了解你的戀愛對象

經濟, 金融
willy
Knight-Captain 上尉騎士

了解你的戀愛對象

Postby willy » Tue Aug 19, 2008 3:25 pm

正如我之前提及, 我是樂於和一些有實力的股票談戀愛的. 因為我"堅信", 那些股票縱使現價低迷, 但總有一天會升回它應有的價格. 當然, 何為有實力的股票呢, 這個問題其實不好回答, 因為蒼海桑田, 十年人事幾番新. 舊日好有實力的股票, 可能因管理層或營商環境是的改變, 所謂的實力股可以令你損失慘重. 就拿香港電訊(今為電訊盈科)為例, 這隻曾幾何時為一眾的公公婆婆帶來穩定的退休收入的股票, 不知不覺間竟可能令一眾股東失去大部分的退休老本. 真是慘無人道啊. 可幸我當年還未界退休之齡, 沒有買入這隻"養老股".

其實戀愛對象除了股票外, 人壽/儲蓄保險可以算是另一類. 而且還可能比股票更長期. 你買保險時, 個經紀會告訴你, 當你退休時可拿到幾多幾多金額. 這個金額一般都是非常可觀的, 很多人都會受不住這個金錢誘惑而買這下這份保險. 但大家又有沒有想過那份保單有什麼風險 (風險可能是一個不大合適的字眼, 但我想不到更好的, 我其實是指除了回保外我們還需要考慮什麼因素....). 因為保險計畫五花八門, 在這裡不可能一一陳述, 就以我的那份保險計畫為例: 還記得那個保險經紀對我記, 他們公司的紅利有5厘多, 而且十分穩定 (大概這個利率用了很多年). 但我這幾年翻看這份保險單的每年結果, 他的紅利已跌到不足2厘. 其實我以算是幸運了, 因為原來這份單是沒有一個紅利保証. 除了要注意紅利外, 你要等保單到期, 我才可以拿到所有紅利, 其實從買那一份保險到收回本金和紅利, 可能以是四十年多後的事, 那是世界變成怎樣, 真是God knows. 可能你的保險公司, 不幸的因為一個金融大風暴而倒閉, 那你就真是血本無歸. 不要以為我在危言聳聽, 在我記憶中, 保險公司倒閉是遇有發生的. 我有一個做保險顧問的朋友 (留意顧問不等同代理), 他有一次說笑的對我講, 你買人壽是要和保險公司鬥長命.

其實我很少買股票的, 吹水就比較多. 而我在股票市場是很少輸錢. 因為我很阿Q, 股票跌低過我的買入價我是不會賣出, 一於等收息, 鬥長命....在我印象中, 只有一隻股票我是試過cut-loss而令我真的輸了錢. 就得當年剛出來做事不久, 公司同事們都大力推介一隻叫東方紅(今為279民豐控股)的股票, 當時我因一時貪念, 用我的僅有的積蓄於0.9x買了一萬股 (哈, 如來我當時的身家有一萬大元). 但好景不常, 這隻股票在升破一元後就節節節下挫, 可惜我沒有把握這個唯一贏錢的機會. 可幸的是經家人的心理輔導下於股價反彈到0.7x時買出八成, 餘下的兩成我還是打算和他鬥長命. 哈, 但我的決定令我這餘下的二成股票被陰乾了, 真是一元也沒剩. 為什麼我餘下的那兩成股票在沒有買出情況下仍會total loss? 大家可以看一下管理層的手段:

這隻股票差不多年年虧本, 拿近三年業績看 06年蝕1.59億, 07年蝕2.12億, 08年蝕4.03億.
公司常合股, 印象中, 公司試過, 50合一(Crazy), 20合1, 和最近一次10合1.
公司也常問股東拿錢用 (供股), 我也曾供過$6x. 在近一次的1供5中, 本我我也想供的, 因為我還有十股, 可以供$1.0x咁多股 (想一下, 郵票寄回去供股也要$1.4) 公司補貼你三毫多子, 此後後可收到他們寄來大量通告, 又可以拿去當廢紙賣. 可惜我去了外地, 趕不到供股. 所以現在我大約只擁有1至2股, 真是有點攪笑.
還有一點是這間公司很愛轉名: 從"東方紅"改為"內蒙控股"再改為"民豐控股". 唔知那些管理層在改名時有沒有問過玄學大師呢?

在網上有人稱這些股為老千股, 但我不同意這種稱號. 老千者, 有騙財之意, 而且是犯法行為. 但縱觀這公司的管理層, 他們管理公司蝕錢, 而再集資營運, 是絕對合法的手段. 問題是還有人肯出資給他們繼續營運, 我們又有什麼可說呢.....有, 我重係呢一間公司的小股東, 我有權批評佢地做得好差, 好無能, 并要求公司更換管理層. 可惜我們只是小股東, 只可以任人"魚肉" <- 一笑.

最後作一個總結, 要談戀愛, 一定要了解對方, 情愛如是, 投資也是如是. 不理解的結合, 很大機會會譜出一首首的哀歌.

beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

Re: 了解你的戀愛對象

Postby beaniebean » Thu Aug 21, 2008 1:12 am

Willy, 你實在很有興緻, 把陳年既傷心事同大家分享. 嘩, 啲資料都好詳盡. 睇嚟呢段情都幾刻骨銘心喎. 不過, 見你仲識得笑, 就知你一早無事. 雖然你同279仲藕斷絲連, 但你還有005係你身邊黙黙支持你, 實在好感動!!! 或許有一天, 你還是把279徹底忘記(即係賣咗佢), 費事佢影響哂你既開心mood. 事關每次你見到statement時, 你可能會一時感觸而搞到眼濕濕就唔好啦. (Bean又係到亂嗡...)

因我要zzz, 所以係收口既時候. 不過, 呢篇msg實在很有趣, 稍後有時間既話... 我又要講吓嘢先至得. :D

beaniebean

Postby beaniebean » Thu Sep 04, 2008 1:23 am

一直很忙(因掛住去攞token), 所以到宜家才有點興緻寫嘢:

1) 你畢業的年代應是19XX年, 當時係畢業無耐就有一萬元既身家已佷不錯了. 一萬元等如宜家幾多錢? 我實在沒有idea, 但一定不是少數目.

2) 按你既描述, 你賣出的8成, 約蝕了2千元左右... 另外現仍手持的2成, 當時用了約2千元買... 假設現已變成廢紙, 你都只是蝕了合共約4千蚊啫. 唔駛講, 你係股票賺既錢遠遠超過呢個少數目. 講真, 你付出既學費已比很多人少呀. 所以, 你仍是股票界既高才生.

3) 嗰間公司到宜家仲存在... 真是太陽由西邊昇起... 呢幾年仲蝕咁多, 不知靠什麼維生. 真是R哂頭.

4) 文中所提既公司常合股例子, 真是很驚嚇. 由約2千股變為1至2股, 簡真係無話可說, 不能言語. 不過, Willy的EQ一向很高, 早已看透生死, 故對呢件事已一笑置之.

5) 對於Willy的環保概念, 我非常認同... 雖然呢個可能係阿嬏大叔喜歡做既事, 但我絶對不會當你是大叔, 只會認為你是個很有個性、遠見及智慧既環保人仕. 如果大家都有同樣既環保意識, 我哋既地球會少好多污染.

6) 如果人們能理性地把股票與戀愛相題並輪, 相信會少啲婚姻失敗或因感情問題而引致既悲劇. 不過, 如要了解到一個很清楚的地步, 到時可能又會錯失良機, 俾人截糊. Anyway, 都係嗰句... 世事無常.

simondog
Sergeant Major 士官長

Postby simondog » Tue Sep 30, 2008 10:39 pm

Hi, Bean

Are you talking to me?
婚姻失敗或因感情問題而引致既悲劇 ... How to translate?
Divorced or Love problem cuased any of tragedy?

I was divorced!!!

B. RGDS
SIMON
Lovely Dog

beaniebean

Postby beaniebean » Wed Oct 01, 2008 12:42 am

Dog... 我篇msg梗係不是同你講啦. 我只是對一些事情既看法而已.

Anyway, 過去已成過去... 向前看吧, 呢個世界仲有好多開心嘢.

有一套港產片的對白係: "前面是絶路, 希望在轉角". 其實呢句話頗有意思, 因為我們很多時只專注一個向方去諗, 但諗唔通時就覺得死梗, 但其實還有好多分歧路可以行.

我最近看過一本英文書, 如你日後想用英文去鼓勵別人忘掉過去傷心事, 可以咁講:
1) The past is past.
2) Let bygones be bygones.
3) Let's put it behind us.
4) It's over now. Just forget about it and move on.

另外, 你可查查"water under the bridge"的用法... (意思係事情都已經過去).

willy

Postby willy » Wed Oct 01, 2008 1:15 am

dog dog, 有一首有名的詩, 其中有一句是這樣: "棄我去者,昨日之日不可留;" 意思就是過左去的就是過左去, 不會回來的. 還是向前看吧.

全文:

simondog

Postby simondog » Fri Oct 03, 2008 9:37 pm

Hi, Bean

Seems you learn a lot of english recently, please post it out in weweweb

Your's Sincerely Dog
Lovely Dog

beaniebean

Postby beaniebean » Sun Oct 05, 2008 5:11 pm

Willy介紹既名詩好鬼正... 原來係李白既作品.

Dog... 我最近不是學了很多英文, 而是幾個月前聽了一個有關準備考試既講座, 當時講者分亨了一些經驗.

佢話佢係等緊車同等lift時, 睇咗唔少書. 所以我咪學佢咁, 買咗幾本書嚟睇囉, 盡量利用idle咗既時間囉.

遲啲我話個書名你知.... 有機會咪一齊討論同切磋吓囉. 咁樣會易啲記入腦.

simondog

Postby simondog » Sun Oct 05, 2008 8:46 pm

Bean...very good
Tell me the book name and I will go to buy it immediately

I also asked my US colleague to send me US slang book to me but he didn't tell me when, maybe just blow blow water

I hope I can use limited time to catch up for what should I learn

I still afraid to study MMA and get the degree because I don't know if I am a qualify person, so, I joined English Town to study english first and get some formal certificate ... but i didn't know what is name of the certs as usual...Sigh!!!
Lovely Dog

simondog

Postby simondog » Fri Oct 10, 2008 5:40 pm

戀愛對象 is Everywhere now!!!
HSI today is 14796.8

前面是絶路, 希望在轉角 was from a movie of Eason

My daugher love to see because of fireman uncle (Eason)

Crisis is opportunity

I hope everybody can use 100k to win 500k from the crisis

I am looking for the first 100k now
Lovely Dog

willy

Postby willy » Sun Oct 12, 2008 10:49 am

吓, 阿dog, 你要一蚊贏五蚊呀? 不用投資咁痳煩吧, 你可以今日去買 "委內瑞拉 對 巴西" 主勝 有7.00賠率, 提早達標. 不用怕會輸, 輸了就去叫政府賠你, 指他們監管不力.

註: 本網詀不建議會員參與賭博.

beaniebean

Postby beaniebean » Sun Oct 12, 2008 11:46 pm

Dog, 我也非常同意Willy既講法.

唉, 你又用"win"呢個字? 如果你仲記得Willy之前既msg, 你就要諗諗"win"既意思.

仲有... 你話希望"Everybody"都可用100k去win 500k... 咁就唔得掂!!! 人人都得... 到時唔知物價會通脹成點?

要有5倍回報, 非短時間既事...

雖然"有危便有機", 但也不是必然既事. Anyway, 如你有足夠既風險承擔能力及了解清楚你既戀愛對象(= 愛股)... 咁咪go ahead 囉.

"金融海嘯", 雖然無人會喜歡, 但向好方面諗, 總算也上了一次暴貴但又寶貴的一課. 想做個快樂的投資者, 咁你要看看Willy既另一個msg.

人生無常..... 好像雷曼事件, 邊有人會估到有啲咁既事發生. 就算啲銀行有咁多資深分析員/精算師/經濟師....坐陣, 咪始終"lai"嘢, 更何況我哋呢類小市民.

所以, 投資有風險, 回報係No guarantee... 一定要有蝕錢既心理準備, 且最重要係分散投資...

simondog

Postby simondog » Mon Oct 13, 2008 11:36 am

Hi hehehaha

Would you explain the meaning of "Win" for my reference?

Brazil win 4-0 ... really lucky, I don't need to blame anyone
I gamble very less recently and start to plan to save my first 100k

My meaning of win is "return" from stock as my target, I hope I can use 100k to get 500k returns

My friend suggest me to 供股, I think it is a good idea and thinking which number of stocks is good
I like
0023.HK 東亞銀行 2318.HK 中國平安 and 0388.HK 香港交易所

I checking how I can 供股 for the above 3 companies at once

I didn't study any of 供股 but I think it works ... each month 供 around 5-7k probably
Lovely Dog

willy

Postby willy » Tue Oct 14, 2008 11:32 am

供股? 係咪果d, 每月比小小買小小股票果d股票儲蓄計畫呀? 基本上同銀行儲蓄性質差唔多, 不過可得到比較高的回報同需面對股票價格的風險. 如果你自制能力低, 有錢個身會發癢, 我也建議你利用這種資方法. 由其是現在股市低迷, 儲蓄任何一隻有實力的股票將會有非常可觀的回報. (在這我不會談論個別股票, 因為每個人有其'心頭好').

但股票儲蓄計畫只也有其缺, 就是此方法假定股市是一直向上, 所以就傻瓜式的一直買入某(幾)隻股票, 當這幾隻股票走勢逆轉你可能會發現人你的身家蒸發了不少. 就以 0388.HK 香港交易所 為例, 他一年的波幅為 $80.300 - 268.600, 最高和最低是 1:3. 因為你是用平均買入法, 你可能只是不見了 40巴仙吧了. 就用你的100k目標為例, 當你以為快到達你的目標時, 銀行的月結單說你只有六萬元. 你可能有一段時間不會太高興.

simondog

Postby simondog » Tue Oct 14, 2008 11:46 am

That's ture ...

But my plan will probably to start from January 2009 because I don't have $ yet :x
It is good for me to do more research and understand more instead of blinded to bet bet bet bet .... 認購證 of 0308, I hate it ... no more 認購證...Big lesson for me as well
Lovely Dog