摩通推薦抗跌股 四藍籌15年派息不減

經濟, 金融
willy
Knight-Captain 上尉騎士

摩通推薦抗跌股 四藍籌15年派息不減

Postby willy » Wed Dec 03, 2008 12:10 pm

今日看了蘋果, 摩通指在過去15年, 經歷過 94, 98, 01 及 03 年四次股災 , 但四隻藍籌從未削減派息, 包括匯控 (005) , 恒生( 011) , 利豐( 494) 及 煤氣 (003) , 其今年預測息率別逾8%, 6%, 5.3%, 2.3%, 考慮長期強勁增長前景, 息率具吸引力.

哈, 原來我隻愛股係派最高息果隻藍籌, 都總算有個安慰. 另外 港鐵(066) 及 港交所 (388) 自2000年上市以來, 亦從未削 過派息, 息率分別達2.7% 及 9.8%. 所以買了 388 的大可放心, 淨係收息你都肥肥喇.

其實我在匯控於一百元樓下(心水價)已開始慢慢的收集, 因為我堅信在經濟低迷時正汰弱留強好時機, 強者能持形保態, 把握時機, 到了經濟好轉時強者則會越強. 我心目中有估計如果匯豐唔死下一個升浪都應見$168或更高$188吧! (匯豐上次高位好像是$153). 當然, 大前提是匯豐唔死. 其實匯豐死的機會係小之又小. 我想到的可能就是有個九唔搭八的交易員, 用匯豐的的資金(當然是有心的找到內部漏洞), 和國際炒家對賭, 從而輸了幾千億. 不過唔駛驚, 我都係吹下水, 匯豐的內部監管應唔容許這種事情發. 另一個可能性就是匯豐的資產質數變壞而引至信心危機 (如citibank一般). 不過我想信匯豐風險管理不像citibank般差 (說來好笑, citibank 曾經是世界第二大市值銀行, 其市值竟然可以蒸發到比恒生還小, 真是攞命), 例如匯豐一早已為匯豐融資(前身Household)作了大幅撥備. 其實匯豐融資肯定是會影響匯豐盈利, 本人相信美國的信用咭和汽車按揭等市場可能會有更壞情況, 但應不是災難性的.

問題是否現在的匯豐很平呢? 看長遠計答案應是正面的. 但大家都希望在底位才入市, 但底位何時出現呢? 我想沒人可以答得出. 但我認為匯豐有很大機會跌破$70 (上次低位只是$73.x), 因為現在經濟情形看, 股票下跌的機會比上升的高, 我建議大家還是等一下吧, 到匯豐出了第四季成績表, 更新了PE才考慮入市吧. 反正聖誕節將近, 想一下假期去哪處玩才是王道喔. :D

beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

Re: 摩通推薦抗跌股 四藍籌15年派息不減

Postby beaniebean » Thu Dec 04, 2008 12:01 am

哦, 原來係咁. 咁要多多留意呢4隻藍籌股. 不過no $$$ no talk, 只得個"望"字. 睇嚟我要左慳右慳去儲錢買先至得, 最好搵份part-time做就好.

Bean: 嘩嘩嘩, Willy已不斷分批趁低吸納, 真令人羨慕啊~~~
威威叻: 各有前因莫羨人.
Bean: 我都明白, 但都忍唔住戥Willy高興, 事關佢既財富又更上一層樓.
Willy: 駛乜講. 8)

wayway
Sergeant Major 士官長
Sergeant Major 士官長

Postby wayway » Thu Dec 04, 2008 5:52 pm

beaniebean

Postby beaniebean » Sat Dec 06, 2008 12:05 am

"壹萬篇文章指日可待。"... 威威叻, 你都要幫手先至得.

扁豆不是無師自通, 或許佢有精神分裂, 一人分飾幾角. :lol:

唉, 先前用IE仲可以到威威叻推介既網站聽吓嗰段錄音(當時只聽了少少), 點鬼知安裝咗個Firefox, 就不能聽到, 用番IE又聽唔到. 無計, 針無兩頭利, 整定聽唔到.

威威叻用"百聽不厭"來形容, 看來嗰段錄音既內容應很感人同很有意義的. :cry:

willy

Postby willy » Sat Dec 06, 2008 12:42 am

Bean,

你唔好怪錯firefox, 你聽唔到個audio, 係flash plugin 問題. 我都聽到. 你有冇裝 flash plugin or update 呀?

試下去以下網頁, download and update 番個plugin喇.

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/browse/type:7