維園奇女子食蟻充飢

時事新聞報導之討論
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

維園奇女子食蟻充飢

Postby beaniebean » Wed Sep 09, 2009 1:45 pm

剛剛看到呢篇新聞... 好嚇人!!!

在昆蟲中, 我都幾怕蟻, 事關佢哋細細粒, 不動聲息便爬到身上. 假設我zzz著咗, 當醒時發現一大堆蟻爬在我身上, 一定會嚇死我.

但... 當事人不但不怕, 仲一堆堆塞進嘴中.... 實在係能人所不能... :shock: :shock: :shock:

究竟佢係對食蟻有特殊僻好, 還是實在無錢到要食蟻???

雖然佢係露宿者, 但文中提到佢係注重清潔衛生的, 但一個女子做露宿者實在頗危險.

在日本, 很多露宿者都是有家歸不得, 背後有不為人知的辛酸故事. 早兩年冬天, 我去了日本玩, 晚上由酒店行去新宿逛逛時, 途中見到不少露宿者, 而紙皮箱便成為佢哋既家. 當時天氣很凍, 只有幾度, 我都凍到僵哂, 真難明白佢哋係啲咁凍既天氣下, 係點渡過漫長的夜晚? 真的能夠入睡嗎? :roll:

Source: http://news.hk.msn.com/local/%E7%B6%AD% ... 8682_1.asp

willy
Knight-Captain 上尉騎士

Re: 維園奇女子食蟻充飢

Postby willy » Wed Sep 09, 2009 9:10 pm

咁恐怖, 啲蟻唔會有毒架咩?

beaniebean

Postby beaniebean » Wed Sep 09, 2009 10:29 pm

哈, Willy既問題... 答案可參考以下文章, 我總結了幾點給大家參考:

1) 歐洲很多餐廳也有提供螞蟻的菜式
2) 外地超級市場亦有出售螞蟻罐頭
3) 從中藥角度來看,螞蟻屬於補益性動物,具有補腎(指生殖及精神系統等)及增強身體機能的作用
4) 螞蟻帶有多種細菌及病毒,特別易引起腸道感染
5) 螞蟻種類繁多,加上市區螞蟻很可能在受污染的環境下生長,如吃下不潔的螞蟻,會引致食物中毒,故須在中醫師的指導下才可食用

唔知螞蟻係乜嘢味道呢? 我估生食螞蟻會係苦苦澀澀, 如熟食並加入調味, 可能似啲甘甘地既芝麻粒粒... No way, 我一定不敢試食. :?

Source: http://news.hk.msn.com/local/%E8%9E%9E% ... 8683_1.asp

willy

Postby willy » Thu Sep 10, 2009 10:39 am

唔.....食蟻不如食蜘蛛, 甲由. 起碼大隻啲肉都多啲. =.="

beaniebean

Postby beaniebean » Thu Sep 10, 2009 10:06 pm

:lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol: .... 好好笑, 笑鬼死!!!

最高領導人確實係膽色過人, 一不做, 二不休. 超級無敵勁勁~ Yeah... 8)

potassium
Sergeant Major 士官長
Sergeant Major 士官長

Postby potassium » Fri Sep 11, 2009 1:15 am

係羅,啲蟻咁細粒,完全冇咬口,真係牙罅疏啲就好似食空氣~
我懐疑嗰個人係享受俾蟻咬脷嘅感覺!
yeeeee~~好核突!

beaniebean

Postby beaniebean » Sat Sep 12, 2009 12:37 am

見到Pot妹留言, 真是高興!!! :D

Pot妹與Willy果然英雄所見略同.:mrgreen: