東北野菜

無無聊, 吹下水先
queenie
Sergeant Major 士官長

東北野菜

Postby queenie » Fri Sep 11, 2009 2:31 pm

常見的有二種, 「婆婆丁」與「貓耳朶」o

在老家時, 咱就愛跟咱媳婦一起往後山挖野菜, 最初, 是認不出來的, 時間久了, 就手到拿來, 但始終不及咱媳婦的熟練技巧o

「婆婆丁」挺貴的, 味帶甘, 現在是給種植的, 較野生的大多了, 超過拾塊錢人民幣一斤o聽說, 有一个婆婆, 她長滿了丁瘡, 窮呀, 沒錢買糧, 她只好在山溝裡挖些野菜充饑, 真奇怪, 過了些日子, 她的丁瘡沒了, 鄰居就驚奇的問: 「妳吃了舍藥來消滅了妳的丁瘡?」婆婆說了, 窮得快要飯去了, 那有錢去抓藥, 只是吃了些野菜而已o自打以後, 這野菜就被稱為「婆婆丁」了o

「貓耳朶」, 現在吃它的人不多, 但咱們家的小雞就非常愛吃, 不到一會兒, 一斤多的「貓耳朶」就給滅了o

beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

Re: 東北野菜

Postby beaniebean » Sat Sep 12, 2009 12:18 am

唔, 呢2款野菜的別名也很特別喎.

請問"丁瘡"即係乜嘢瘡嚟? :roll:

唔知"婆婆丁"可否醫治暗瘡呢? 嘿嘿嘿, 如可以的話, 我也要狂食一番... 不過, "婆婆丁"是東北的特產野菜. 唔係話想食就有得食.

今日知道咗"舍"的意思... 所以, 上文提及的"舍藥", 我已很清楚知道點解.

有Camson不停講啲東北俚語, 加埋我又不停發問"點解?".... 唔, 我估我好快會成為一個"東北通". 嘿嘿!! 指日可待... 勁~ :mrgreen:

queenie

Postby queenie » Sat Sep 12, 2009 11:10 am

"丁瘡" 咱也不了解, 瘡的一種吧 !

"婆婆丁"可否醫治暗瘡就不知道, 但它是一涼菜, 清洗一下, 配與小蒜, 沾點大醬, 就可進食o

說到東北話, 咱還嫩了點, 繼續學習吧 !

beaniebean

Postby beaniebean » Sun Sep 13, 2009 8:06 pm

嘿嘿, 等我遲啲得閒既話.. 我會開一個文章, 主題名為"東北話教室", 把你曾提過的東北話總結在內... :D

人生的安排有時可能會好奇怪. 雖然我也覺得機會很微, 但可能無喇喇我會去咗東北居住或工作都未定, 所以知多啲東北話傍吓身都好喎.

queenie

Postby queenie » Mon Sep 14, 2009 11:47 am

其實, 現在的大部份東北人都是由山東遷徙過去的o早在十九世紀, 山東是非常窮的, 土是罕黄色的, 缺水, 莊稼沒有收成, 缺糧嚴重, 災荒年年, 很多人都餓死了, 但在東北, 土是黑黑的, 啥意思, 土肥唄, 種啥得啥, 對莊稼漢來說, 糧就是一切, 能飽餐一頓, 就是莊稼漢們一輩子的願望o從十九世紀開始,「 闯关东」熱就紅火起來, 不要忘記, 還有一朝發財的淘金夢呢!

willy
Knight-Captain 上尉騎士
Knight-Captain 上尉騎士

Postby willy » Mon Sep 14, 2009 9:20 pm

東北三省, 真是我國的一個大寶庫. 當年, 如果唔係日本家咁貪, 只佔有東北三省, 而家可能已經係世界第一大強國.