明年今日

無無聊, 吹下水先
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士

明年今日

Postby beaniebean » Mon Jun 11, 2007 12:57 am

這幾年既呢一日, 我通常會抖吓走去放假。但今年既今日, 實在太忙, 唔敢放假, 宜家仲煩緊星期二及星期四要交俾老細既功課。上週差不多晚晚要做到9點、10點先有得收工, 星期六仲搞到6點幾先可以閃。

希望明年既今日可以放吓假, 期望各方面都比今天既我更有進步。

不過, 呢個世界係無免費既午餐, 所以要繼續努力!!!

阿豆... 加油呀... (Bean開始思覺失調, 自己同自己打氣。)

"明年今日"係Eason一首好好聽既歌, 歌詞令人感慨...

光陰似箭, 日月如梭... 要好好珍惜每一分刻。

willy
Knight-Captain 上尉騎士
Knight-Captain 上尉騎士

Postby willy » Tue Jun 12, 2007 5:38 pm

有時人就是生活在矛盾當中. 工作時想放假, 但當放長假無聊時又想返工...

人類這種生物,是很難安於現狀. 好聽的就說是進取, 不好聽的就叫做貪婪...

金錢是人類的其中一個偉大發明, 因它可以使我們出賣勞力後得到合理回報...

資本主義的理念, 是多勞多得的. 生活迫人, 富貴也迫人...

--------------------------------------------------------------------------

豆豆很忙, 不要介懷, 專心做好當前工作就可以了. 但要注意健康, 多補充營養及休息. 遲一點等做完手頭的大項目時, 不妨拋下餘一工作, 找一些節目, 為心靈充充電, 打打氣.

beaniebean

Postby beaniebean » Fri Jun 15, 2007 12:09 am

哈, Willy~ 你寫完又補充多幾句。如果我唔再嚟呢個文章講嘢, 都唔會留意到。不過, 多謝你既意見。

真係忙爆, 呢排可以話係我出嚟社會打滾以來最忙碌既一段日子。原因係 "時而世易", 很多我呢世想唔到既情況發生咗係公司到, 但我認為是一件好事, 最高領導層換了班底, 做事進取及有系統, 重視員工, 福利好咗, 遲啲會改每週5天工作。不過, 幾個月後我便會由香港區搬去新界區工作, 起碼每天要提早1.75小時起身。

希望辛勤工作會有合理既回報。好彩老細會放假一週, 留番少少時間俾我回回氣。雖然我手持二十多天大假仍未放, 但真係無時間放假, 否則, 啲工作會多到活埋咗我。今日有啲friend叫我下週放假去唱K Lunch, 我都只能慨嘆話去唔到。

呢個大項目真係 "杰", 係某處完成後(起碼數個月至半年), 便用該套原則/概念去另一處再implement, 總之就有排做。

你個句“富貴迫人” , 我就無份啦。不過, 有句說話 “貧者愈貧, 富者愈富”, 我就覺得“富者愈富”呢個現象在現今社會越嚟越明顯。點解咁講? 下回再談。

potassium
Sergeant Major 士官長

Postby potassium » Mon Jul 23, 2007 10:12 pm

willy你有所不知喇
11/6對bean嚟講係一個特別日子
(如果我冇記錯的話……好驚……)

beaniebean

Postby beaniebean » Mon Jul 23, 2007 10:54 pm

Pot妹, 我又要讚你先至得.... 你份人真係好記性, 怪唔之得你係Queen of XWord, 個啲咁骨格精奇既英文字係你先可以利用得出神入化。

連我自己都唔記得有同你講過... 宜家記番起你個日係到估嚟估去... 真服你有個種鍥而不捨既追問精神... 哈哈哈, 見到你左問右問, 我真係要投降話你知.

相信好多網友或係現實生活中識你既人... 會好鐘意同你講嘢... 乜鬼秘密都話哂你知.

呢日對我嚟講係一日要去嘆吓既日子, 最好唔駛返工, 而且唔好有唔開心既嘢發生... 例如: 俾人炳, 踩狗屎, ... 等等.

其實好多其他日子我都好鐘意, 例如: 1/1, 8/8, 18/8, 24/12, 31/12, 年三十晚, 年初一, 出花紅既日子.....

potassium

Postby potassium » Thu Aug 02, 2007 10:53 pm

hahahahhahah!!!!!! yeah!! 冇記錯!
因為我記得同我一個朋友同一日

但係既然都過咗,我唔想再「搞大」喇!
下年我一定會做返應做嘅嘢!哈!