7.1決全面禁煙 影響30萬人生計

時事新聞報導之討論
willy
Knight-Captain 上尉騎士

7.1決全面禁煙 影響30萬人生計

Postby willy » Fri Mar 27, 2009 12:05 pm

室內禁煙條例對娛樂場的豁免將於7月起取消, 業界估計會有一半娛樂場所被迫結業, 影響30萬人生計, 要求獲得永久豁免. 但政府立場強硬, 無意讓步.

其實之前飲食業人仕也有同樣的憂慮, 但事實証明食肆於全面室內禁煙後, 生意並沒有太大的影響. 又好似Karaoke咁, 一樣係禁煙, 但其生意卻沒有減少, 前陣新聞還說金融風暴後他們的生意還改善了.

看到電視, 有些酒吧顧客說, 不準吸煙不如係屋企飲好過. 我想他們只是說一些不經大腦的悔氣說話. 簡單的邏輯就是現在他們的家裡不是有酒, 有煙, 有電視, 為何他們不留在家裡享受而還要在酒吧消費呢?

所以我完全唔相信會有一半娛樂場所被迫結業. 從好的一面想, 全面禁煙後可能會吸引到非吸煙人士的光顧. 就以我為例, 果酒吧不是烏煙瘴氣, 我都樂找三兩知己到飲下野, 吹下水.

simondog
Sergeant Major 士官長
Sergeant Major 士官長

Re: 7.1決全面禁煙 影響30萬人生計

Postby simondog » Sat Mar 28, 2009 2:23 am

I hate smoking guy / gals ... >.< ... keep away from me please
Lovely Dog

beaniebean
Knight-Champion 一等騎士
Knight-Champion 一等騎士

Postby beaniebean » Sat Mar 28, 2009 12:46 pm

最高領導人講得很有道理...我也不會相信禁煙後, 佢哋唔會繼續去酒吧.

"看到電視, 有些酒吧顧客說, 不準吸煙不如係屋企飲好過. 我想他們只是說一些不經大腦的悔氣說話." 呢句好正, 啲人一發悔氣, 就唔知自己講緊乜, 無邏輯可言.

幸好今次政府立場強硬, 否則, 呢啲利民政策成日改嚟改去既話, 真係難以服眾.

再者, 少點食煙或戒煙, 對自己及身邊既人的健康有莫大好處, 且可以大慳荷包既買煙錢. 長遠來說, 還慳了一筆可觀既醫療費用, 真係百利而無一害.

希望反對既人能早日明白呢個咁簡單既道理.

willy

Postby willy » Mon May 25, 2009 12:13 pm

豁免期將滿 憂飯碗不保 娛樂界萬人示威反禁煙

班人又有小動作喇!

最有趣就係位陳生既言論:-
"有經常光顧娛樂場所的消費者也反對禁煙。每月到卡拉 OK夜總會消遣兩、三次的陳先生相信,全面禁煙後會有不少娛樂場所結業,除了打爛從業員飯碗外,也令消費者冇地方消遣,「啲人冇地方發洩,非禮案都可能會多啲。」"

Source: http://hk.apple.nextmedia.com/template/ ... d=12796620