子, 只要我們買一半保本基金, 一半增長基金, 哪無論股市向上或向下, 我們都會覺得很高興. 為什麼呢? 自己想一下吧, 不明的可以再問我, 不過要請我飲茶.

beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

Re: 做個快樂投資人

Postby beaniebean » Thu Sep 18, 2008 12:33 am

“金融大海嘯, 火燒連環船” 這句是我在一篇報紙文章上看到的. 意思很貼切, 且又很震撼, 心裡有點心寒.

自我畢業以來, 社會不景氣的現象一直未停過, 每隔幾年就有大禍事件發生. 本來諗住由06年開始, 情況會不斷改善, 怎知 “好景不常” 這句說話竟然100%全中.

還記得沙士當年, 公司的高層在會議上曾說過一句說話, 到現在我還念念不忘. 他說 “宜家擲個波落街, 都會擲中七、八個有MBA學位既人.”唉, “人浮於事”.............. 無奈又無奈.

老實說, 近期我與一些朋友及同事閒談時, 得悉現時市況並不好. 不少大公司嚴控Head count, 請人(就算是低職位)也只有合約制. 另一些公司則要把人手重組, 如員工不接受的話, 則唯有say good bye; 另也有公司強迫員工減薪...

斷估今次事件將會是個連鎖反應, 社會前景又再回復幾年前一樣, 灰濛濛一片. 無眼睇!!! 唯有工照做, 消費就盡量減低, 且要作審慎的投資.

每十年一次的金融大風暴, 就好像一個咀咒. 每當股市從死蔭幽谷上番去一個樂觀的情況時, 往往就出其不意, 跌到攤攤腰, 讓一些人永不超生.

上年因某個原因, 原本我在AIA的MPF被迫全數過哂去HSBC. 今年9月初時收到HSBC寄來1/7/07 – 30/6/08的權益報表, 看後心裡都沉下去. 嘩, 蝕咗成 X 萬多元, 即過去一年的供款不但全軍覆沒, 且現時的結餘金額比上年還少了 Y 萬元, 真是說不出話來. 相信今日的結餘金額會更慘不忍睹.

至於其他既投資... 唉, 都係唔好提起傷心事(係傷透心嗰隻). 現在可做的事, 就只有一個字.... "等". 人生究竟有幾多個十年可以等呢?

Willy, 你幾時先會完成你篇文章呢? 好讓一眾心情不大好的投資者(包括肥Bean)諗諗如何做一個快樂投資人.

beaniebean

Postby beaniebean » Sun Sep 21, 2008 4:50 pm

Willy真係好似個高人, 非常簡潔地講咗個方法, 絶對係字字千金. 怪不得佢成日都咁快樂.

由於太精簡, 我主要收到2個訊息:
1) 在現實中, 人們總喜歡往壞方向諗, 但事實又未必如此, 所以要改變一吓mindset, 唔好成日咁易苦dell dell.
2) 投資要穩陣, 一半保本, 一半進取. 當有大鑊嘢出現時都總有一半在手, 未致於全軍覆沒而陷於萬劫不復中.

還有好多問題想向高人請教....

嘿嘿~~~ 其實weweweb好多人都成日邀請高人去飲茶、BBQ、唱K、打MJ、打波..... 不過, 話明Willy係"高人", 佢又點會咁容易蒲頭呢. 就算有"三顧草蘆"既誠意, 都好難打動到佢.

昨日有位HSBC既高層接受訪問, 佢話宜家既金融風暴就好像打緊10號風球, 所以勸告大家不要走去海灘滑浪. 小心!!!

simondog
Sergeant Major 士官長
Sergeant Major 士官長

Postby simondog » Tue Sep 30, 2008 10:31 pm

Hi, all,
Investment?
I lost 600k ... how to win back?
When I saw investment, I was petrified!!! no touch anymore

B. RGDS
SIMON
Lovely Dog

beaniebean

Postby beaniebean » Wed Oct 01, 2008 12:25 am

Dog... 你既問題非常難答.

係呢個時世, 都係睇定啲先至作出決定. 唔沾手就肯定唔會蝕.

你有所不知, 我哋既Weweweb最高領導人對投資好有研究. 當你見到佢時, 就記住扯住佢唔放, 盡情發問, 你一定會獲益良多.

willy

Postby willy » Wed Oct 01, 2008 12:55 am

dog, 你冇咗60萬, 真係好慘, 是不是買了雷曼的迷你基金呢? 不過我相信你有很大機會是對於投資和投機的分別不是太認識吧. 有機會大家可分享一下心得.

你失去了60萬, 請不要用"win back"請個詞語. 因這意味你用賭博的心態看投資, 所以還是持形保態算了.

從另一個角度去看, 你曾經賺過60萬, 已經是十分了不起了. 我們初來到這個世界, 是什麼也沒有的. 至離開這個世界, 也不能帶走什麼. 人生的起落, 也只是過眼雲煙, 如果你能多些回味你歡樂的時刻, 而對於失落的時刻也能欣然接受, 我可以說, 你擁有一個快樂的人生. 當你已是一個快樂人後, 要做個快樂投資人我想是不會太困難吧!