經濟危機影響 瑞士巧克力銷售下滑

經濟, 金融
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

經濟危機影響 瑞士巧克力銷售下滑

Postby beaniebean » Thu Feb 11, 2010 1:10 am

經濟危機原來對朱古力有咁大影響...

唔... 文中話瑞士人每年約食11.7kg的朱古力... 我係到諗, 如有無限量的美味朱古力擺在最高領導人的面前, 唔知佢一年可以食幾多呢? :mrgreen:

"(法新社)2010年2月10日 星期三 21:50
(法新社蘇黎世10日電) 瑞士巧克力製造商協會(Chocosuisse)今天公佈的統計數據顯示,瑞士巧克力的消耗量,已隨著2009年的經濟危機「溶化」,但在中國與波斯灣國家等新興市場,消耗量卻急遽增加。....

儘管瑞士人在經濟危機中,減緩了嗜吃甜食的習慣,過去一年平均每人減少食用700克,但每人仍吃掉約11.7公斤的巧克力。"

Source: http://hk.news.yahoo.com/article/100210/8/gjll.html

willy
Knight-Captain 上尉騎士
Knight-Captain 上尉騎士

Re: 經濟危機影響 瑞士巧克力銷售下滑

Postby willy » Thu Feb 11, 2010 1:19 am

唔, 食太多會肥死.....要節食!

beaniebean

Re: 經濟危機影響 瑞士巧克力銷售下滑

Postby beaniebean » Thu Feb 11, 2010 1:36 am

唔... 不用太擔心.

有些人天生食極都唔會發福, 仍然咁slim... 最高領導人便是其中一人嚟, 真令人羨慕...

唉, 呢啲咁好既優點, 肥Bean就無咁好福氣擁有喇~ :(