「人不風流枉少年」

無無聊, 吹下水先
queenie
Sergeant Major 士官長

「人不風流枉少年」

Postby queenie » Wed Sep 23, 2009 11:46 am

既然Willy 提及了「人生得意須盡歡」, 咱倒想問一問大家對「人不風流枉少年」的看法 !

willy
Knight-Captain 上尉騎士
Knight-Captain 上尉騎士

Re: 「人不風流枉少年」

Postby willy » Wed Sep 23, 2009 9:09 pm

哈, 少年不是指小朋友嗎? 咁快就風流喇.

beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

Postby beaniebean » Wed Sep 23, 2009 11:47 pm

我的小小意見如下:

1) 我估計男及女會有唔同睇法: 可能有大部份男仕會同意; 相反, 可能有大部份女仕會唔同意.
2) 宜家比以前的年代有更多嘢可以去打發時間, 不用"風流"也有很多其他玩意, 一日48小時都唔夠用.
3) 如少年能把"風流"的時間做其他更有建設性的事, 不沉迷於"風流", 段估佢既成就會更上一層樓.
4) 另外, 我想講的最重要一點係... 如果少年係一個對感情認真的人, 那更加不應"風流".
5) 如少年的"風流"對象係一個對感情認真的人, 那就請佢手下留情, 唔好去hurt人, 事關唔係人人可以從傷痛中好快康愎過來.

queenie

Postby queenie » Thu Sep 24, 2009 12:22 pm

對對對, beaniebean, 你是个非常理性和顧及別人的感受的人, 值得專敬的o

這句話,「人不風流枉少年」, 是咱從趙世曾在訓導其兒子關於男女之事時說的, 聽了, 有點負面的感覺, 低俗的, 下賤的, 那有父親會這樣教訓兒子的!為老不專不是o到現在, 咱倒有點認同, 相信大伙都經歷了青少年的階段, 都會明嘹在那時侯咱們的身體素質, 像头牛啊 ! 再看看咱們現在, 「剩餘」下來的就不多, 想「干」恐怕那能力也可能不足了o

話又說回來, 每个人的追求都不一樣, 有些像beaniebean所說的, 有些是別的, 這不太重要, 人一生有不同的階段, 那裡有不同的東西等着, 「錯過了這村, 下一站就沒有這店了」o

beaniebean

Postby beaniebean » Thu Sep 24, 2009 1:42 pm

噢... "尊敬"呢兩字太言重了... 我其實只不過是一個平凡及無乜出息的升斗小小小市民而已. 不過, "己所不欲, 勿施於人"呢個道理, 我就成日記係個腦入面.

由於午飯後要去抖一抖, zzz十幾分鐘對未來的數小時工作會有很大幫助, 遲啲再補充. :mrgreen:

beaniebean

Postby beaniebean » Sun Sep 27, 2009 9:46 pm

Camson, 由於那個當事人家底豐厚, 根本不需工作, 佢啲時間及金錢太多, 所以佢有咁既睇法真係一啲都唔出奇... 相反, 像我們作為一般的升斗市民, 每日都為兩餐而營營役役, 心裡總是為未來年老的健康及退休生活的開支而有隱憂, 真係仲邊有時間及金錢去想其他無益及無建設性的東西.

正如你所說, 每個人追求的東西都不同. 我諗是因每人的價值觀不同, 所以追求的東西也不同, 有的是負面, 有的是正面.

難得你並不認同「人不風流枉少年」呢句說法, 事關現在有咁"正氣"既諗法的人越來越少.

老實說, 面對現今一些騎呢到爆、匪夷所思、無邏輯可言, 且犯案人膽大包天又唔怕被揭穿的案件(如: 旺角差人在差館以身試法, 吉x家犯案片段上載到互聨網.... 等等), 呂奇哥的一句經典對句"世風日下..."非常之啱用.

但是.........時而世易, 現今的人對黑白是非有什麼標準, 我真係唔識講...

所以, 呂奇哥的經典對白, 我還是少說為妙, 費事俾人話我好out... :(