新春菜價狂飆 豆苗貴過雞

時事新聞報導之討論
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

新春菜價狂飆 豆苗貴過雞

Postby beaniebean » Tue Feb 16, 2010 8:03 pm

嘩... 80蚊一斤豆苗... 好貴呀, 我呢類小市民就食唔起lu.

阿媽話生菜都要20蚊一斤. 總之, 生活艱難.

"(星島)2010年2月16日 星期二 05:30

年初二開年飯,雞、菜及燒味價格,樣樣加。昨日菜價更比平日急升三、四倍,相較去年新春時期,高出近半,菜心芥蘭等熱門菜,比年卅更貴。連日下雨,令蔬菜供應緊張,扯高批發價,其中豆苗每斤高達八十元,斤價比新鮮龍江雞還要貴,一心親自下廚的市民便要「捱貴菜」。...

菜販關生表示,今年新春菜價特別高昂,去年初二的時候,生菜都只是售十元一斤,而今年連拜神菜都漲價一倍,去年十元一份,今年便要二十元一份。其妻子關太更指,今日菜價比年卅還要貴。其中,芥蘭於年卅晚一斤才十二元,昨日急升至二十元,菜心亦比年卅晚貴四元,加至二十四元一斤。..."

Source: http://hk.news.yahoo.com/article/100215/3/glmy.html

beaniebean

Re: 新春菜價狂飆 豆苗貴過雞

Postby beaniebean » Sun Feb 21, 2010 2:23 am

唔知大家近排有無去食肆叫菜食呢?

我從呢2點就知宜家啲菜係幾咁渴市....

年初四去了小肥X 打邊爐, 啲菜叫咗好耐先嚟得一兩碟, 且份量很少, 後期再加叫的菜, 完全失哂踪... 但啲待應唔會話俾你知無.

年初七去咗食茶, 叫咗碟菜心, 但隔了一段時間嗰待應就話無菜心, 於是改了叫生菜, 但後尾到埋單都未見碟菜既踪影.

唔知那些粉麵食店宜家是否仍有8蚊一碟菜呢? 我諗好大機會都係無.

我諗好多年前, 無諗過菜會係貴過肉咁多.

willy
Knight-Captain 上尉騎士
Knight-Captain 上尉騎士

Postby willy » Sun Feb 21, 2010 12:08 pm

小肥羊? 你係咪食啲任食火煱呀. 係既越出越慢話就好正常. 不過呢類食店我係只會幫襯佢一次, 不過聽完你既口碑就一次都唔會幫襯.

beaniebean

Postby beaniebean » Sun Feb 21, 2010 12:53 pm

嘿嘿, 好醒bor, 咁都估到... 係呀~ $128/位(未計加一)...

我也是第一次幫襯, 但結果是印象麻麻.

其實如啲食肆沒有菜類供應(或唔願意用咁高成本買菜俾客人食), 咁咪將個點菜紙既菜類刪除囉...

好過明明無菜類供應就扮到有咁, 等啲食客叫咗又白等.