世博未搶客 港五一金光依然 滬婦掃手袋:4900元太便宜,起碼要9000元

時事新聞報導之討論
beaniebean
Knight-Champion 一等騎士
Knight-Champion 一等騎士

世博未搶客 港五一金光依然 滬婦掃手袋:4900元太便宜,起碼要9000元

Postby beaniebean » Mon May 03, 2010 1:49 pm

唔, 真係好豪氣!

不知是大部份或還是少部份既人, 佢哋既價值觀係呢幾年, 不知不覺變得好快...

以前, 人們買東西後會好好的使用, 到用舊了或壞咗才換. 但現在卻....

再者, 我看到的卻是很極端的情況... 有些就有錢到咁豪氣, 但有些就窮到好慘....

呢個社會現象, 真係唔知點形容才好.

(明報)2010年5月3日 星期一 05:10
【明報專訊】如火如荼的上海 世博,未溝淡香港「五一」小黃金周的「含金量」。過去兩日,本港多個商場人流火熱,比去年錄得13%增長,由藥房到名牌皮具店,擠滿更多豪爽掃貨的自由行內地客。在名牌手袋店半天的記者,見證來港選購LV手袋的上海客豪言﹕「4900元的(手袋)太便宜,我想買起碼9000元的」。零售業界表示,小黃金周僅3日假期,不夠時間遊世博,故不少內地客寧願來港購物。....

米蘭站旺角 分店主管「Mr」說:「別看好多內地客挽著進來的手袋不大,其實打開一看,好多都是一大疊現金,可能他們的信用卡還沒成熟,喜歡以現金購物。」他說,經常有內地客以現金結帳,曾經有人一筆過購買幾十萬元手袋,Mr笑言:「那次我只是數錢都數了半個小時!真是數到暈。」

Mr說,不少內地客和香港客買名牌袋後,短時間內都會回頭七折放售,然後再買新款,「有些人2、3個月回來,有些2、3個星期,有些快到2、3天,可能只是買來吃一頓飯,去一次舞會就賣掉了。有些內地客也會儲好多個手袋,然後趁假期一次過賣掉。」Mr直言,內地客消費能力「好得人驚」。"

Source: http://hk.news.yahoo.com/article/100502/4/hsom.html

willy
Knight-Captain 上尉騎士
Knight-Captain 上尉騎士

Re: 世博未搶客 港五一金光依然 滬婦掃手袋:4900元太便宜,起碼要9000元

Postby willy » Mon May 03, 2010 3:20 pm

祟尚名牌, 只會變成物質既奴隸. 財大氣粗, 只會予人一個爆發戶的感覺. 當然佢地既行徑沒有問題, 而且還反映了佢地有定的財力. 我唔會對佢地既價值觀有很負面既批評, 只係會覺得大家係生活係唔同層面既人, 有唔同既思想取向, 而就算我有錢都唔會好似佢地咁做.