補選投票率 史上最差

時事新聞報導之討論
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

補選投票率 史上最差

Postby beaniebean » Mon May 17, 2010 1:35 pm

唔知大家點睇呢?

我只覺得那筆過億啲公帑咁樣用法, 實在好替政府肉痛. 近期的恐怖事件, 一單又一單的發生, 好明顯資源不足. 再加上社會經濟不好, 情況可能會惡化, 越來越多人會患上那類型的病. 如今次的補選資源改用係呢方面, 可能會少啲人無辜慘死.

(星島)2010年5月17日 星期一 05:30
(星島日報報道)被視為變相公投的「五一六」五區補選投票率竟比預期還要低。投票率僅得17.1%,投票率之低破盡回歸以來的紀錄。民主派在○八年立法會 選舉共得八十九萬票,但今次全港投票人數僅得五十七萬多人,意味著公民黨 、社民連五名辭職議員連泛民「基本盤」亦保不住。原來港府內部早已密鑼緊鼓等補選結束後會隨即反客為主,展開新一輪的民意爭奪戰,將戰場重新回到政改方案上,而頭炮則是特首曾蔭權今到電台推銷政改方案。

Source: http://hk.news.yahoo.com/article/100516/3/i1hb.html

willy
Knight-Captain 上尉騎士

Re: 補選投票率 史上最差

Postby willy » Mon May 17, 2010 3:50 pm

bean, 你既思維錯咗. 而家政府唔係冇錢, 就算有冇呢個補選政府都唔會增大資源去解決民生問題. 政府政策只會向商家傾斜. 到社會問題爆發咗出來, 那些高官才會出來說會關注問題, 過了一排, 事件過氣了又一切如常. 到下次又爆"獲"時, 又再走出來說關注問題, 周而復始.

你知是什麼原因嗎?

beaniebean

Postby beaniebean » Mon May 17, 2010 6:39 pm

嘿嘿嘿, 你都話我個思維錯咗... 唔, 好明顯我對呢件事都係濛查查. 咁究竟係乜嘢原因呀?

我淨係覺得啲錢咁樣用法, 實在好無謂. 其實佢哋想反映佢哋既立場, 唔知有無啲慳錢啲既方法?

willy

Postby willy » Mon May 17, 2010 8:07 pm

有冇謂不作評論, 因為呢個係你對錢既價值觀.

我指既思維錯誤, 係你"好替政府肉痛". 就好似一個有錢人, 佢有班人同佢打工, 而家班人話玩, 咁佢係要搵agent請過班人. 佢搵agent, 當然要洗錢. 不過最後佢又請番個班人, 因為agent話比佢地聽個市場呢班人係最合適佢, 別無他選. 係呢個情況你會唔會替呢個有錢人用咗既錢肉痛呢?

再將呢個例子延伸, 果個有錢人個門口條路有個洞, 啲行人行過都要小心個洞, 間鐘有啲人行過, 會整親. 當有人整親果時, 好多人都會係個門口話個有錢人唔啱, 要佢處理. 佢看到咁多人係佢門口嘈, 好"凡", 佢就會走出來拍晒心口會整好個洞, 叫啲路人好走路. 當啲人走咗之後佢又繼續做佢自己既野. 你話呢個有錢人, 係咪因為比咗agent錢就唔整個洞, 定係如果唔比agent錢就會整好個洞呢?

如果你為咗個小小既1億5千萬而為政府肉痛, 咁你真係唔係好掂, 因為你將會覺得周身既肉都好痛, 日日都咁痛, 食幾多止痛都唔掂.

beaniebean

Postby beaniebean » Tue May 18, 2010 1:30 am

最高領導人講咗呢個例子, 想唔明白都幾難. :roll:

下次我都係唔好講咁多, 費事俾思路清晰既最高領導人識穿我的思維有錯誤. :(

willy

Postby willy » Tue May 18, 2010 9:35 am

唔啱bor, 你反而要講多啲野呀, 這才是正確方向, 正確思維. "沈默是金"在論壇上是不大合適吧.

beaniebean

Postby beaniebean » Tue May 18, 2010 11:41 pm

由此可見, 最高領導人係個好開明既人嚟. 嘿嘿, 佢無叫我少講癈話, 反而叫我講多啲, 先可發現自己既問題所在. 最高領導人, 我知道喇 ~

老實說, 我的思維都幾狹窄的, 有時會偏向一方面諗, 所以忽略咗好他其他嘢, 導致困在一個框框內.

希望日後最高領導人有時間的話, 如見到我的思維不正確, 就提點吓我啦. 唔該哂~