港人30年後全球最長壽

時事新聞報導之討論
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

港人30年後全球最長壽

Postby beaniebean » Sat Jul 31, 2010 2:15 am

唔. 還記得個多月前, 同啲朋友閒談... 佢話如人生已過了一半, 而家唔去玩仲等幾時. 確實, 佢一向都愛按自己既意願做事, 近年外出去玩更見頻密, 每隔數月便去一去. 佢有高薪假多的鐵飯碗, 所以真係快樂無憂米. 另一朋友就話, 人不在乎長命, 只在乎死得好. 所以, 其實不用太長命, 最重要是有否好好活過.

人有時總要迫不得已地經常對住一啲難頂的人. 坦白說, 那些難頂的感覺真係好唔舒服. 表面扮到好平靜, 其實內裡已谷到一肚火. 但呢種心態都不能長此下去, 否則, 寶貴人生就會浪費係呢啲人身上.

所以, 真的要調節下個思想, 盡量當佢哋透明, 佢哋做乜同講乜都唔可以受佢哋影響. 唔, 要練到呢個境界都要一段時間.

講講吓好似離咗題添!

唔, 我的結論是"港人30年後全球最長壽".. I don't care. 最重要是活在當下及不受無謂的人及事所影響.

on.cc, 更新日期:2010年7月30日

統計處估計本港三十年後人口將增至八百八十九萬人。
本港人口膨脹,並將創出多個世界之「最」。統計處昨發表「2010-2039香港人口推算」報告,推算本港人口在三十年後增至八百八十九萬,但本地婦女生育率卻全球最低,每千名女性只誕生九百三十六名嬰兒。而港人愈來愈長壽,男女平均壽命延長至八十三點一歲及九十點一歲,擊敗素有長壽國家之稱的日本,成為全球最長壽的地區,但人口老化問題加劇,每百人有二十八名長者。........

Source: http://news.hk.msn.com/local/article.as ... id=4212404
Last edited by beaniebean on Sat Jul 31, 2010 9:23 am, edited 1 time in total.

beaniebean

Re: 港人30年後全球最長壽

Postby beaniebean » Sat Jul 31, 2010 9:23 am

唔好意思, 可能尋日太眼瞓, 竟然post錯咗響度? 可否幫我搬番呢篇文章去啱既位呢? 唔該~

willy
Knight-Captain 上尉騎士
Knight-Captain 上尉騎士

Re: 港人30年後全球最長壽

Postby willy » Sat Jul 31, 2010 10:46 am

"只在乎死得好"? 即是要點死呀? 係咪個個看到果個人死果時都大叫"好"就係死得好.